Πυξίδα ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 16:36

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών ασχολούνται με τη μελέτη όλων των κλάδων της χημείας, της βιοχημείας, της χημικής μηχανικής και της θερμοδυναμικής.

Έχουν σκοπό να προάγουν τη γνώση και να καταρτίσουν τεχνικούς επιστήμονες ικανούς να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία και την παρακολούθηση των χημικών εγκαταστάσεων, τον σχεδιασμό βιομηχανικών συσκευών και εγκαταστάσεων και την παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων σε βιομηχανική βάση.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των χημικών μηχανικών καθορίζονται με τον Ν. 315/1928 καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Χημικών Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που μελετούν, ελέγχουν και επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις των χημικών βιομηχανιών και των προϊόντων τους, αξιοποιούν εναλλακτικές οργανικές πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης και ασκούν τον ποιοτικό έλεγχο στα τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν:

* Σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, πλαστικών και λιπασμάτων.

* Σε επιχειρήσεις προώθησης χημικών προϊόντων, σε εργαστήρια δημιουργίας και ανάπτυξης νέων χημικών προϊόντων, σε βιομηχανίες. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας γραφείο χημικοτεχνικών ερευνών, αφού λάβουν μελετητικό πτυχίο (από τη Γ.Γ.Δ.Ε.), τέσσερα χρόνια μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συστήνοντας επιχείρηση βιολογικού καθαρισμού ή επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων (απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη εργοληπτικού πτυχίου που χορηγεί η Γ.Γ.Δ.Ε.).

 Πιο συγκεκριμένα, οι Χημικοί Μηχανικοί υπογράφουν για μελέτη και επίβλεψη καθώς και εκπόνηση πραγματογνωμοσυνών και τεχνική επίβλεψη λειτουργίας χημικών εγκαταστάσεων, όπου ως χημικές εγκαταστάσεις ορίζονται οι εξειδικευμένες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, εφόσον η λειτουργία τους έχει ως αντικείμενο την κατεργασία της ύλης με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης ή του περιεχομένου ενέργειας ή της σύστασης και μπορεί να είναι αυτοτελείς ή να αποτελούν τμήμα σύνθετου βιομηχανικού συγκροτήματος, οι οποίες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

* Μηχανολογικές εγκαταστάσεις των ειδικοτήτων Γ, Δ, ΣΤ

* Εγκαταστάσεις κατεργασίας και καμίνευσης μεταλλευμάτων, παραγωγής και πρώτης κατεργασίας μετάλλων, τα χυτήρια και οι εγκαταστάσεις παραγωγής τεχνητής ξυλείας.

* Εγκαταστάσεις παραγωγής νημάτων, τεχνητών ή συνθετικών ινών, τα βαφεία, τυποβαφεία, πλυντήρια και φινιριστήρια νημάτων και υφασμάτων.

* Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων από πλαστική ύλη.

* Εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων από βιομηχανικά ή μη μεταλλικά ορυκτά.

* Εγκαταστάσεις επιμεταλλώσεως και οξειδώσεως μετάλλων και μεταλλοτυπίας.

* Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτροδίων, συσσωρευτών και ξηρών ηλεκτρικών στοιχείων.

* Εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών, υγρών και αερίων βιομηχανικών αποβλήτων, επεξεργασίας ύδατος, αστικών λυμάτων και στερεών απορριμμάτων.

* Εγκαταστάσεις υγιεινής και ασφάλειας εργασιακών χώρων που έχουν σκοπό την προστασία από κινδύνους έκρηξης, δηλητηρίασης ή μόλυνσης.

Από τις παραπάνω, ορίζονται ως απλές χημικές εγκαταστάσεις οι εξής:

* Για την εκπόνηση μελετών και πραγματογνωμοσυνών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 200 ΗΡ.

* Για την επίβλεψη της εκτέλεσης των μελετών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 400 ΗΡ.

* Για την τεχνική υπεύθυνη επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 600 ΗΡ.

 Η εκπόνηση πραγματογνωμοσυνών και η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη λειτουργίας των μη απλών χημικών εγκαταστάσεων ανατίθεται μόνο σε διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς και σύμφωνα με το ΠΔ 195/1997, η άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού επιτρέπεται χωρίς περιορισμό στις απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

 Επιπλέον, οι χημικοί Μηχανικοί εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού και υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων και στα έργα χημικών βιομηχανιών.

Επίσης, οι Χημικοί Μηχανικοί εντάσσονται στο Π.Ε. Περιβάλλοντος, αμέσως μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003, και μπορούν να πάρουν μέρος σε προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. για διορισμό σε ανάλογες θέσεις. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Επαγγελματικό Οδηγό για Νέους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε., καμία ειδικότητα μηχανικών δεν εξαιρείται από την εκπόνηση Μελετών Περιβάλλοντος, αρκεί να έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 27 µε τίτλο «Περιβαλλοντικές Μελέτες».

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 85 Χημικών Μηχανικών (παλαιός κλάδος ΠΕ 12.08, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 441 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018».

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass