ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ... ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΑΓΟΡΩΝ

Σχολικά με περσινές τιμές και εκπτώσεις

* Παρουσιάζεται κίνηση σε προϊόντα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά αντίστοιχα και σε βοηθήματα μαθημάτων για μαθητές λυκείου

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2015 0:18

 

Της Λένας Κισσάβου

Με τιμές που κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και με εκπτώσεις κυρίως σε σχολικές τσάντες, ξεκίνησε αυτή την περίοδο η κίνηση των πρώτων αγορών στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά.

Όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, έχουν ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα της γραφικής ύλης, αλλά και τα βιβλία, που θα χρειαστούν οι μαθητές, κλείνοντας τις παραγγελίες τους από τον Μάιο και έχοντας ολοκληρώσει την προμήθειά τους μέχρι και τον Ιούνιο, γνωρίζοντας άλλωστε ότι κάθε χρόνο τον Αύγουστο, παρουσιάζονται οι πρώτες ανάγκες ζήτησής τους, από τους καταναλωτές.

Τα περισσότερα μάλιστα ξεκίνησαν με εκπτώσεις σε σχολικά είδη και κυρίως σε τσάντες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού, με μεγάλη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό, που ήδη ψάχνει το οικονομικότερο προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, του βιβλιοπωλείου «Ανεμος», τον Αύγουστο, στην αγορά αυτού του είδους, παρατηρούνται δύο κατηγορίες καταναλωτών, αυτοί που προετοιμάζουν τα παιδιά τους για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, αγοράζοντας τον πρώτο βασικό εξοπλισμό τους, όπως τσάντες και μικρές ποσότητες γραφικής ύλης και από την άλλη είναι οι μαθητές λυκείου, που έχουν ξεκινήσει τα φροντιστήριά τους και προμηθεύονται βοηθήματα μαθημάτων καθώς και τετράδια.

Όσον αφορά στο κόστος της αγοράς σχολικών ειδών, που θα βαρύνει κάθε οικογένεια, εξαρτάται από τις επιλογές των προϊόντων, καθώς για παράδειγμα διατίθενται τσάντες με δέκα ευρώ και τσάντες με 50 ευρώ. Αυτοί που δεν θα μπορέσουν να έχουν επιλογές φθηνότερων προϊόντων είναι οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, στις αγορές βοηθημάτων τους, αν και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι περιπτώσεις έκδοσης αντιγράφων και φωτοτυπιών τους, που κοστίζουν λιγότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, όσον αφορά στο κόστος των χαρτικών αναλώσιμων ειδών, αλλά και στις σχολικές τσάντες, κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, με το φθηνό προϊόν και το ακριβό αντίστοιχα, σε κάθε είδος. Οι εκπτώσεις δε, μπορεί να αγγίξουν και το 40% σε σχολικές τσάντες.

Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τα βασικά σχολικά αυτές τις μέρες, τόσο γιατί μπορούν να βρουν φθηνότερα τις τσάντες και τις κασετίνες (τα περσινά είδη) λόγω εκπτώσεων, αλλά και γιατί επιθυμούν να διαλέξουν από μια ευρύτερη γκάμα σχεδίων πριν εξαντληθούν κάποια από αυτά.

Βέβαια η αγοραστική κίνηση σχολικών ειδών, αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όταν σε κάθε σχολείο οι εκπαιδευτικοί, θα δώσουν τον συνήθη κατάλογο τετραδίων και υλικών, που ζητούν να αγοράσουν οι μαθητές τους για τις ανάγκες των μαθημάτων τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Στο …δρόμο της επιστροφής στα θρανία, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στοχεύοντας να προφυλάξει από λάθος αγορές τους γονείς και τα παιδιά, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

«Τα σχολικά είδη έχουν ένα σημαντικό κόστος και πολλές φορές, επιβαρύνουν αρκετά, τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι διαφορές τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα σχολικά, που είναι "της μόδας", είναι πολλές φορές, αδικαιολόγητα, μεγάλες.

Οι τιμές προϊόντων "διακοσμημένων", με σούπερ - ήρωες και καινοτόμα σχέδια, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται, από παιδιά και ενώ, πλέον κυκλοφορούν, στην αγορά, πάρα πολλά, που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί, στη νομοθεσία, για τα παιχνίδια.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά, που μοιάζουν παιχνίδια. Έτσι, στυλό, που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό του παιδιού, με κορδόνια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών.

Τα στυλό, που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί. Τα στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια, κ.λπ., περιέχουν υγρά, που δεν γνωρίζουμε τι είναι και τι ζημιά θα κάνουν, στο παιδί αν «πιει» αυτό το υγρό.

Τα μακριά κορδόνια, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά, από το λαιμό του παιδιού μας, μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αγοράσουμε απλά σχολικά είδη.

Συχνά, αποσύρονται, από την κυκλοφορία, σχολικά είδη, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε π.χ. στην αγορά σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, που απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις. Τα προϊόντα, που αποσύρονται, καταγράφονται, στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο, από τους καταναλωτές, στη διεύθυνση: http://www.efpolis.gr/el/rapex.html

Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε, συχνά, το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε, για τα προϊόντα, που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας.

Επειδή κάποια σχολικά είδη, π.χ. παγουράκια κ.λπ., έρχονται, σε επαφή, με τρόφιμα, ας επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ., στη διεύθυνση www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/kiroseis, για να ενημερωθούμε, σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, για μη ασφαλή προϊόντα.

Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

Πρέπει να συζητήσουμε με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει, τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρίες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται.

Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας.

Πρέπει να εξηγήσουμε ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass