Πυξίδα για το μέλλον

Τμήματα Δημόσιας Υγείας

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2020 15:06

Τα τμήματα Δημόσιας Υγείας έχουν ως στόχο την προστασία, διατήρηση και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, η οποία επιδιώκεται μέσα από ένα σύνολο επιστημονικά τεκμηριωμένων και οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας. Ειδικότερα, η εκπαίδευση στα τμήματα Δημόσιας Υγείας αποσκοπεί στην προστασία και πρόληψη από χρόνια και λοιμώδη νοσήματα, στην προαγωγή της υγείας, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ένα υγιεινό, λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον.

Παγκοσμίως, η δημόσια και κοινοτική υγεία συνιστά ένα ταχέως εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο με διακριτό γνωσιολογικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο και με άξονες δράσης υψηλής προτεραιότητας που στοχεύουν στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων (κοινοτήτων).

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης Δημόσιας Υγείας καθορίζονται με το Π.Δ. 83/1989- Άρθρο 4 (Φ.Ε.Κ. 37/07-02-1989).
Οι απόφοιτοι του τμήματος μέσω της εκπαίδευσής τους αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, καθώς και τις δεξιότητες και εμπειρίες, που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματός τους και δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς:
* Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων για την υγιεινολογική κατάσταση και την υγειονομική καταλληλότητα των πάσης φύσεως επιχειρήσεων παραγωγής, επεξεργασίας, βιομηχανοποίησης, διακίνησης, συντήρησης, πώλησης και κατανάλωσης τροφίμων, ποτών, εδεσμάτων και πόσιμου νερού, και επιβολή μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων.
* Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων στις Νοσοκομειακές Μονάδες, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις Λουτρών, Σχολείων, Στρατώνων, Φυλακών, Σφαγείων, Σταυλισμών ζώων και επιβολή αντίστοιχων μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων, για την καταλληλότητα αυτών.
* Άσκηση Περιβαλλοντικού Ελέγχου Ποιότητας στα μέσα του Περιβάλλοντος (έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά, αέρας) καθώς και έλεγχος των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών, θορύβων και ακτινοβολίας από πάσης φύσεως εγκαταστάσεις.
* Διενέργεια Ελέγχου Καταλληλότητας, από υγειονομικής πλευράς, των εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όπως επίσης και κάθε τεχνικού έργου, το οποίο παρουσιάζει υγειονομικό ενδιαφέρον, κατά τις φάσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας.
* Οργάνωση και εκτέλεση των εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων καθώς και υγειονομικών μελετών χώρων και εγκαταστάσεων.
Έτσι οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης, είτε ως στελέχη υπηρεσιών είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:
* Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: α) στις διευθύνσεις υγιεινής για να ασκούν τον υγειονομικό έλεγχο και να συντάσσουν εκθέσεις των πάσης φύσεως επιχειρήσεων των μέσων μεταφοράς της ύδρευσης αποχέτευσης, συλλογής αποκομιδής και διάθεσης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, την καταλληλότητα από άποψη υγιεινής των τροφίμων, ποτών και μεταλλικών νερών, καλλυντικών και απορρυπαντικών, των πηγών προέλευσης αυτών και των υλικών των μέσων και χώρων παραγωγής, επεξεργασίας βιομηχανοποίησης, εμπορίας, συντήρησης, πώλησης και κατανάλωσης αυτών, των σταυλισμών σφαγείων, των κατασκηνώσεων και λουτρικών εγκαταστάσεων και β) στις πάσης φύσεως νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα υγείας και στα τμήματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επίσης, συμμετέχουν σε επιδημιολογικές έρευνες συνεργαζόμενοι με άλλους επιστήμονες, στην οργάνωση και εκτέλεση οποιουδήποτε υγειονομικού προγράμματος που καταρτίζεται και πραγματοποιείται από αυτό ή άλλα υπουργεία ή οργανισμούς και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση εκτάκτων υγιεινολογικών αναγκών της χώρας (επιδημίες, σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.).
* Υπηρεσίες προστασίας περιβάλλοντος.
* Στην τοπική αυτοδιοίκηση (ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων, κοιμητήρια κ.λπ.).
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες που: α) οργανώνουν, διευθύνουν και εκτελούν υπεύθυνα μυοκτονίες, εντομοκτονίες και πάσης φύσεως απολυμάνσεις, β) συμμετέχουν σε ομάδες προστασίας του εργασιακού χώρου που έχουν ως σκοπό την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και σε ομάδες προστασίας κλειστών πληθυσμών (σχολεία, ιδρύματα, στρατώνες, φυλακές) από επιδημίες και τη διατύπωση όρων υγιεινής και ασφάλειας των σχετικών εγκαταστάσεων, γ) ασκούν υγειονομικό έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων και των όρων υγιεινής διαβίωσης των αθλούμενων και δ) ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που δεν αναφέρεται παραπάνω και προκύπτει από την εξέλιξη στον τομέα της Δημόσιας Υγιεινής.
Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, στην Ειδικότητα ΠΕ 87.10 Δημόσιας Υγιεινής και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης Κοινοτικής Υγείας, κατοχυρώνονται από τον Νόμο υπ’ αριθ. 349/14-6-1989 (Φ.Ε.Κ. 159 τεύχος Ά). (Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 517 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»)

 

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass