ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ 18ος – 20ός αι.»

Μαθητές του 29ου Δημοτικού στο Λαογραφικό Μουσείο

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2019 15:19

Ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις στην καινούρια περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας «Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία 18ος – 20ός αι.» που έγινε σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα «Ελευθερία».


Το πρώτο σχολείο που επισκέφθηκε την έκθεση ήταν το 29ο Δημοτικό Λάρισας και συγκεκριμένα οι Α’ , Β’, Γ’ και Δ’ τάξεις. Οι μαθητές περιηγήθηκαν με τρόπο διαδραστικό στην έκθεση. Είδαν τις σπάνιες τοιχογραφίες που εκτίθενται και έμαθαν για την εξέλιξη της μεταβυζαντινής τέχνης. Είδαν τα εκκλησιαστικά σκεύη, τα ιερατικά άμφια και τις εικόνες που βγήκαν από τα κειμηλιοφυλάκια των ναών και εκτίθενται για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια, μέσα από σύγχρονο ολόγραμμα στο οποίο παρουσιάζεται ο κώδικας του Αγίου Αχιλλίου πήραν πληροφορίες για τη Λάρισα της εποχής 1810-1881. Έμαθαν για τα ονόματα των παλαιών συνοικιών, για τα επαγγέλματα της εποχής, για την ύπαρξη συντεχνιών και για σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την ιστορία της πόλης, καθώς και για φυσικές καταστροφές και ασθένειες, όπως η χολέρα του 1829. Πληροφορήθηκαν επίσης για τις διάφορες τεχνικές, με τις οποίες κατασκευάστηκαν τα αντικείμενα των ιερών ναών και κατέληξαν στην ενότητα της λαϊκής λατρείας. Εκεί μέσα από ένα ακόμη ολόγραμμα, γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας. Έμαθαν πράγματα για τον κύκλο του χρόνου, τον εθιμικό κύκλο, τον κύκλο της ζωής και για τους διάφορους συμβολισμούς που υπάρχουν στα παραδοσιακά χειροτεχνήματα: για τον σταυρό ως σύμβολο φυλακτικό και άλλα διακοσμητικά θέματα που έχουν φυλακτικό και αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Τέλος, τα παιδιά είδαν μέσα από το μεγάλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» που εκτίθεται, δημοσιεύματα που αναδεικνύουν θέματα θρησκευτικής λαογραφίας και εκκλησιαστικά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass