«Η Τέχνη στην εκπαίδευση»

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2018 15:50

Το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ε.Ε.Ε.Ε.) ανακοινώνει την έναρξη νέου Κύκλου Μάθησης με τίτλο «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ενηλίκων, παιδαγωγούς και κοινωνικούς επιστήμονες με στόχο να εφαρμόσουν έναν καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας στους μαθητές τους, παιδιά ή ενήλικες.


Στόχος του προγράμματος, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας των εκπαιδευομένων μέσα από την επαφή τους με εικαστικά, κινηματογραφικά, λογοτεχνικά και άλλα έργα τέχνης με έμφαση στα εκθέματα της τοπικής ιστορίας και του θεσσαλικού πολιτισμού. Οι εκπαιδευόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η επαφή με την τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο εκπαίδευσης, που κινητοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» χρησιμοποιεί τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Τέχνη», η οποία έχει παρουσιαστεί σε Δανία, Ελβετία, Ρουμανία, Σουηδία και στην Ελλάδα σε σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι εκπαιδευόμενοι (μαθητές ή ενήλικοι) παρατηρούν και επεξεργάζονται έργα τέχνης, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με ένα ή περισσότερα θέματα που μελετούν. Μέσα από την επεξεργασία των έργων τέχνης, προκύπτουν νέες ιδέες επάνω στο μελετώμενο θέμα και εμπλουτίζεται η προσέγγισή του».
Την εποπτεία του προγράμματος έχει επιστημονική ομάδα με συντονιστή τον κ. Αλέξη Κόκκο καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ και επιστημονικό υπεύθυνο του «Πανεπιστημίου των Πολιτών», τον κ. Απ. Μπάρλο πρ. παιδαγωγικό σύμβουλο των ΣΔΕ Θεσσαλίας, την κ. Λίνα Μουσιώνη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, την κ. Παπαδημητρίου Άρτεμις καθηγήτρια ΕΑΠ, την κ. Βάσω Γώγου θεολόγο και την κ. Βασιλική Νημά ψυχολόγο.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ειδικευμένους εκπαιδευτές ενηλίκων καθώς και διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια της χώρας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και όσοι το παρακολουθήσουν επιτυχώς θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης 75 ωρών (12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και 63 ώρες εκπαίδευση από απόσταση). Επίσης, θα λάβουν ένα πλήρες αρχείο με 20 θέματα (π.χ. ελληνικός πολιτισμός, σύγχρονη τεχνολογία, σχέσεις γονέων – παιδιών, επαγγελματική ζωή, δυναμική της ομάδας, μέθοδοι μάθησης, περιβάλλον κ.α.) στο οποίο περιλαμβάνονται πλήθος έργων τέχνης (εικαστικά, λογοτεχνικά, κινηματογραφικά, θεατρικά, μουσικά, χορευτικά) καθώς και αντίστοιχα κριτικά ερωτήματα προκειμένου να διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί ώστε να εντάσσουν την τέχνη στα μαθήματα που διδάσκουν.
Την ευθύνη για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων. Ο Κύκλος Μάθησης «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στο πλαίσιο του «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων: έως και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018. Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: Στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410-680249 και 2410-680250.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων: https://learninglarissa2016.wordpress.com/texni_ekpaideysi_2018/
Για εγγραφές: https://learninglarissa2016.wordpress.com/texni_ekpaideysi_2018_ait/
Έναρξη υλοποίησης: Το πρώτο τμήμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018. Για την έναρξη νέων τμημάτων θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass