Τα νηπιαγωγεία της «οργής»

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2021 18:48

Εκατοντάδες νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους και ενίοτε επικίνδυνους για την ίδια την ασφάλεια των νηπίων.

Μάλιστα πολλά δεν διαθέτουν ούτε αύλειο χώρο.
Σήμερα, η λειτουργία του νηπιαγωγείου στηρίζεται στο φιλότιμο και το μεράκι των νηπιαγωγών μας, αφού οι νηπιαγωγοί είναι εκπαιδευτικοί, τραπεζοκόμοι, καθαριστές, νοσηλευτές και είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που στην πραγματικότητα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε δύο λεπτών διάλειμμα.
Τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης -κυρίως στα νηπιαγωγεία- που ανακύπτουν σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων.
Μπορεί ο μαθητικός πληθυσμός να μειώνεται, αλλά δεν μπορούμε να υιοθετούμε προτάσεις για «στοίβαγμα» παιδιών ηλικίας 4-6 ετών σε αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε την τακτική των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων της πρώην υπουργού Παιδείας και υποψήφιας για τα αξίωμα του γ.γ. του ΟΟΣΑ αλλά ούτε και τη λογική της νυν Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ, για αύξηση της αναλογίας νηπίων 1:25.
Είναι απολύτως απαραίτητο να κατασκευαστούν σύγχρονα νηπιαγωγεία, ώστε τα νήπια να φοιτούν σ’ ένα ελκυστικό, δημιουργικό και χαρούμενο περιβάλλον.
Στον Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους, όπως το 6ο νηπιαγωγείο στη συνοικία Νεράιδα που πρέπει ΑΜΕΣΑ να βρεθεί κτίριο για μετεγκατάσταση, τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία 7ο και 32ο απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το 40ό Νηπιαγωγείο πίσω από την Πυροσβεστική, το 9ο Νηπιαγωγείο πίσω από την παλαιά Παιδαγωγική Ακαδημία και το 39ο Νηπιαγωγείο εντός του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία 7ο και 32ο και στο 9ο Νηπιαγωγείο πίσω από την παλαιά Παιδαγωγική Ακαδημία. Οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στον 2ο όροφο και τα νήπια αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες.
Ειδικά, το 9ο νηπιαγωγείο συστεγάζεται με παιδικό Σταθμό και με το Τμήμα Διά Βίου Εκπαίδευσης. Οι νηπιαγωγοί πολλές φορές -τώρα δεν λειτουργεί λόγω περιοριστικών μέτρων το Διά Βίου- εκτελούν και χρέη θυρωρού για να διευκολύνουν κυρίως τους ηλικιωμένους, να φτάσουν στις αίθουσες του τμήματος Διά Βίου Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε την τελευταία εξαετία ένας σχεδιασμός από τη Δημοτική Αρχή για την επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων. Φυσικά και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη σχολική στέγη των Δημοτικών Σχολείων, αλλά δεν μπορεί να «κρυβόμαστε» πίσω από τα Δημοτικά Σχολεία.
Με βάση τα παραπάνω πρέπει επιτέλους, άμεσα να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό επίλυσης του κτιριακού προβλήματος της προσχολικής αγωγής στον Δήμο Λαρισαίων.

 

Από τον Δημήτρη Παπαποστόλου,
δάσκαλο και δημοτικό σύμβουλο Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass