Διαφορετικοί τύποι λιπασμάτων επηρεάζουν τη βραστικότητα της φακής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2019 15:22

Στο ΕΠΑ.Λ. και στον εργαστηριακό χώρο του τομέα Γεωπονίας την προηγούμενη σχολική χρονιά 2018-2019, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος Φ.Μ.Κ. (Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας), έγινε προσπάθεια σε πειραματικό επίπεδο να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα στη γεωργική πράξη. Συγκεκριμένα διερευνήθηκε αν η χρήση διαφορετικών τύπων λιπασμάτων επηρεάζει τη βραστικότητα της φακής, κάτι που προβληματίζει πολλούς φακοπαραγωγούς γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην προώθηση και διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας διατηρήθηκαν κάποιες παράμετρες σταθερές (ελεγχόμενες μεταβλητές), διατήρηση μάρτυρα, έκταση πειραματικής επιφάνειας (τ.μ.) ποσότητα σπόρου (γραμ/τ.μ.), δόσεις λιπάσματος, συχνότητα και ποσότητα (γραμ./τ.μ.) το περιβάλλον ανάπτυξης (σπορά σε υπαίθριο χώρο, άρα κλιματολογικές συνθήκες ίδιες) προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες αλλαγές στην εξελικτική πορεία των φυτών αλλά και στην ποιότητα των σπόρων (εξαρτημένες μεταβλητές). Κατά τη συγκομιδή και έλεγχο της βραστικότητας της φακής, το βράσιμο έγινε στην ίδια ποσότητα νερού και φακής, στον ίδιο χρόνο (λεπτά), πηγή θερμότητας κλπ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανάμεσα σε δώδεκα διαφορετικούς τύπους λιπασμάτων, χημικών, βιολογικών, με διαφορετική σύνθεση θρεπτικών στοιχείων, η βραστικότητα επηρεάστηκε με αισθητή διαφορά από τη χορήγηση φωσφόρου (P) ενώ λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα έδωσε η χρήση καλίου (Κ). Το αποτέλεσμα της έρευνας επιβεβαίωσε τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την άποψη πολλών ειδικών επιστημόνων, γεωπόνων στο πεδίο εφαρμογής.

Εκτιμώ ότι τα ΕΠΑ.Λ. στο πλαίσιο των εργαστηριακών τους μαθημάτων μπορούν να δώσουν απλές πρακτικές συμβουλές σε επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και όχι μόνο αφού αφουγκράζονται καθημερινά τα προβλήματα και τις αδυναμίες της γεωργικής παραγωγής.

* Νικόλαος Σταφύλης, Msc, εκπαιδευτικός του τομέα Γεωπονίας, διευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass