Σεμινάριο για σπουδαστές του 1ου Δ. ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2019 15:42

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας σεμινάριο για ομάδα σπουδαστών της ειδικότητας «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» του 1ου Δ. ΙΕΚ Λάρισας.

Αρχικά έγινε ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στο πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής της φύλαξης ενός μουσείου νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Η δομή του σεμιναρίου ήταν η εξής:

- Παρουσίαση-εισήγηση σχετική με τη διαχείριση μουσειακού υλικού (καταγραφή, μεταφορά, αποθήκευση, συντήρηση).

- Εργαστήριο με θέμα: Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε μια πολιτισμική μονάδα εν ώρα φύλαξης -Ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών.

- Έρευνα κοινού. Ποσοτική και ποιοτική έρευνα. Τρόποι Κατάρτισης ερωτηματολογίου – Θεωρητική προσέγγιση και πρακτική εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η διευθύντρια του Μουσείου έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με το πώς πρέπει οι φύλακες να διαχειρίζονται τα εκθέματα προκειμένου να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται και να εκτίθενται με ασφάλεια στον μουσειακό χώρο και παράλληλα τους επισήμανε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη συντήρησή τους.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στο εύρος των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των καθηκόντων που είναι αναγκαία για την αρτιότητα της ιδιότητας ενός φύλακα, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου.

Ακολούθησε συζήτηση με τους σπουδαστές, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να δουν βιβλία καταγραφής μουσειακών αντικειμένων και δελτία δωρεών προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία εισαγωγής του υλικού στο Μουσείο. Τους σπουδαστές συνόδευε η καθηγήτριά τους κ. Ελένη Παπανικολάου.

Το σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη διευθύντρια του ΛΙΜΛ κα Φανή Καλοκαιρινού, με τη συμβολή των: Έφης Στατήρα και Ελένης Φούκου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass