ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 16:34

Το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου έχει ως στόχο οι αποφοίτοί του να διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες και να κατανοούν εις βάθος την πρακτική και τη θεωρητική διάσταση της δημιουργικής διαδικασίας, μέσω ψηφιακών τεχνολογικών μέσων.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι πολυεπίπεδο, διεπιστημονικό και διαθεματικό, προκειμένου οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργούν, να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να παράγουν μόνοι τους ψηφιακά και οπτικοακουστικά έργα, βασισμένα σε σωστή θεωρητική θεμελίωση και ενταγμένα σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Εργασιακά

Το νέο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου θα εκπαιδεύσει τους φοιτητές/τριές του στην ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία στον 21ο αιώνα. Στόχος είναι οι απόφοιτοι να δημιουργούν ψηφιακές αλληλεπιδραστικές μορφές αφήγησης με έμφαση στον οπτικοακουστικό καλλιτεχνικό λόγο και την έκφραση. Είναι παράλληλα απαραίτητο οι φοιτητές να εισαχθούν στην κριτική σκέψη μέσω μαθημάτων Φιλοσοφίας, Θεωρίας των Μέσων και Επικοινωνίας, Ιστορίας της Τέχνης και του Κινηματογράφου, ώστε να χρησιμοποιούν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά τις ψηφιακές τεχνολογίες. Κατανοώντας δηλαδή το ίδιο το μέσο, θα μπορούν να νοηματοδοτούν τα έργα τους έτσι ώστε αυτά να λειτουργούν στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έμφαση δίνεται επίσης στην κουλτούρα της συνεργασιακής, διεπιστημονικής και διαμεσικής δημιουργικής διαδικασίας. Θεωρείται επίσης ότι η ένταξη μεγάλου αριθμού πρακτικών δημιουργικών μαθημάτων υλοποίησης αυξάνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων και την πιθανότητα απορρόφησής τους στον χώρο των δημιουργικών βιομηχανιών και της διαφήμισης.

Παράλληλα, με γνώμονα τα μαθήματα και την εκπαίδευση που προσφέρει, οι απόφοιτοί του:

* θα είναι σε θέση να προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία και την έρευνα στο πεδίο των Ψηφιακών Τεχνών, καθώς και των συναφών επιστημονικών και καλλιτεχνικών τομέων με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας.

* θα γνωρίζουν τόσο τη χρήση της τεχνολογίας των ψηφιακών τεχνών όσο και τις παραδοσιακές και νεωτεριστικές μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

* θα είναι σε θέση να συνδέουν πολλαπλώς Ψηφιακές Τέχνες με τις κοινωνικές παραμέτρους, καθώς και με τη διδακτική πράξη σε εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

* θα έχουν τα εφόδια ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές ανάγκες ερευνητικών και καλλιτεχνικών φορέων σχετικών με τις Ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως ερευνητικά, επιστημονικά και κοινωνικά κέντρα, καθώς και φορείς πολιτισμού (Υπουργείο Πολιτισμού, μουσεία και κέντρα τέχνης, φεστιβαλικούς θεσμούς, θέατρα, θιάσους κ.ά.), φορείς της περιφέρειας, δημοτικές αρχές, ΜΜΕ.

* θα σχεδιάζουν δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα παρέμβασης μέσω των Ψηφιακών Τεχνών για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι δύνανται να απασχοληθούν στα εξής εργασιακά αντικείμενα:

* Σκηνοθεσία, Ερμηνεία, Σκηνογραφικό σχεδιασμό επιτελεστικών εφαρμογών (διαδραστικές παραστάσεις ή εγκαταστάσεις στον σκηνικό και τον δημόσιο χώρο, εφαρμογές οπτικών τεχνών, εφαρμοσμένες τέχνες).

* Παραγωγή ψηφιακού υλικού (Ψηφιακή εμψύχωση, Animation, Videogame)-υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τις παραστατικές τέχνες μέσω της χρήσης της απαραίτητης τεχνολογίας (λογισμικά συστήματα και μηχανήματα).

* Σχεδιασμός και υλοποίηση εμπειρίας εικονικών περιβαλλόντων.

* Ψηφιακές εφαρμογές στον φωτισμό, τη σκηνογραφία και τον ήχο (σχεδιασμός και υλοποίηση).

* Σχεδιασμός ψηφιακών εκθέσεων, εφαρμογές Δημιουργικής Γραφής σε ψηφιακά καλλιτεχνικά έργα, ψηφιακές εκδόσεις.

* Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιτεχνικών ψηφιακών εφαρμογών στην εκπαίδευση, σε κοινωνικούς/πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και φορείς Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εναλλακτικά, απόφοιτοι του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης ως υπεύθυνοι οργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και πολιτιστικών προγραμμάτων, στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα του πολιτιστικού τουρισμού, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας ως ειδικοί δημιουργίας ψηφιακού υλικού, στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης κ.ά.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 257 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass