ΤΜΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2020 15:34

Τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχουν ως στόχο την ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν και να ερευνούν την ιστορία όλων των περιόδων, την ιστορική πορεία των λαών της ανθρωπότητας, τη μέθοδο και το περιεχόμενο της αρχαιολογίας, καθώς και

τα πολιτιστικά δείγματα του παρελθόντος. Έτσι, θα είναι σε θέση να κατανοούν την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δομή της κοινωνίας, να εμπλουτίζουν την ιστορική γνώση και να αντιμετωπίζουν με κριτικό πνεύμα τα ιστορικά και κοινωνικά φαινόμενα.
Εργασιακά
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας απασχολούνται κατά κύριο λόγο ως καθηγητές φιλόλογοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως αρχαιολόγοι, ως εθνολόγοι-λαογράφοι και ως ιστορικοί. Υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 02, Φιλολόγων.
Οι πτυχιούχοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν, επίσης, να απασχοληθούν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα:
- Ως αρχαιολόγοι στην αρχαιολογική υπηρεσία.
- Ως στελέχη σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών τους σε κέντρα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης, βιβλιοθήκες, στις κρατικές πινακοθήκες και μουσεία.
- Σε ερευνητικά-επιστημονικά ή πολιτιστικά ιδρύματα.
- Στη συντήρηση, παρουσίαση και διεύθυνση συλλογών ή μουσείων.
- Στη συγγραφή αρχαιολογικών κειμένων κ.ά.
- Σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου τομέα που ασχολούνται με την ιστορική ή την εθνολογική έρευνα.
- Σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά.).
- Σε Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
- Στη διαχείριση πολιτισμικών αγαθών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3172, Β’/01-08-2018, «Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας του Υπουργείου Τουρισμού για την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019», ορίζεται ότι οι κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής της παρ. 2 του αρ. 14 του ν.710/1977 (Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας) λαμβάνουν 100 μόρια στην κατηγορία αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον χώρο της πολιτιστικής διοίκησης ως διαχειριστές πολιτισμικών μονάδων και ως υπεύθυνοι οργάνωσης και υλοποίησης φεστιβάλ, στον τομέα του τουρισμού ως στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, ως ξεναγοί και υπεύθυνοι εκπόνησης και υλοποίησης προγραμμάτων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας ως ταξιδιωτικοί συνοδοί σε υποθαλάσσια αρχαιολογικά πάρκα, στον τομέα των Νέων τεχνολογιών ως υπεύθυνοι σχεδιασμού εξ αποστάσεως προγραμμάτων εκπαίδευσης κ.ά.

(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 168 του βιβλίου «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2020»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass