Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ 39 ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ 40 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς

* Θα επιδοτηθούν τα τροφεία για 1000 παιδιά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που θα συνεχιστεί και το νέο σχολικό έτος

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2015 8:08

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Το ανώτερο όριο των θέσεων πρόσληψης προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και κάλυψης του αριθμού των παιδιών, που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς, έχει ζητήσει ο Δήμος Λαρισαίων, για το νέο σχολικό έτος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που τον περασμένο μήνα,

πήρε το «πράσινο φως» (με υπουργική απόφαση), για την εκ νέου υλοποίησή του.

Ειδικότερα, την ανανέωση των συμβάσεων των τριάντα εννιά ατόμων που εργάστηκαν φέτος στους παιδικούς σταθμούς και προσλήφθηκαν μέσω του ίδιου προγράμματος, καθώς και άλλες σαράντα νέες θέσεις σε αυτούς, αιτείται ο Δήμος σε προσωπικό, ενώ παράλληλα στοχεύει στη φιλοξενία τουλάχιστον χιλίων παιδιών, με επιδοτούμενα τροφεία μέσω του ίδιου προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με διαμεσολαβητή φορέα εφαρμογής του, την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, φέτος δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, ώστε το προσωπικό να είναι στις θέσεις του τον Σεπτέμβριο στους παιδικούς σταθμούς.

Παράλληλα βρίσκονται και σε αναμονή της έναρξης της διαδικασίας των αιτήσεων, που θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι γονείς, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, που θα καλύψει όλα τα έξοδα των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς (προβλέπεται ποσό 2.500 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί). Τις προηγούμενες χρονιές, η έναρξη υποβολής των αιτήσεων γινόταν αυτό το χρονικό διάστημα (περί τα τέλη Ιουλίου), οπότε είναι θέμα ημερών η ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που καλύπτουν, να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα και για την κάλυψη προσωπικού.

Παρατηρήθηκε πως άλλες χρονιές, στον Δήμο Λαρισαίων είχε «ατονήσει» και δεν προχωρούσε αντίστοιχα η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, με ό,τι συνέπειες βέβαια είχε αυτό στην ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Για παράδειγμα πέρυσι (για τη φετινή όμως σχολική χρονιά), λόγω του ότι δεν κινήθηκαν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, που σημειωτέον είναι χρονοβόρες (εγκρίσεις αρμόδιων φορέων, προκήρυξη θέσεων από ΑΣΕΠ κ.α.), έφτασε να προσληφθούν άτομα στους παιδικούς σταθμούς τον Μάιο και να δουλέψουν μόνο για δυόμισι μήνες!

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του προγράμματος, με τα χρήματα που έφταναν στους δήμους, και αντιστοιχούσαν στα 2.500 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, θα έπρεπε να καλύψουν και τις ανάγκες σε προσωπικό.

Αυτή τη φορά φαίνεται πως η νέα δημοτική αρχή, που δεν είχε την προηγούμενη εμπειρία και γνώση της διαδικασίας, κάνοντας άμεσα από το καλοκαίρι τις απαραίτητες ενέργειες, στοχεύει να ξεκινήσουν ομαλά, με επαρκές προσωπικό τον Σεπτέμβριο, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην πόλη.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Με το ΦΕΚ Α.Φ 1376/3-6-2015, το οποίο περιλαμβάνει την ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Τουρισμού, συνεχίζεται η διαδικασία εφαρμογής του «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Μετά την ανακοίνωση για τη συνέχιση του προγράμματος, θεωρείται αυτονόητο ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και του δήμου Λαρισαίων, που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιό του.

Σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος είναι η στήριξη μητέρων, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα προβλέπονται ως ωφελούμενοι και οι πατεράδες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνων που βρίσκονται σε χηρεία.

Στο νομό Λάρισας, κάθε χρόνο επωφελούνται της παροχής, πάνω από χίλιες μητέρες.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υλοποίησή του στοχεύει: «στην ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων ΜΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνση

των ωφελουμένων στην εναρμόνιση απαιτητικών και αντικρουόμενων ρόλων.

Επίσης, η πράξη συμβάλλει στην ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων (παιδιά και άτομα ΜΕΑ) σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες».

Η Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», εντάσσεται: στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠ ΑΝΑΔΕΔΒΜ) 2014−2020 του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και εμπίπτει στο Θεματικό Στόχο 8 «Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης υψηλής ποιότητας και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων», Επενδυτική Προτεραιότητα «Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης στην απασχόληση, της εξέλιξης της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, της συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού βίου και της προώθησης της ίσης αμοιβής για ίση εργασία».

Για τους δύο πρώτους ετήσιους κύκλους της δράσης (2015−2016, 2016−2017), ως «Δικαιούχος» ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.)».

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στη Λάρισα οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων κατατίθενται στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Αλ. Παπαναστασίου 33, 5ος όροφος) και οι μητέρες που θα ενταχθούν στην εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή

β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή

γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή

δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες

Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).

Επίσης το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω προϋποθέσεων εξαιρούνται οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης αλλά μόνο σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στα Τμήματα ΑΜΕΑ των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΦΟΡΑ

Το πρόγραμμα, καλύπτει τροφεία και σίτιση των παιδιών και αφορά στις κατηγορίες: Βρεφικοί - Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί (Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση), Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών).

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass