«Η ιστορία του bullying είναι μια κατασκευή»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2019 22:03

Την άποψή του πως η ιστορία του bullying στα ελληνικά σχολεία είναι ένας μύθος και μια κατασκευή, εξέφρασε χθες το απόγευμα από τη Λάρισα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Πανούσης.

Ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Εντάσεις στο σχολείο: Μύθοι και πραγματικότητα» ξεκαθάρισε πως το ελληνικό σχολείο έχει μείνει σχετικά πίσω στο θέμα των νέων τεχνολογιών.

Ενώπιον κυρίως εκπαιδευτικών στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, μίλησε ακόμα και για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας πως με ένα τσιπάκι στον εγκέφαλο δεν θα χρειάζεται να πας σχολείο.

Μιλώντας νωρίτερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στο θέμα του νέου Ποινικού Κώδικα τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές αν δεν συνδυαστούν με σωστές αλλαγές στην Ποινική Δικονομία και τις φυλακές τότε δεν έχει κανένα νόημα.

Πιο αναλυτικά:

Για το θέμα της χθεσινής εκδήλωσης τόνισε ότι: «Η πραγματικότητα είναι πως το ελληνικό σχολείο έχει μείνει σχετικά πίσω και όχι με υπαίτιους τους δασκάλους. Δεν ακολουθεί τις νέες τεχνολογίες που δίνουν άλλον αέρα στην εκπαίδευση.

Είναι μύθος ότι το ελληνικό σχολείο είναι ένα σχολείο βίας, σκληρής επιθετικότητας και περίπου εγκληματικότητας. Όλη αυτή η ιστορία του bullying είναι μια κατασκευή. Είναι υπερβολές, πανικοί και πιθανόν ενοχές όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος. Η πραγματικότητα είναι πως το ελληνικό σχολείο έχει μείνει σχετικά πίσω και όχι με υπαίτιους τους δασκάλους. Δεν ακολουθεί τις νέες τεχνολογίες που δίνουν άλλον αέρα στην εκπαίδευση.

Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σε 15 χρόνια να μην χρειάζεται καν εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σχολείο και όχι να αφορίζουμε ή να δογματίζουμε και να δαιμονοποιούμε καταστάσεις».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να αλλάξει είπε: «Το σχολείο είναι η εμπιστοσύνη στη γνώση. Όταν έχεις αντίπαλο το google και μπορεί ο μαθητής από το σπίτι του να μάθει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, το να φωνάζεις στο σχολείο με τις τσίμπλες στα μάτια στις 7 και στις 8 το πρωί για να ξυπνήσει και να έρθει, πρέπει να του δώσεις κάτι άλλο. Όχι μια πληροφορία που τη βρίσκει καλύτερα. Πρέπει να του δώσεις γνώσεις. Να συνδέσεις πληροφορίες και να τις μετατρέψεις μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τις κοινωνικές ευαισθησίες, σ’ ένα φορτίο χρήσιμο για τον πολίτη.

…Αν του δώσεις πράγματα που τα βρίσκει οπουδήποτε, είναι φυσικό να νιώθει μια ανία. Έτσι αισθάνονται και οι γονείς πως το σχολείο είναι ένα είδος πάρκινγκ όπου θα βρει το παιδί αλλού τις γνώσεις για να προχωρήσει επαγγελματικά. Έχει ξεπεραστεί και το αξιακό του μέρος και το τεχνικό του μέρος.

…Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει πολλά πράγματα. Με ένα τσιπάκι στον εγκέφαλο δεν θα χρειάζεται να πας σχολείο. Θα τα μαθαίνεις αλλιώς».

Για το αν υπάρχουν περιστατικά εξέφρασε και ο ίδιος την απορία: «Θα είχε ενδιαφέρον μέσω των παρατηρητηρίων που έγιναν να μάθουμε τα τελευταία 5-6 χρόνια πόσα είναι αυτά τα περιστατικά. Πώς συνδέονται και πόσο σοβαρά είναι; Έχουμε εγκληματική βία στο σχολείο ή έχουμε αυτό που λέμε τον τσαμπουκά της ενηλικίωσης και της εφηβείας που καμιά φορά ξεφεύγει; Να δούμε πού ξεφεύγει. Μη βλέπουμε αμερικανικές ταινίες και γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες και προσπαθούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην Ελλάδα. Το ελληνικό σχολείο πάσχει από οτιδήποτε άλλο εκτός από bullying».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Ο πρώην υπουργός έκανε και το δικό του σχόλιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση τονίζοντας πως «οι αλλαγές στον ΠΚ αν δεν φτιάξεις καλά την Ποινική Δικονομία και δεν φτιάξεις καλά φυλακές, δεν έχει κανένα νόημα. Όσα χρόνια φυλακή και να προβλέπει ο ΠΚ εάν η ποινική δικονομία δεν έχει σωστές διαδικασίες και μετά τον στέλνεις στη μέση του πουθενά θα σου ξαναγυρίσει εγκληματίας».

Για το θέμα των αλλαγών όσον αφορά στις επιτροπές πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να κατηγορούμε τους καθηγητές, τους δικαστές, τους δικηγόρους που συμμετείχαν στις επιτροπές πως είχαν στο μυαλό τους να απαλλάξουν κάποιους που εμπλέκονται σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί θα πρέπει να μελετηθεί συγκυριακά για να αλλάξει και θα αλλάξει. Εάν όμως διαφωνούμε με την επιεικέστερη αντιμετώπιση του ΠΚ, η ουσία είναι πως κατεβάζει πολύ τις ποινές. Μπορεί να σου έχουν καταλογιστεί 15 χρόνια και να μην πας στη φυλακή. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε. Δεν μπορούμε όμως να εμπλέκουμε τη δικαιοσύνη, τους δικαστές, τους καθηγητές σε πολιτικά παιχνίδια. Όποιος το κάνει, θα του γυρίσει μπούμερανγκ» κατέληξε.

* Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass