ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ»

Εϊ, φοιτητή. Ξέρεις από Λάρισα;

* Τι μυστικά ανταλλάσσουν για τα σπίτια, την υγρασία και τους... σπιτονοικοκύρηδες * Πώς χαρακτηρίζουν την πόλη *Πρώτη στη λίστα επιλογής εξεύρεσης σπιτιών η «Ε»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2015 0:44 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγ 2015 0:46

 

Του Κ. Γκιάστα
Πέρασα Λάρισα! Και τώρα;
Αν για τους καινούριους φοιτητές η μετακίνηση, η εγκατάσταση και γενικότερα η νέα ζωή στην πόλη φαίνεται βουνό, για τους παλιούς φοιτητές είναι παιχνιδάκι. Ωστόσο κάποιοι σκέφτηκαν πόσο σημαντικό είναι να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους νεοεισερχόμενους φοιτητές με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό. Έστησαν έναν ανεπίσημο οδηγό με στοιχεία που θα βοηθήσουν τους νέους. Πώς θα έρθουν, πώς θα εγγραφούν, πού και πώς θα ψάξουν σπίτι, πώς θα μετακινούνται, πού θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και γενικότερα τι να προσέχουν στη Λάρισα. Με απλά λόγια και αποφυγή ανούσιων πληροφοριών δημιούργησαν τον οδηγό «teilar for dummies».
Είχε ξεκινήσει για πλάκα μέσα από το blog των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας teilarissa.blogspot.com το 2009 αλλά από τότε μέχρι σήμερα σύμφωνα με τους δημιουργούς «έχουν γίνει πολλές προσθήκες και ανανεώσεις. Ο λόγος της δημιουργίας του οδηγού είναι ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο».
Μέσα σε λίγες σελίδες καταγράφει στοιχεία που μας κάνουν να παρατηρούμε την πόλη υπό διαφορετικό πρίσμα. Μέσα από τα μάτια φοιτητών που έχουν ζήσει εδώ για αρκετά χρόνια.
Αφού δίνει πληροφορίες για τη μετακίνηση, τη μετάβαση, τις τιμές και την τοποθεσία μπαίνει και στο «ζουμί» της υπόθεσης που είναι το σπίτι. Ένας τομέας που ενδιαφέρει κυρίως όλους όσοι έρχονται αυτό το διάστημα. «Η κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Για παράδειγμα αν μείνεις κέντρο, θα είσαι κοντά στα μαγαζιά, στις καφετέριες, στην πολυκοσμία» αναφέρει μεταξύ άλλων και συνεχίζει «Από την άλλη όμως θα είσαι μακριά από τη σχολή και θα πρέπει (αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο) να πληρώνεις το αστικό για να σε πάει και να φέρει σε 1,60 κάθε φορά. Από άποψη απόστασης θα σας φανεί και κουραστικό όταν θα έχεις να πας και να ’ρθεις 2 φορές σε μια μέρα γιατί έχεις ένα εργαστήριο το πρωί και ένα το βράδυ... Αν επιλέξεις κάποιο σπίτι στις κοντινές περιοχές του ΤΕΙ (Άγιος Θωμάς, Εργατικές Κατοικίες) έχεις συνήθως τα αντίστροφα.
Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα σπίτια που θα βρεις στο κέντρο είναι παλιά, δεν έχουν καλή μόνωση (υγρασία) και γενικά ίσως σας απογοητεύσουν. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και μερικές πολύ καλές περιπτώσεις.
Τα περισσότερα σπίτια που θα βρεις κοντά στο ΤΕΙ είναι από καινούργιες σχετικά πολυκατοικίες, τα περισσότερα σε πολύ καλή κατάσταση. Το τελευταίο διάστημα λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί οι φοιτητές που επιλέγουν το σπίτι κοντά στο ΤΕΙ.
Η Νεάπολη, που βρίσκεται νότιο-δυτικά από το κέντρο, είναι γενικά μια πολύ γεμάτη γειτονιά».
Όμως στη συνέχεια δίνει επιγραμματικά μερικά... σκονάκια:
α) Να είναι κοντά σε στάση λεωφορείου ή και κοντά σε πιάτσα ταξί ή σε ΟΣΕ/ΚΤΕΛ.
β) Να είναι σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή.
γ) Να έχει σε κοντινή απόσταση Super Market, Mini Market, περίπτερο.
δ) Να έχει αυτόνομη θέρμανση και φυσικό αέριο κατά προτίμηση.
ε) Να έχει κλιματισμό... ειδικά αν είναι πολύ παλιό.
ζ) Να είναι όσο το δυνατόν ηλιόλουστο.
θ) Τα κοινόχρηστα να κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια.
ι) Να έχει λίγη μόνωση για να μην έχετε ούτε πολλή υγρασία ούτε πολύ ζέστη.
«Επίσης κανονίστε με τον σπιτονοικοκύρη σας για το πώς θα γίνετε η πληρωμή του ενοικίου (χέρι- χέρι ή μέσω τράπεζας), ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, για τυχόν επισκευές του σπιτιού που χρειάζεται. Όσο καλύτερος άνθρωπος είναι ο σπιτονοικοκύρης σας, τόσο καλύτερο για εσάς και το φοιτητικό σας σπίτι. Να έχετε καλές σχέσεις και να είστε συνεπής μαζί του για να μην αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα. Μην ξεχνάτε πως μπορεί να τον υποστείτε για τα επόμενα 4 χρόνια».
Για φινάλε οι παλιοί φοιτητές μεταφέρουν στους νέους τη σημαντική πληροφορία πως η Λάρισα είναι ποδηλατούπολη «αν και εσείς είστε τέτοιος άνθρωπος θα χαρείτε πολύ καθώς η πόλη υποστηρίζει το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας» υπογραμμίζουν συγκεκριμένα.
Τέλος υπάρχει και ειδική κατηγορία για το πώς θα ψάξουν κατοικία στην Λάρισα δίνοντας μια σχετική λίστα. Στην πρώτη θέση είναι η «Ε». Για να το λένε οι παλιοί φοιτητές κάτι θα ξέρουν...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass