ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

«Εφαγαν πόρτα» από τις φοιτητικές εστίες

* Τρομοκρατία καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών/τριών του ΤΕΙ *«Δεν δίνουμε τα κλειδιά των δωματίων, σε όσους δεν πληρώνουν λόγω ιδεολογίας...» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γούλας

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2015 0:33

 

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Λάρισας, επιστρέφοντας στις σπουδές τους, μετά τις διακοπές του καλοκαιρού και πηγαίνοντας να ζητήσουν τα κλειδιά του δωματίου τους, έμειναν έκπληκτοι όταν τους τέθηκε ο όρος να προκαταβάλουν το ετήσιο ενοίκιό τους, αλλιώς δεν πρόκειται να μπουν μέσα στα δωμάτιά τους.

Φυσικά δεν είχαν όλοι οι φοιτητές μαζί τους τόσα χρήματα (400 ευρώ για τις νέες εστίες και 150 για τις παλιές), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα, σε αυτή την υποχρέωση και έτσι αρκετοί ζήτησαν περιθώριο χρόνου και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή αυτού του ποσού.

Ερωτηθείς γι’ αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας, μας είπε: «Όσοι φοιτητές, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν άμεσα στην καταβολή εφάπαξ του χρηματικού ποσού που τους αναλογεί για τη διαμονή τους στις εστίες και ζήτησαν διευκόλυνση στην αποπληρωμή του, συμφωνήσαμε για σταδιακή εξόφλησή του, αφού διαπιστώνουμε το οικονομικό τους πρόβλημα. Αλλά δεν δίνουμε τα κλειδιά των δωματίων των φοιτητικών εστιών, σε φοιτητές που αρνούνται να πληρώσουν, λόγω ιδεολογίας».

Απ’ την άλλη, οι φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών-τριών του ΤΕΙ Λάρισας, υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή, τόσο η διοίκηση όσο και οι υπεύθυνοι στη Σπουδαστική Μέριμνα του ΤΕΙ, είναι αυστηροί και απόλυτοι στον εν λόγω όρο και συγκεκριμένα μας είπαν: «Για πρώτη φορά δεν κάνουν καμιά διευκόλυνση σε αυτούς που δεν έχουν άμεσα τη δυνατότητα να προπληρώσουν εφάπαξ το ποσό. Η εντολή σαφής: Ή προπληρώνεις ή κλειδί δωματίου δεν παίρνεις!

Η δε προϊσταμένη της Σπουδαστικής Μέριμνας, καλούσε τους φοιτητές που δεν είχαν όλο το ποσό, να μην περιμένουν στη σειρά για παραλαβή κλειδιού».

Περιγράφοντας αναλυτικότερα την κατάσταση αναφέρουν: «Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΤΕΙ που για πρώτη φορά έχει πάρει απόφαση να μην δοθεί κλειδί δωματίου σε όποιον δεν έχει να πληρώσει εφάπαξ και προκαταβολικά το χαράτσι των 400 ή 150 ευρώ, ανάλογα το είδος του δωματίου. Για πρώτη φορά δεν κάνουν καμιά διευκόλυνση σε αυτούς που δεν έχουν άμεσα τη δυνατότητα να προπληρώσουν εφάπαξ το ποσό.

Ακόμα και φοιτητές που πήραν δωμάτιο και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν δεν τους δίνουν δωμάτιο με αιτιολογία ότι θα φύγουν για λίγους μήνες σε σπουδές σε αντίστοιχο τμήμα εξωτερικού μέσω του προγράμματος erasmus. Πού θα μείνουν, τι θα κάνουν με την εξεταστική τους ή μέχρι να φύγουν τους είναι αδιάφορο, η λογική καθαρά εισπρακτική, να δοθεί τώρα όλο το ποσό, χωρίς να εξετάζουν τίποτα άλλο την οικογενειακή, οικονομική και προσωπική κατάσταση των εστιακών σπουδαστών.

Έτσι, σε μια περίοδο όπου εμείς και οι οικογένειές μας με απίστευτες δυσκολίες καταφέρνουμε να έχουμε τα στοιχειώδη για την επιβίωση, με το κόστος σπουδών να έχει εκτιναχτεί, τις αυξήσεις των φόρων και τα χαράτσια που όχι μόνο δεν καταργήθηκαν αλλά συνεχίζουν να είναι βραχνάς για τις φτωχειές λαϊκές οικογένειες, τις συνεχόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ανεργία που οδηγεί στην απόγνωση κατά χιλιάδες χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, τις αυξήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που λόγω της αυξανόμενης φτώχειας όλο και πιο πολλοί φοιτητές έχουν ανάγκη δωρεάν στέγασης, η φοιτητική μέριμνα του ΤΕΙ Λάρισας λειτουργεί ως τμήμα εισπρακτικής μέριμνας φοιτητών που θυμίζουν τους φοροεισπράκτορες της δεκαετίας του '50. Σοβαρή είναι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το όξυναν παραπέρα με την πολιτική εμπορευματοποίησης της παιδείας».

ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ

Αρνούμενος τα πληρώσει το χρηματικό ποσό του ενοικίου, στις φοιτητικές εστίες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών-τριών του ΤΕΙ Λάρισας, εξηγώντας ότι αδυνατεί οικονομικά, διαμένει σήμερα σε σκηνή, που έχει στήσει έξω από τα γραφεία της Σπουδαστικής Μέριμνας, στον περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών, εκφράζοντας έτσι και τη διαμαρτυρία του.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος: «Διοίκηση ΤΕΙ, πρόεδρος της εφορίας εστιών και προϊσταμένη της φοιτητικής μέριμνας αρνήθηκαν να δώσουν το κλειδί του δωματίου στον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητριών/τών του ΤΕΙ Θεσσαλίας επειδή αρνήθηκε να πληρώσει το χαράτσι που έχουν επιβάλει. Σημειωτέον, ότι ο εν λόγω συνάδελφός μας, είναι ΑμΕΑ (παραπληγικός) με συγκεκριμένες ανάγκες.

Από εκείνη τη στιγμή έξω από τη "μέριμνα" στήθηκε σκηνή όπου διαμένει ο συνάδελφός μας διεκδικώντας το δικαίωμά του, να του δοθεί τώρα το κλειδί, αλλά και να έχει αυτός και όλοι οι σπουδαστές δωρεάν στέγαση.

Η κυνικότητα δε του προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού σε συνάντηση εκπροσώπων του ΜΑΣ που του γνωστοποίησαν το γεγονός έδειξε να μην τον αγγίζει. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΤΕΙ κρατάει τέτοια στάση.

Η στάση της διοίκησης, της εφορίας εστιών και φοιτητικής μέριμνας είναι ανάλγητη, τρομοκρατική και η στάση τους εκδικητική. Καλούμε Σπουδαστικούς συλλόγους, Σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση. Απαιτούμε: Να παρθούν τώρα πίσω οι αντιδραστικές, εκβιαστικές αποφάσεις για την πληρωμή. Να δοθούν κλειδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους σπουδαστές που εγκρίθηκε η αίτησή τους. Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν και οι 100 φοιτητές/τριες που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο. Να φτιαχτούν νέες εστίες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass