ΟΙ ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Χαμόγελα και προσδοκίες στο «πρώτο κουδούνι»

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2019 22:12

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Ήμουν σαν ένα μικρό, καταστολισμένο σφαγάρι κι ένιωθα μέσα μου περφάνια και φόβο. Μα το χέρι μου ήταν σφηνωμένο βαθιά μέσα στη φούχτα του πατέρα μου κι αντρειευόμουν.

Μπήκαμε σ’ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα. Το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη, ζεστή φούχτα. Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα. Ποτέ δε θυμόμουν να μ’ έχει χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του. Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος! Κάμε τον σταυρό σου…». Έτσι αποτύπωνε την πρώτη του μέρα στο σχολείο, πριν χρόνια, ο Νίκος Καζαντζάκης.
Ξαναζωντάνεψαν τα προαύλια των σχολικών μονάδων με τη χθεσινή πρεμιέρα για την καινούρια εκπαιδευτική χρονιά και για τις σχολικές μονάδες της Ελασσόνας και της περιοχής, και το «πρώτο κουδούνι» με συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαμόγελα και με προσδοκίες.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις καλοκαιρινές ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά. Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμόγελα, αλλά και εύλογες απορίες, με «φόντο» τις ευχές για το καλό της νέας χρονιάς. Χθες, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους Αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, που…«δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν μπροστά τους. Στις «καρδούλες» που θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και τους γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστο γι’ αυτά σχολικό περιβάλλον, σε έναν «ξένο» γι’ αυτά χώρο.
Άλλωστε, όπως έχει αποτυπωθεί, τα «πρωτάκια» βιώνουν αυτές τις ημέρες μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και χρειάζονται τη βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τη σειρά και τον ρυθμό τους.
Τους Αγιασμούς έκανε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων με τους συνεργάτες του κληρικούς, αρχιμανδρίτες και ιερείς των ενοριών.
Ανάμεσα στα άλλα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς «καλοφωτισμένη και δημιουργική χρονιά με πρόοδο και στόχο την επιτυχία», ζητώντας από τους μαθητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να ακούν τους εκπαιδευτικούς τους, προκειμένου να επιτύχουν στο μέλλον.
Ο νέος δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και αυτοδιοικητικοί ευχήθηκαν δύναμη, καλό κουράγιο και επιτυχία των στόχων τους σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μιλώντας για ανοιχτή συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.
«Περίσσεψαν» οι ευχές για υγεία, δύναμη, πρόοδο, προκοπή αλλά και για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Μετά τα καθιερωμένα, οι μαθητές έτρεξαν με χαρά στις τάξεις τους για να γνωρίσουν από κοντά τους εκπαιδευτικούς τους, για την παραλαβή βιβλίων και για τις πρώτες χαλαρές ώρες της νέας σχολικής χρονιάς.
Το τέλος της πρώτης μέρας στο σχολείο, μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, βρήκε τους μαθητές «βαρυφορτωμένους» με τα σχολικά βιβλία τους να προσπαθούν να σχεδιάσουν τη νέα τους καθημερινότητα.
Παρόντες σε Αγιασμούς της περιοχής ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής,
ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Εργου Αναστ. Δαραράς, η αναπλ. διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σοφία Παπαδοπούλου, η προϊστάμενος του ΚΕΣΥ Λάρισας Μαρία Παπαδοπούλου, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Ελασσόνας (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass