«Αρχισαν τα όργανα» στο Μουσικό Σχολείο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40 ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2018 22:15

Αναστάτωση σε μαθητές και γονείς προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με το άρθρο 40 που εισάγεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες διατάξεις».

Όπως εκτιμούν, με το συγκεκριμένο άρθρο θα υπάρξουν αρνητικές αλλαγές στη λειτουργία και στον χαρακτήρα και προσανατολισμό των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, σε μια περίοδο που ήδη τα Μουσικά Σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως ελλείψεις καθηγητών μουσικών οργάνων, βιβλίων κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Οι μαθητές υπό τους ήχους των τυμπάνων παρέδωσαν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα ζητούν: -Δημιουργία κοινών σχολικών εγχειριδίων για τα θεωρητικά μουσικά μαθήματα και δωρεάν διανομή τους. -Αναγνώριση των σπουδών μας, με πιστοποίηση ισάξια και αντίστοιχη με τις τάξεις των ωδείων, ενεργοποίηση των ΥΑ Γ2/7323/08-12-1997 και ΥΑ Γ2/7324/08-12-1997 για χορήγηση μουσικής ειδικότητας, στους απόφοιτους Μουσικών σχολείων κατόπιν εξετάσεων, οι οποίες είναι σε ισχύ αλλά δεν εφαρμόζονται. -Επαναφορά των Μουσικών Αγώνων ανάλογων με τους Αθλητικούς. -Μοριοδότηση για Μουσικές Σχολές με δίκαιο τρόπο και σε μικρό ποσοστό μέσω των Αγώνων ή της πιστοποίησης. -Άμεση διευθέτηση των ελλείψεων σε καθηγητές μουσικών οργάνων και μουσικών μαθημάτων επιλογής. - Απόσυρση διατάξεων που αφορούν στα Μουσικά (και τα Καλλιτεχνικά) Σχολεία της χώρας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας, μετά τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε χθες ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν μετά τη γνωστοποίηση των σχεδιαζόμενων αλλαγών, οι οποίες θα φανούν ενσωματωμένες και στο τελικό προς ψήφιση άρθρο 40. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Σκοπός των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον ιδρυτικό νόμο για τα σχολεία αυτά δεν είναι άλλος από τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών/μαθητριών τού σήμερα. Υπηρετώντας αυτόν ακριβώς τον σκοπό απαλείφθηκαν διατάξεις που παραμένουν ανενεργές εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα το ΚΣΥΜΕ που έχει κλείσει αλλά και το πρόγραμμα με τα Δημοτικά σχολεία που λειτούργησε μόνο μία διετία ως πρόγραμμα ΕΣΠΑ στις αρχές του 2000. Στο πνεύμα αυτό, το ΥΠΠΕΘ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις και διαφωνίες που εκφράστηκαν μετά τη γνωστοποίηση των σχεδιαζόμενων αλλαγών, οι οποίες θα φανούν ενσωματωμένες και στο τελικό προς ψήφιση άρθρο 40. Δεδομένου του ειδικού χαρακτήρα των σχολείων αυτών, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής ειδικών σε θέματα μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών η οποία, απαλλαγμένη από θέματα αρμοδιότητας των υπηρεσιών Σπουδών και Προσωπικού, θα έχει ως αποκλειστικό έργο να εισηγείται για θέματα της μουσικής και των τεχνών, από σκοπιά τόσο επιστημονική όσο και παιδαγωγική (βιβλία μουσικών και καλλιτεχνικών γυμνασίων και λυκείων, επιμορφώσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις). Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε εξοπλισμό, προωθείται άμεσα η ανάληψη της δαπάνης από κονδύλι του ΥΠΠΕΘ, δεδομένου ότι το ΚΣΥΜΕ έχει προ πολλού πάψει να υφίσταται Με όλο τον σεβασμό στην ανησυχία γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών, η οποία πιθανώς οφείλεται σε κακή πληροφόρηση, καχυποψία ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση, είναι δύσκολο να εξηγηθεί πώς προβάλλεται και αναπαράγεται η πεποίθηση ότι υπονομεύεται η λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και μάλιστα από την ίδια πολιτική ηγεσία που ιδρύει κάθε χρόνο νέα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και αυξάνει συστηματικά τις πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων αυτών σε προσωπικό. Αν κάποιοι απλά επιδιώκουν τη διατήρηση αγκυλώσεων του παρελθόντος για ίδιους λόγους, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να υποκρύπτουν τους πραγματικούς στόχους τους πίσω από αβάσιμες αιτιάσεις, αδιαφορώντας αν έτσι διαταράσσεται η ομαλή καθημερινή λειτουργία των σχολείων για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται».

 

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass