ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ 23% ΦΠΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

Αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

* «Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί αμέσως πώς θα αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της έμπνευσής της», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου Λάρισας, κ. Νικ. Ράπτης

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2015 1:09 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Αυγ 2015 1:11

 

Της Λένας Κισσάβου

Αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα κολέγια, αναμένονται από τη νέα σχολική χρονιά, μετά την ψήφιση της ρύθμισης επιβολής 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Η ρύθμιση αποτελούσε απαίτηση των δανειστών της χώρας μας, ψηφίστηκε στο πλαίσιο των νέων μέτρων του τρίτου μνημονίου, όπως αντίστοιχη απαίτηση, που ήδη ισχύει επίσης, είχαν για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Σε αναμονή των εγκυκλίων με τις οδηγίες εφαρμογής του μέτρου, ήδη εκφράζονται αντιδράσεις, τόσο από τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, όσο και από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς της χώρας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας οι μεν πρώτοι ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και οι δεύτεροι ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, καθώς θα απειληθεί η λειτουργία πολλών ιδιωτικών σχολείων.

«Ποιος προσπαθεί να "σκοτώσει" μερικές

δεκάδες από τις υγιείς επιχειρήσεις της χώρας;»

«Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί αμέσως πώς θα αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της έμπνευσής της», υποστήριξε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου Λάρισας, κ. Νίκος Ράπτης, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Η επιβολή ΦΠΑ 23% στις παροχές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θέτει επί τάπητος συνολικά το ζήτημα των οικονομικών της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αύξηση των διδάκτρων κατά 23%. Τα σχολεία αδυνατούν να απορροφήσουν 23% ΦΠΑ -δεν υπάρχουν κερδοφορίες που να προσεγγίζουν καν τόσο υψηλό ποσοστό.

Η καθιέρωση ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για να συγκρατήσει τον ΦΠΑ στο βοδινό κρέας. Παραβλέπω τα πολλά συνταγματικά και νομικά ζητήματα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας -αυτά θα τα διευθετήσει η (τόσο αργόσυρτη!) ελληνική δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί αμέσως πώς θα αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της έμπνευσής της.

Στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, αποδίδεται στα ιδιωτικά σχολεία -ή ακόμα καλύτερα στις ίδιες τις οικογένειες- μερίδιο από τα χρήματα που ούτως ή άλλως γλιτώνουν οι φορολογούμενοι από κάθε παιδί που φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο -στην Ελλάδα αυτό το ποσό φτάνει στα 4-5.000 ευρώ.

Πουθενά το κράτος δεν καθορίζει τόσο ασφυκτικά -και παράλογα- τον τρόπο λειτουργίας και τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία, λες κι αυτά ανήκουν στο κράτος ή τα συνδικάτα.

Πουθενά δεν προτείνει, όπως το έκανε η κυβέρνηση, να απαγορευτούν ουσιαστικά οι ποικίλες απογευματινές και θερινές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα ιδιωτικά προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί όαση υψηλών επιδόσεων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Λειτουργεί παραδοσιακά ως επωαστήριο μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών. Αφουγκράζεται καλύτερα τις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Ποιος θέλει να προστεθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στις στρατιές των ανέργων; Ποιος προσπαθεί να "σκοτώσει" μερικές δεκάδες από τις υγιείς επιχειρήσεις της χώρας, που μάλιστα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες;

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι κλάδοι με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Χρειαζόμαστε φορείς που να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Ας συμπεριφερθούμε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως αυτό που πράγματι είναι -ένας κλάδος δημόσιας προσφοράς, παιδείας και ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση μπορεί και οφείλει να μετατρέψει τάχιστα τη δυσκολία με την καθιέρωση ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων σε ευκαιρία για γόνιμη διευθέτηση της σχέσης του κράτους με τα ιδιωτικά σχολεία. Αρκετά με τις ιδεοληψίες που πλήττουν χωρίς λόγο τα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, τις οικογένειές τους, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τελικά την εκπαίδευση και την παιδεία στην πατρίδα μας».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΡΥΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ

Αναλυτικότερα ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, υποστηρίζει τα εξής: «Με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων η κυβερνητική ιδεοληψία κατάφερε να περάσει ένα μέτρο που αντιτίθεται στο Σύνταγμα, στην 6η Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και στον κοινό νου.

Αν εφαρμοστεί, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και, βέβαια, στα δημοσιονομικά του κράτους μιας και η όλη ενέργεια είναι οικονομικά αρνητική.

Είναι απορίας άξιον πώς το εισαγόμενο βόειο κρέας αντιπαρατίθεται και επικρατεί του αγαθού της παιδείας. Η Κυβέρνηση που διατείνεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά, υιοθετεί ένα μέτρο που προστατεύει θέσεις εργασίας στην κτηνοτροφία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καταργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Είναι απορίας άξιον πόσο μπορεί ο φανατισμός και η ιδεοληψία να οδηγούν ορισμένους στην εθελοτυφλία.

Ο Σ.Ι.Ε.Ι.Ε. θα συνεχίσει τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να επικρατήσει η κοινή λογική, να αποκατασταθεί τόσο η συνταγματική όσο και η ευρωπαϊκή δημοκρατική νομιμότητα και να διασωθεί το πιο ποιοτικό και καινοτόμο τμήμα της Ελληνικής Εκπαίδευσης, που σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΟΟΣΑ, είναι η ιδιωτική εκπαίδευση».

Επίσης υποστήριξαν πως τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον ΦΠΑ και προειδοποιούν ότι με το εν λόγω μέτρο, θα κλείσουν αρκετά από αυτά.

ΟΙΕΛΕ

Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.), υποστηρίζει: «Αν και η Ομοσπονδία είχε μέχρι και την ύστατη ώρα της πρωινής ψηφοφορίας επαφές με εκπροσώπους κομμάτων καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις, τελικά η ρύθμιση με την επιβολή 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ψηφίστηκε.

Η ευθύνη είναι τεράστια, τόσο για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και για ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των οποίων διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τις δραματικές συνέπειες της ρύθμισης και την κρίσιμη ώρα δεν κατέθεσαν ούτε μία βελτιωτική τροπολογία για το ζήτημα.

Δυστυχώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι καταστροφικές, κυρίως για τα μικρομεσαία ιδιωτικά σχολεία, που θα αντιμετωπίσουν ισχυρότατες πιέσεις από πιθανές μαζικές αποχωρήσεις. Γονείς, μαθητές και δεκάδες συνάδελφοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο θα είναι τα θύματα της ρύθμισης, ενώ είναι άγνωστο πώς θα κατορθώσει η κουτσουρεμένη δημόσια εκπαίδευση να απορροφήσει το κύμα των αποχωρησάντων μαθητών.

Η Ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα, θα παρέμβει για τις εγκύκλιες οδηγίες εφαρμογής του μέτρου και θα πράξει ό, τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να αποφευχθούν τα χειρότερα για όλους...».

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ!

Σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν: «Η ισχύς των διατάξεων ένταξης των διδάκτρων που καταβάλλονται για τη φοίτηση στα Ιδιωτικά Σχολεία αρχίζει από 20 Ιουλίου 2015.

Η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται εντός δέκα ημερών, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass