Πυρετώδεις προετοιμασίες στα σχολεία της Λάρισας για μαθήματα εξ αποστάσεως

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ * ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2020 18:00
Ο καθηγητής Δημήτρης Σακατζής επί το… διαδικτυακό έργο Ο καθηγητής Δημήτρης Σακατζής επί το… διαδικτυακό έργο

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι σχολικές μονάδες της Λάρισας για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το πρωτόγνωρο και καινοτόμο εγχείρημα που υλοποιείται με μεγάλη ταχύτητα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα, που τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει και μέσω της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο είναι έτοιμο το Δημόσιο Σχολείο αλλά και οι ίδιοι μαθητές, καθώς χρειάζεται να διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό (υπολογιστή ή κινητό σύγχρονης τεχνολογίας). Προχθές πάντως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης είχε τηλεδιάσκεψη με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης εν αναμονή και των οδηγιών από το Υπουργείο Παιδείας για το πώς θα τρέξει το πρόγραμμα και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χριστίνα Ηλιάδη, σε αυτή τη φάση 8 σχολικές μονάδες της Λάρισας διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τεχνογνωσία να προχωρήσουν το εγχείρημα ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες.

Στόχος όπως τονίζει στην «Ε» δεν είναι τα παιδιά να καλύψουν την ύλη αφού η συμμετοχή τους δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά να μη χάσουν τα παιδιά την επαφή με το σχολείο και τη διαδικασία της μάθησης. «Με την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θέλουμε να δείξουμε ότι το δημόσιο σχολείο είναι εδώ και αγωνίζεται να στηρίξει τους μαθητές του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες. Είναι κάτι που θα βοηθήσει και στην επιβαρυμένη ψυχολογία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που ανησυχούν για τις Πανελλαδικές. Η διαδικασία θα είναι απλή και στοχεύουμε στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση που είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Στο σχολείο θα βρίσκεται ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τα μαθήματα προσανατολισμού και μια ομάδα υποστήριξης που θα απαρτίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης και τον καθηγητή Πληροφορικής. Με συνεργασία θα καταρτιστεί και το πρόγραμμα των μαθημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για το κατά πόσο τα παιδιά διαθέτουν τα τεχνικά μέσα.

Ο καθηγητής Πληροφορικής Νίκος Παναγιώτου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τονίζει ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας έχει την πλήρη στήριξη του συλλόγου που θα βοηθήσει με όλα τα μέσα για την υλοποίησή του. «Έχουμε αποφασίσει να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια που στόχο έχει να στηρίξει τους μαθητές να διατηρήσουν την επαφή με τα μαθήματα. Η πληροφορική και οι εφαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Είναι μια προσπάθεια που δεν αντικαθιστά τον καθηγητή στην τάξη, αλλά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε βοηθά τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή με τη διαδικασία της μάθησης. Πιστεύω ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου ειδικότητας Νοσηλευτικής ήδη από την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του καθηγητή τους Δημήτρη Σακατζή κάνουν μάθημα Ανατομίας μέσω Skype. Όπως λέει στην «Ε» ήδη με τα παιδιά της τάξης είχαν ομάδα στο messenger για να ανταλλάσσουν απόψεις και ενημερώσεις για τα μαθήματά τους, οπότε ήταν εύκολο να συμφωνήσουν να γίνει. Έπρεπε όμως να κατεβάσουν την εφαρμογή Skype ώστε να μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα και οι 17 μαθητές της τάξης. Λίγα λεπτά πριν συνδεθεί με την τάξη του ο κ. Σακατζής ανέφερε ότι η ιδέα προέκυψε και από την επιθυμία των ίδιων των μαθητών να μη χαθούν μεταξύ τους. «Τώρα που μένουμε σπίτι είναι μια δημιουργική δραστηριότητα όλο αυτό. Και την επαφή με τη μάθηση δεν χάνουν τα παιδιά, αλλά και την επαφή με τους συμμαθητές τους. Έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας και συζητάμε και πολλά άλλα πράγματα. Εξάλλου, μια σχολική τάξη δεν είναι μόνο μαθήματα αλλά πολλά παραπάνω» ανέφερε λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο για να ανοίξει τον υπολογιστή αφού ήταν ώρα για μάθημα.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass