Δύσκολη χρονιά το 2019 για την Παιδεία

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ *ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2020 22:16

Εξαιρετικά δύσκολο και το 2019 για την Παιδεία. Για το ΤΕΙ Θεσσαλίας έπεσαν οριστικά οι τίτλοι τέλους τον Γενάρη και τον Σεπτέμβριο το νέο πια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δέχτηκε τους πρώτους του φοιτητές.

Η αλλαγή κυβέρνησης όμως μέσα στο καλοκαίρι έφερε αρκετές αλλαγές, αφού η νέα υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ανέστειλε τη λειτουργία τμημάτων των νέων Πανεπιστημίων που δημιουργήθηκαν χωρίς να πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια, τρία εκ των οποίων αφορούσαν και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Λογοθεραπείας στη Λαμία, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στην Καρδίτσα και το Τμήμα Ψυχολογίας στον Βόλο και εξήγγειλε αλλαγές που έχουν να κάνουν με το Λύκειο, τις βαθμολογίες των μαθητών, την αξιολόγηση σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, τη δίχρονη προσχολική αγωγή, τη κατάργηση της ΑΔΙΠ και μια σειρά ακόμα μέτρων με στόχο, όπως δήλωσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λάρισα αρχές Δεκεμβρίου, «ένα καλύτερο σχολείο».

Όσον αφορά στα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019 τον χώρο της εκπαίδευσης στη Λάρισα, αφορούν στην έναρξη λειτουργίας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη μετονομασία του σε Campus “Γαιόπολις», την αλλαγή περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, τις συλλήψεις μαθητών σε κατάληψη στο 7ο ΕΠΑΛ, τα προβλήματα από την καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Λαρισαίων με παιδιά που αναγκάστηκαν να στεγαστούν ακόμη και σε κοντέινερ, την «ανακάλυψη» του ξεχασμένου τάφου του μεγάλου διδασκάλου του γένους Κ. Κούμα από τον Σύλλογο Δασκάλων και την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Λάρισα για να καταγράψει προβλήματα και προτάσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Για τα ανωτέρω γεγονότα έγραψε η «Ε» μέσα στη χρονιά:

* * *

*25 Ιανουαρίου:

Αλλαγή σελίδας για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

«Ιστορική ημέρα η χθεσινή για το ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χθες έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους. Το πρωί στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος έφτασε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να «πιάσει δουλειά».

* * *

*23 Μαρτίου:

 Νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ο κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης

Νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία είναι ο Γεώργιος Δοδοντσάκης, που θα αντικαταστήσει την Ελένη Αναστασοπούλου, μετά και την κύρωση, από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των τελικών ενιαίων, αξιολογικών πινάκων επιλογής υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

* * *

*30 Ιουνίου:

«Campus Γαιόπολις» το νέο όνομα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι το όνομα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας θα είναι «Campus Γαιόπολις».

* * *

*13 Σεπτεμβρίου

18 ψυχές στοιβαγμένες σε ένα κοντέινερ

Για τα προβλήματα που προέκυψαν από την καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής έγραψε η «Ε»:

«Θυμός και απογοήτευση για τους γονείς δεκάδων προνηπίων-νηπίων της Λάρισας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να φοιτήσουν τα παιδιά τους.

Δεκάδες τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις μόλις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων. Η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους γονείς να συρρέουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για να διαμαρτυρηθούν.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει στην περίπτωση του 29ου Νηπιαγωγείου στον Άγιο Θωμά, όπου οι λιλιπούτειοι μαθητές καλούνται να περάσουν τη σχολική χρονιά σ’ ένα κοντέινερ αποκομμένο από το υπόλοιπο σχολικό συγκρότημα και μάλιστα χωρίς τουαλέτα. Σ’ αυτόν τον χώρο θα στεγαστούν 18 μικρά παιδιά, που σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν χρήση της τουαλέτας θα πρέπει να διασχίσουν μια μεγάλη απόσταση, ασυνόδευτα κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αλλά και επικίνδυνο λόγω της ηλικίας τους. Η λίστα των προβλημάτων είναι μεγάλη. Πολυάριθμα τμήματα, τάξεις αποθήκες και κοντέινερ, παιδιά που μετακινούνται σε άλλη συνοικία από τον τόπο διαμονής τους, παιδιά και οικογένειες που ταλαιπωρούνται διεκδικώντας το αυτονόητο».

* * *

*25 Σεπτεμβρίου: Συλλήψεις 10 μαθητών για κατάληψη

Στη σύλληψη 10 ανήλικων στην πλειοψηφία μαθητών του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Λάρισας προχώρησαν χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας στο πλαίσιο προκαταρτικής έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστ. Τζαμαλής. Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε έπειτα από αίτημα της ίδιας της σχολικής κοινότητας.

Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στη Λάρισα, που συλλαμβάνονται τόσοι μαθητές Λυκείου για κατάληψη, όπως επίσης πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που καθηγητές και διεύθυνση σχολείου καταφεύγουν στις εισαγγελικές αρχές ζητώντας την παρέμβασή τους ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάληψη.

* * *

*22 Νοεμβρίου: Ο ξεχασμένος τάφος του Κωνσταντίνου Κούμα στη Λάρισα

Στον ευπρεπισμό του τάφου του μεγάλου Δασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Κούμα, που βρίσκεται στο Παλαιό Κοιμητήριο Λάρισας, προχωρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας», με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων στη μνήμη του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαποστόλου μιλώντας στην «Ε» αποκαλύπτει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του τάφου στη Λάρισα. Το έργο του Λαρισαίου συγγραφέα Βαγγέλη Κολώνα «Η πολιτεία της σιωπής» στάθηκε η αφορμή να το ανακαλύψει και άμεσα ξεκίνησε τις ενέργειες, ώστε ο τάφος να καθαριστεί και να συντηρηθούν τα μάρμαρά του. Μάλιστα ήδη έχει προγραμματιστεί ο Σύλλογος να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του στις 7 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου του 1965 έγινε ανακομιδή των οστών από την Τεργέστη στη Λάρισα. Ο Κωνσταντίνος Κούμας είχε περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Τεργέστη, όπου και πέθανε το 1836 σε ηλικία 59 ετών.

* * *

*13 Δεκεμβρίου: Ν. Κεραμέως: Στόχος να γίνει η Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο

Μεταξύ άλλων έγραψε η «Ε»: «Στη βασική στόχευση του Υπουργείου Παιδείας να καταστήσει την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία.

Η Υπουργός έκανε λόγο για μια μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας του εκπαιδευτικού συστήματος και των Πανεπιστημίων, που έχει ξεκινήσει με τη δρομολόγηση συνεργασιών με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ευρώπης. «Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο, αντί να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Η χώρα αλλάζει. Προχωράμε με το βλέμμα μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε διαβούλευση και, μεταξύ άλλων, αφορά στην κρατική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και στη νέα αρχή που θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ και θα έχει ως αποστολή την αξιολόγηση της ίδρυσης νέων τμημάτων και σχολών, αλλά και όλων όσα δημιουργήθηκαν από την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη από τη προηγούμενη κυβέρνηση».

Για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σημείωσε «Στην Παιδεία όμως γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση. Ξεκινήσαμε από κάτω προς τα πάνω. Πρώτο μέλημά μας πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Κάναμε ενέργειες για να ενισχύσουμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, μελετούμε ήδη την εισαγωγή νέων θεματικών για το πρόγραμμα σπουδών που στόχο έχουν να προσφέρουν μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά, επισπεύσαμε τον διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, με τους πρώτους να γίνονται μέσα στο 2019 και δρομολογούνται ήδη και στη γενική εκπαίδευση για το 2020. Επιλύσαμε χρόνια ζητήματα των δημοσίων ΙΕΚ. Στα Πανεπιστήμια το άσυλο της βίας καταργήθηκε. Απελευθερώσαμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, δώσαμε μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια ύψους 20.000.000 ευρώ».

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass