Προκάτ λύσεις για τα «άστεγα» νήπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΚΚΕ – ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2019 20:30

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας, ΚΕΔΕ και ΚΚΕ έχει προκαλέσει το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με αφορμή και το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών καθώς φέτος αναμένεται να εγγραφούν 40.000 νέα προνήπια, μετά και την ένταξη όλων των δήμων της χώρας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζεται από πέρυσι.

Το Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση του προβλήματος ανακοίνωσε πως διέθεσε σε 26 δήμους όλης της χώρας, 95 αίθουσες διδασκαλίας λυόμενης προκατασκευής, δίνοντας μάλιστα και φωτογραφίες των αιθουσών στη δημοσιότητα. Σε δήμους όπως της Λάρισας, για την κάλυψη των αναγκών νηπιαγωγείων σε αίθουσες, θα «αφαιρεθούν» αίθουσες από τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία, αποθήκες θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας ενώ θα καταργηθούν αίθουσες Μουσικής κ.λπ., επίσης για να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος των υποδομών θα εξελιχθεί σε βάρος της μαθησιακής διαδικασίας καθώς νήπια και μαθητές δημοτικού θα στριμωχθούν στους ίδιους χώρους, ειδικά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, κυρίως του κέντρου.

Στη Λάρισα, σύμφωνα και με την εισήγηση της αναπληρώτριας διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφίας Παπαδοπούλου αναζητούνται 10 επιπλέον αίθουσες σε 6 συνολικά σχολικά συγκροτήματα της πόλης προκειμένου να στεγασθούν 200 νήπια.

Ο Δήμος Λαρισαίων αναμένει την απόφαση της κ. Παπαδοπούλου προκειμένου άμεσα να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραχώρησης αιθουσών στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς αλλά και των προκάτ αιθουσών.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα που σε δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει πως «πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη, ψυχοφθόρα και αντιπαιδαγωγική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη, που ενώ ψήφισε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση, ούτε πήρε κανένα μέτρο για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πρόσφατη, άλλωστε, είναι η κατάπτυστη απόφαση για τοποθέτηση προκάτ για νήπια και προνήπια ακόμα και σε χώρους Γυμνασίων και Λυκείων. Όμως έτσι υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, στρώνει το έδαφος για στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση ακόμα και για τα νηπιαγωγεία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει τα αιτήματα των οργανώσεων των γονέων, των εκπαιδευτικών, των γυναικών για άμεσο πρόγραμμα ίδρυσης και ανέγερσης νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων και για μαζικούς διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις παρεμβάσεις ΚΚΕ και ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που καθιέρωσε η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιώντας παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών αλλά και αίτημα 60 ετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, βάζουν στο στόχαστρο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το ΚΚΕ. Από άλλη αφετηρία αλλά με την ίδια στόχευση, η μεν ΚΕΔΕ δια του κ. Γ. Πατούλη επαναλαμβάνει την αντισυνταγματική θέση της για ένταξη των νηπιαγωγείων στους Δήμους, το δε ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την εφαρμογή της.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και τη γνωρίζουν: Με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης (ν. 4521/2018) 184 δήμοι εντάχθηκαν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της (2018 – 2019).

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ δεν ψήφισαν το άρθρο 33, ψήφισαν «παρών», για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί «στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφικούς σταθμούς μέσα από ενιαίο πρίσμα».

Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα την υπαγωγή όλης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι το οποίο είναι προδήλως αντισυνταγματικό σύμφωνα και με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ΚΕΔΕ και ορισμένοι δήμαρχοι αρνούνται την ένταξη των Δήμων τους στην προσχολική εκπαίδευση τασσόμενοι υπέρ των voucher (διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ) και κατά της υποχρεωτικότητας, ακόμη και σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα.

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 ο συνολικός αριθμός των δήμων εφαρμογής θα ανέρχεται σε 298. Με βάση τα παραπάνω, για το σχολικό έτος 2019-2020 αναμένονται 155.000 μαθητές στα δημόσια νηπιαγωγεία. Ποσοστό 84% νηπίων και προνηπίων θα φοιτούν στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2019-2020.

Με την ένταξη των 114 δήμων τη νέα σχολική χρονιά, αναμένονται περίπου 16.000 νέες εγγραφές προνηπίων -πέραν των περίπου 24.000 προνηπίων που φοιτούν ήδη στα νηπιαγωγεία των δήμων αυτών- και απελευθέρωση ισάριθμων θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, διαθέσιμες για μικρότερα παιδιά και βρέφη.

Για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης το Υπουργείο διέθεσε το ποσό των 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για τη στήριξη σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Το ποσό αυτό διατίθεται σε 26 δήμους όλης της χώρας για την εγκατάσταση 95 αιθουσών διδασκαλίας λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους.

Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση τρομοκράτησης γονέων για θέματα ασφάλειας των μαθητών, πρόκειται για μια τακτική επιεικώς απαράδεκτη απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πιστοποιημένα ασφαλείς και μπορούν να τις επισκεφθούν στους δήμους που ήδη λειτουργούν. Προφανώς οι κομματικές σκοπιμότητες δεν εξυπηρετούνται με εικασίες. Αίσθηση πάντως προκαλεί η αφωνία της ΔΟΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά στις θέσεις της ΚΕΔΕ και του κ. Πατούλη».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Τέλος η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «με ένταση βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, και στον δήμο μας, όπου τα παιδιά μας θα στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ (και μάλιστα σε αυλές σχολείων) ή θα μετακινούνται μακριά από το σπίτι τους για να πάνε στο νηπιαγωγείο.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και υποχρηματοδότησης αλλά και των ηθελημένων «παραλήψεων» του ν. 4521/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία αλλά σε βάθος τριετίας και χωρίς …δημόσια δαπάνη! Τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούνε τώρα οι γονείς και τα παιδιά και στον δήμο μας.

Απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η επαναφορά της αναχρονιστικής πρότασης της ΚΕΔΕ και του Πατούλη για κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να λύσουν προβλήματα ανάλογα με την ένταση και όπως θα εκφραστούν σε κάθε δήμο και περιοχή» καταλήγει η Ένωση στο διεκδικητικό πλαίσιο της οποίας μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αιτήματα όπως «αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, άμεσα γενναία χρηματοδότηση για πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων, δέσμευση κατάλληλων χώρων» κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass