Κέντρα Καινοτομίας στα πρότυπα σχολεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΠΕΚ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2019 1:04 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Οκτ 2019 1:07

 Τη δημιουργία Κέντρων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στα Πρότυπα Σχολεία ανακοίνωσε χθες από τη Λάρισα η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αναστασία Γκίκα, χαιρετίζοντας το 5ο Διεθνές Συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας της ΕΕΠΕΚ που διεξάγεται στη Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου συνεχάρη τους διοργανωτές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας. Οι αλλαγές στις οποίες προχωρούμε, αφορούν σε ολική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες. Όραμά μας να οπλίσουμε τους μαθητές με γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις είναι μονόδρομος, γι΄ αυτό και προχωρούμε στη Δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας στα Πρότυπα Σχολεία».

Κεντρικός ομιλητής, της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν ο ομότιμος και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γλωσσολόγος και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο κ. Μπαμπινιώτης παρουσίασε μια καινοτόμο προσέγγιση της διδασκαλίας της γλώσσας. Την πρότασή του αυτή καταθέτει μέσω του βιβλίου του «Σύγχρονη Γραμματική για όλους» που παρουσίασε και χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Τιμή μου που με προσκαλέσατε να μιλήσω σε ένα ακροατήριο που μου είναι οικείο, με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Με προσφωνήσατε υπουργό με κάποια ιδιότητα που είχα μόλις για δύο τρεις μήνες. Η ιδιότητά μου, η ταυτότητά μου, η συνείδηση είναι δάσκαλος. Δηλώνω, αισθάνομαι δάσκαλος και το θεωρώ υψίστη τιμή. Μετά από 40 χρόνια δουλειάς, μελέτης, διδασκαλίας, δημοσιεύσεων, σχέσεις προσωπικές με πάθος με τη γλώσσα, εξέδωσα ένα βιβλίο «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους». Αισθάνθηκα την ανάγκη να βγάλω αυτό το βιβλίο, γιατί θεωρώ όντας μέσα στην καρδιά της εκπαίδευσης, ότι όλοι όσοι διδάσκουν τη γλώσσα πρέπει να αρχίσουν να προσεγγίζουν διαφορετικά αυτή την υποδομή της σκέψης. Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόταση για μια άλλη καινοτόμο διδασκαλία της γλώσσας» επισήμανε αρχικά. Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε για μια νέα αντίληψη του μηχανισμού της γλώσσας , με μια πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα ενασχόληση με τη γραμματική και τη σύνταξη. Ο κ. Μπαμπινιώτης χειροκροτήθηκε θερμά από το πολυπληθές ακροατήριο.

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεύσεις 11 διακεκριμένων μελών της ΕΕΠΕΚ. Στους εκπαιδευτικούς που απέσπασαν τις 11 κορυφαίες διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και παρουσιάστηκε εν συντομία το διακριθέν τους έργο στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Την κήρυξη της έναρξης εργασιών του συνεδρίου που συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία του θεσμού του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντάς το τη μεγαλύτερη γιορτή εκπαιδευτικής καινοτομίας. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο πατέρας Βησσαρίων εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λάρισας, η Τάνια Δόκου ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο αντιδήμαρχος κ. Σ. Βούλγαρης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Λαρισαίων, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Καψάλης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Παπαδοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παπαλέξης, ο πρόεδρος του Γενικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ε. Προβίδας. Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Λαρισαίων κ. Δ. Δεληγιάννης, ο πρόεδρος των Δασκάλων Λάρισας κ. Δ. Παπαποστόλου, εκπρόσωποι του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας, πρόεδροι και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών Συλλόγων και Φορέων της πόλης και δεκάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Το συνέδριο συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Λάρισα. Οι εργασίες σήμερα Σάββατο ξεκινούν από τις 9 το πρωί. Στις 11.30 το πρωί θα μιλήσει ο συγγραφέας και ένας από τους 10 καλύτερους εκπαιδευτικούς στον κόσμο Michael Soskil και θα ακολουθήσει ομιλία της καθηγήτριας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένης Ανδρέου για τον σχολικό εκφοβισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στη διάρκεια του συνεδρίου συνολικά θα παρουσιάνου 601 εργασίες, θα πραγματοποιηθούν 21 ομιλίες, θα γίνουν βιωματικά εργαστήρια και στρογγυλά τραπέζια. Αναλυτικά το πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ www.eepek.gr.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass