Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Καταλογίζει στον δήμαρχο παραπληροφόρηση

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2015 0:49

«Ο δήμαρχος παραπληροφορείται από κακούς συμβούλους» τονίζει στην «Ε» ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας Βασίλης Ζωγράφος, απαντώντας έτσι στα όσα ειπώθηκαν από τη δημοτική αρχή σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο δημαρχείο με αφορμή το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τη συμμετοχή, του διευθυντή, εκπαιδευτικών και γονέων του 9ου Δημοτικού, μετά από συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από δημοσιεύματα της «Ε» που μετέφεραν τις θέσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Όπως είναι γνωστό, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (στη συνοικία της Φιλιππούπολης) έχει μετατραπεί σε «σχολείο – μαμούθ» αφού σήμερα, φιλοξενεί σχεδόν διπλάσιο αριθμό μαθητών από την προβλεπόμενη χωρητικότητα (περισσότερους από 500 μαθητές με δυναμικότατα περί τους 350 μαθητές) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, αποθηκευτικοί ή υπόγειοι χώροι που προβλέφθηκαν για υποστηρικτικές λειτουργίες του σχολείου να μετατρέπονται σε σχολικές αίθουσες.

Έτσι και φέτος, σε αίθουσα διδασκαλίας θα μετατραπεί η αποθήκη του γυμναστηρίου (σ.σ. πρακτική που ακολουθείται δεκαετίες τώρα, αφού οι επενδύσεις για ανέγερση σχολικών κτιρίων γίνονται με το σταγονόμετρο) με αποτέλεσμα ένα σύγχρονο σχολείο να περιορίζει την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων καθώς προέχει η φιλοξενία των μαθητών.

Η κατάσταση του 9ου Δημοτικού έρχεται κάθε χρόνο στην επικαιρότητα, παραμονές της έναρξης του σχολικού έτους, ενώ δεν έχει λείψει και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το θέμα να αναδεικνύεται κατά καιρούς και από δημοτικούς συμβούλους.

Το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου που θα καλύψει τις ανάγκες όμορων συνοικιών (Αγ. Θωμάς κλπ.) , όπως επισήμανε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κων. Τζανακούλης, με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει στην «Ε» πως «στη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ -πρώην ΕΣΠΑ) δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για ανέγερση σχολείων».

Οι κ. Τζανακούλης και Καλογιάννης συμφωνούν ωστόσο στην ανάγκη «να τηρηθεί η χωροταξική κατανομή μαθητών» από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία ο μαθητής φοιτά στο πλησιέστερο σχολείο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας αλλά στην εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί κοινό μυστικό πως η δηλωθείσα διεύθυνση δεν είναι πάντοτε και η πραγματική, με τους διευθυντές σχολικών μονάδων να δείχνουν ανοχή στις προτιμήσεις σχολείων από τους γονείς.

Το 9ο Δημοτικό, πέραν των αναγκών κατοίκων των γύρω συνοικιών καλείται να καλύψει και τις ανάγκες ικανού αριθμού οικογενειών στρατιωτικών που διαμένουν στα ΣΟΑ της 1ης Στρατιάς. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την ανάδειξη της διάστασης του θέματος των παιδιών των στρατιωτικών που συνεχίζουν να φοιτούν στο 9ο Δημοτικό ενώ οι γονείς τους δεν μένουν πλέον στην περιοχή, ο κ. Ζωγράφος σημειώνει στην «Ε» πως «20 με 30 παιδιά είναι έξω από τα όρια του σχολείου. Το σχολείο ωστόσο δεν μπορεί να μετακινήσει μαθητές για λόγους παιδαγωγικούς και μάλιστα χωρίς την αίτηση του γονέα».

Σημειώνεται πως την ώρα που το 9ο Δημοτικό δεν έχει χώρους να φιλοξενήσει επιπλέον μαθητές, «το σχολικό συγκρότημα πίσω από το πάρκο του Αγίου Αντωνίου, σε κοντινή δηλαδή περιοχή με την 1η Στρατιά, έχει διαθέσιμες αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν 3 και 4 τμήματα» σημείωνε εκπαιδευτικός στην «Ε».

ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Το κτιριακό απασχόλησε την προχθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο. Όπου ο κ. Καλογιάννης, με αφορμή τις επικρίσεις περί αθέτησης της δέσμευσης της δημοτικής αρχής για δημιουργία δυο νέων αιθουσών αποσαφήνισε πως «με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, δεσμεύθηκα για τη δημιουργία – φέτος - μίας μόνο πρόσθετης αίθουσας».

Στην ίδια σύσκεψη ο κ. Καλογιάννης τόνισε στην εκπαιδευτική κοινότητα του 9ου Δημοτικού πως «θα μπορούσα για επικοινωνιακούς λόγους να υποσχεθώ ένα ακόμη σχολείο και να τελείωνε το θέμα. Αλλά αυτό θα ήταν ψέμα αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νέο ΕΣΠΑ, ούτε μπορώ να βάλω την υπογραφή μου για την περαιτέρω καταστροφή αυτού του σχολείου, με τη συνεχή μετατροπή άλλων χώρων σε αίθουσες διδασκαλίας.

Η λύση των αιθουσών είναι προσωρινή, αλλά απαιτείται να εφαρμοσθεί πιστά η χωροταξική κατανομή. Να αναλάβει και η εκπαιδευτική κοινότητα τις ευθύνες της» κατέληξε ο δήμαρχος.

Με αφορμή τη σύσκεψη ο κ. Ζωγράφος επισήμανε χθες στην «Ε» ότι «σε παλαιότερη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Αλέξ. Μπατζανούλη συμφωνήθηκε η δημιουργία δυο νέων αιθουσών. Στη συνέχεια ο δήμαρχος, για λόγους οικονομικούς, είπε ότι θα φτιάξει τη μια αίθουσα και εμείς το δεχθήκαμε».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των στρατιωτικών διευκρίνιζε ότι «20 με 30 παιδιά είναι έξω από τα όρια του σχολείου. Το σχολείο ωστόσο δεν μπορεί να μετακινήσει μαθητές για λόγους παιδαγωγικούς και μάλιστα χωρίς την αίτηση του γονέα».

«Ο δήμαρχος παραπληροφορείται από κακούς συμβούλους» κατέληξε ο κ. Ζωγράφος, «φωτογραφίζοντας» το στέλεχος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Καλογιάννη Θωμ. Δαούλα.

Τέλος με αφορμή πάντα, την προχθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο, ο κ. Ζωγράφος σημείωσε πως «αν το νέο ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί ή όχι την ανέγερση νέων σχολείων αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμά μας να διεκδικούμε να γίνει καινούργιο σχολείο στην περιοχή».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Λεζάντα

Για «παραπληροφόρηση του δημάρχου», «από κακούς συμβούλους» κάνει λόγο τώρα ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Βασ. Ζωγράφος, μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass