ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Tμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2020 17:19

Το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει σκοπό να καλλιεργεί και να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες στους τομείς της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς και να παράσχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια, που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στόχος του προγράμματος σπουδών είναι να προωθήσει την επιστήμη και την έρευνα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., την εμβάθυνση των δομών του κοινωνικού κράτους, την πρόληψη και την ασφάλεια σε συνδυασμό με την κοινωνική ανάπτυξη, τη συνεχή εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τον σχεδιασμό νέων κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών και θεσμών.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής μπορούν να απασχοληθούν:
* Ως εκπαιδευτές ενηλίκων ή ως διοικητικά στελέχη σε όλες τις δομές Διά Βίου Μάθησης (π.χ. ΚΕΚ-Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Δήμων και Περιφερειών, Σχολές Γονέων, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κ.λπ.).
* Ως εκπαιδευτές Εκπαιδευτών Ενηλίκων εντασσόμενοι στο αντίστοιχο Υπομητρώο του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
* Ως στελέχη σε μια σειρά από χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία υλοποιούν οι ανωτέρω φορείς.
* Ως διοικητικά στελέχη σε δομές των ΑΕΙ, των ΙΕΚ, και των άλλων δημόσιων δομών Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
* Ως διοικητικά ή εκπαιδευτικά στελέχη των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των Δήμων και των Περιφερειών, δηλαδή στις δομές που υλοποιούν τις νέες αρμοδιότητες της Τ.Α. για τη Διά Βίου Μάθηση.
* Ως σχεδιαστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού, ως ερευνητές ή ως διοικητικά στελέχη σε σειρά φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και του εν γένει μη Κυβερνητικού Τομέα, όπως: Ινστιτούτα Μελέτης και Έρευνας των Κοινωνικών Εταίρων, Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Μουσεία Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού χαρακτήρα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
* Ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς: α) της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (τμήματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων και τραπεζών, Ιδιωτικά ΙΕΚ, Ιδιωτικά ΚΕΚ, Ιδιωτικά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης-ΚΔΒΜ επιπέδου 1 και 2 β) της πιστοποίησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών και προσόντων (μια σειρά ιδιωτικών φορέων που παρέχουν υπηρεσίες πιστοποίησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών κατά το πρότυπο ISO, αλλά και πιστοποίησης προσόντων κυρίως στην πληροφορική αλλά και στις ξένες γλώσσες), γ) της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, Ιδιωτικά Κολλέγια, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης-ΚΔΑΠ, Ιδιωτικά σχολεία), δ) του e-learning (εταιρείες ανάπτυξης εκπαιδευτικού λογισμικού και υπηρεσιών εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης κάθε είδους), ε) της παραγωγής συμβατικού και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (εκδοτικοί οίκοι με έντονη δραστηριότητα στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ή/και εταιρείες παραγωγής ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών παιχνιδιών), στ) της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (π.χ. Μορφωτικά Ιδρύματα Τραπεζών, Προγράμματα Εκπαίδευσης από ιδρύματα εταιρειών, κ.λπ.), ζ) της δημιουργικής απασχόλησης στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου (εταιρείες παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνδεδεμένων με δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου όπως ο τουρισμός, η δημιουργική απασχόληση, ο εκπαιδευτικός ή εν γένει ο θεματικός τουρισμός, κ.λπ.), η) της διαχείρισης και υλοποίησης Ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Νεολαίας, θ) της συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού (εταιρείες παροχής συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού).
* Ως ερευνητές ή εμπειρογνώμονες σε μια σειρά από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων γενικότερα.
Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής μπορούν να απασχοληθούν:
* Ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.
* Ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της Υγείας (Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα), της Ασφάλισης και της Απασχόλησης.
* Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ΟΟΣΑ, ΟΗΕ, ΔΟΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία).
* Σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Προγράμματα (ενδεικτικά Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων EISS, MISSOC, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, κ.ά.).
* Σε Διεθνείς Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ενδεικτικά, Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, CARITAS, FEANTSA, Housing Europe Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης).
* Στην Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη στους τομείς της Πολιτικής Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Πολιτικής Φύλου, της Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ.ά.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής ως σύμβουλοι σταδιοδρομίας, στον τομέα της διοίκησης ως υπεύθυνοι οργάνωσης, συντονισμού και υλοποίησης κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, στον τομέα της εκπαίδευσης ως καθηγητές σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, στον τομέα της κοινωνικής παρέμβασης ως υπεύθυνοι προγραμμάτων σε Μ.Κ.Ο., Δομές Προσφύγων, κ.ά.
Τέλος, σύμφωνα με τον νόμο 3699/08 (Φ.Ε.Κ. 199, 2/10/2008) για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής που έχουν κάποια μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) εντάσσονται στο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτικών Ενηλίκων)και μπορούν να διοριστούν στα νεοσυσταθέντα ΚΕΣΥ-Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (πρώην ΚΕΔΔΥ) και στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).
(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 189 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020»).

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778.777
URL: www.orientum.gr e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass