«Κανένα ειδικό σχολείο δεν άνοιξε σε πλήρη λειτουργία»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2019 15:50

Στην κατάσταση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση αναφέρονται βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Γ. Λαμπρούλης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνουν οι βουλευτές «το φετινό κουδούνι χτύπησε σχεδόν εδώ και έναν μήνα, αλλά γία ακόμα μια χρονιά, εξαίρεσε από τη μαθησιακή διαδικασία, με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες.

 Αποδεικνύεται, οδυνηρά για τις λαϊκές οικογένειες, ότι υπηρετείται με συνέπεια, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, η “κανονικότητα”, που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια.

Η ίδια η πραγματικότητα φανερώνει περίτρανα ότι η “ανάπτυξη για όλους”, που ευαγγελίζεται η ΝΔ στη θέση της “δίκαιης ανάπτυξης” που διατυμπάνιζε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, κανένα ειδικό σχολείο δεν άνοιξε σε πλήρη λειτουργία, καθώς ήταν μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Ακόμα, και τώρα καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα των ειδικών δομών, στα ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης, στην παράλληλη στήριξη.

Αυτή την περίοδο κανένα ειδικό σχολείο δεν λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το ολοήμερο, ελλείψει προσωπικού, καθώς έχει μειωθεί το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ειδικό επιστημονικό και ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό, συνέπεια των μειωμένων πιστώσεων και της κατανομής προς τα ειδικά σχολεία». «Εκτιμάμε ότι το σημερινό Υπουργείο, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, υλοποιεί τον νόμο για τις “Νέες Δομές” σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή».

«Ερωτάται η Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για: Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι διορισμοί μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές για να λειτουργούν κανονικά και με πλήρη πρόγραμμα όλα τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη.

Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης με ευθύνη του Υπουργείου, για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη από διεπιστημονική ομάδα που θα διαπιστώνει, θα καταγράφει και θα εντάσσει τα παιδιά στο κατάλληλο γι' αυτά ειδικό πλαίσιο. Να ιδρυθούν και να στελεχωθούν από μόνιμο προσωπικό νέες μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑΕ, Τ.Ε.,) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν.

Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών, κατάλληλα αναλυτικά προγράμματα. Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Μεταφορών με ασφαλή μέσα και εξειδικευμένο, μόνιμο προσωπικό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass