ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ –ΠΛΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ –ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΙ

Ανω κάτω οι Βάσεις

* Ηλεκτρονικές φέτος οι εγγραφές στις σχολές

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2015 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγ 2015 2:44

Της Λένας Κισσάβου

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, έφτασε στο τέλος της χθες, με την ανακοίνωση των επιτυχόντων από το υπουργείο Παιδείας, που το ποσοστό τους άγγιξε το 67,80% του συνόλου αυτών που διεκδίκησαν μια θέση στις σχολές της.

Όπως είχε εκτιμηθεί από τις επιδόσεις των υποψηφίων, παρατηρήθηκε πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές των ΑΕΙ, με εξαίρεση τα Οικονομικά τμήματα όπου σημειώθηκε άνοδος στην πλειονότητά τους από +50 έως +591 μόρια, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε άνοδος βάσεων σε πολλά τμήματα των ΤΕΙ της χώρας.

Ενδεικτικά η Νομική Αθήνας έφτασε στα 18.223 από 18.714 μόρια το 2014, το Παιδαγωγικό Αθήνας στα 16.075 από 16.860 το 2014,

η Φαρμακευτική Αθήνας στα 17.938 από 18.471 το 2014,

η Φιλολογία Αθήνας στα 16.680 από 17.525 το 2014,

το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (ΕΜΠ) στα 16.758 από 18.106 το 2014, η Ιατρική Αθήνας έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια φτάνοντας στα 18.924, ενώ πτώση 600 μορίων είχε η Ψυχολογία Παντείου, στα 17.478 φέτος από τα 18.081 το 2014.

Οι 70.988 εισαχθέντες (το 2014 εισήχθησαν 72.763), στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού, θα ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία εγγραφής στις σχολές τους, που θα γίνει φέτος ηλεκτρονικά, ενώ όσοι δεν τα κατέφεραν να κατακτήσουν φέτος μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται μπροστά σε νέα διλήμματα επιλογών είτε μιας νέας προσπάθειάς τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, είτε αναζήτησης άλλων διεξόδων σπουδών, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Χθες στα λύκεια της Λάρισας, ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που έσπευσαν να ενημερωθούν από τις καταστάσεις επιτυχόντων που αναρτήθηκαν στους χώρους τους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους ενημερώθηκε άμεσα τις πρωινές ώρες, από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα, είχαν σταλεί μετά τις 9 το πρωί, ηλεκτρονικά από το Υπουργείο Παιδείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, απ' όπου και προωθήθηκαν στα λύκεια του νομού.

Τόσο στην πόλη όσο και στο νομό Λάρισας γενικότερα, ξεχώρισαν υποψήφιοι που κατέκτησαν υψηλόβαθμες σχολές.

Σχετικά με τα αποτελέσματα εισαγωγής των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανακοίνωσε ότι : «Σε μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζει και εκτιμά τον αγώνα που έδωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις , με την συνδρομή των καθηγητών τους και τη συμπαράσταση των οικογενειών τους.

Το υπουργείο συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. Εξίσου όμως απευθύνεται σε όσους υποψήφιους δεν τα κατάφεραν αυτή τη χρονιά, τους οποίους καλεί να μην αποθαρρυνθούν- γιατί το μέλλον είναι κάτι που σχεδιάζεται διαρκώς και δεν κρίνεται από μία στιγμή- ευχόμενο καλή επιτυχία σε όλους, είτε επιθυμήσουν να επαναλάβουν την προσπάθειά τους είτε όχι. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, αν το επιλέξουν, θα τους διευκολύνει καθώς- πέραν των άλλων βελτιώσεων-προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες επιλογής επιστημονικών πεδίων.

Το υπουργείο εύχεται επίσης καλή επιτυχία στους νέους υποψηφίους που ξεκινούν φέτος την προετοιμασία για τις εισαγωγικές της επόμενης χρονιάς. Ακόμη το υπουργείο ευχαριστεί υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν με την εργασία και την προσήλωσή τους στην επιτυχή διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων».

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616

(77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, θα εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικών εγγράφων των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα και τις σχολές στις οποίες πέρασαν. Έτσι, ειδικά όσοι εισαχθούν σε τμήματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν εκεί για να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής, αλλά θα το κάνουν μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, θα στείλουν ταχυδρομικά στις γραμματείες των σχολών τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με αναλυτική εγκύκλιο από το υπουργείο παιδείας. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος σε δήλωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών σημειώνει πως «με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Και όσα κέρδισαν τη μάχη της εισαγωγής αλλά, και σε όσα δεν πέτυχαν. Διότι, μία δοκιμασία ήταν, μία μάχη είναι, ο "πόλεμος" της ζωής έχει διάρκεια. Και χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αγώνα.

Θέλω επίσης, να απευθύνω συγχαρητήρια στους γονείς. Που μέσα από μία δύσκολη καθημερινότητα και επιβίωση, στήριξαν ακόμα και με στερήσεις την προσπάθεια των παιδιών τους. Αλλά και στους εκπαιδευτικούς, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Είναι μία προσπάθεια που τα παιδιά τη στηρίζουν σε ένα όμορφο όνειρο για τη ζωή τους. Οφείλουμε λοιπόν, να θωρακίσουμε τη ζωή και τα όνειρα των επόμενων γενιών και να μην την «υποθηκεύουμε» διαρκώς με «προφάσεις εν αμαρτίαις». Οφείλουμε να ενισχύσουμε την Ελληνική Παιδεία».

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει πως «οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και στην παιδεία θα οξύνουν παραπέρα τα προβλήματα.

Κατά συνέπεια, η Λαϊκή Ενότητα δεσμεύεται να παλέψει για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία που θα προσφέρει στα παιδιά και στους νέους όχι μόνο τα σύγχρονα εφόδια αλλά και μια μόρφωση που θα τους καθιστά ικανούς να διεκδικούν το μέλλον τους με τους καλύτερους όρους και να γίνονται ολοκληρωμένοι πολίτες. Μόνος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα για τη νεολαία για την κατάκτηση του βασικού δικαιώματος στη μόρφωση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass