Εξ αποστάσεως διδασκαλία σε φοιτητέςγια την αντιμετώπιση ενός μεγάλου «κύματος» μετεγγραφών

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2014 23:17 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:05

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημά μας ακριβώς και τον αριθμό αυτού. Δηλαδή, πόσο φοιτητές θα ζητήσουν μεταγραφή. Πρέπει, όμως, να έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε», υποστήριξε σε ομιλία του στη διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας ότι: «Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από εφέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ, είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας».

Αναλυτικότερα πάνω σε αυτό το θέμα και αναφερόμενος στην σχετική τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Είναι η οικονομική κρίση που σε πολλές οικογένειες κάνει ανεπίτρεπτη την κάλυψη των δαπανών σπουδών του παιδιού τους ή των παιδιών τους, που έφερε τη Βουλή να θεσπίσει αυτή τη διάταξη. Από όλες τις εκλογικές περιφέρειες το μεγάλο θέμα είναι αυτό. Δεν υπάρχει συνάδελφος εδώ που να μην γνωρίζει 1, 2,10, 100 ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχει η παραμονή ενός παιδιού σε άλλη πόλη που σπουδάζει στο εκεί Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απολύτως κατανοητή και σωστή η επιλογή της πλειοψηφίας της Βουλής. Απολύτως. Έτσι έπρεπε να κάνουμε. Δεν βάλαμε, όμως, κάποιο όριο. Δηλαδή, εάν έχεις τρία, τέσσερα, πέντε παιδιά και είσαι εκατομμυριούχος, θα βάλεις το παιδί σου να κάνει δήλωση στο Πολυτεχνείο, στην Ιατρική, στην Νομική του Δημοκρίτειου και θα το φέρεις στην Αθήνα και κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για τη Θεσσαλονίκη.

 Η δική μας παρατήρηση, ως νέα πολιτική ηγεσία, ήταν ότι δεν έχει προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 - 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9000 € κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς - και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού - και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Κάναμε υπολογισμούς και ζητήσαμε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τον κ. Γεωργίου να μας δώσει στοιχεία για το πόσοι τρίτεκνοι έχουν παιδιά στο Πανεπιστήμιο και δεν έχουν μόνο ένα. Ο κ. Γεωργίου μάς ανέφερε ότι δεν έχει τέτοιο στοιχείο. Άρα, δεν γνωρίζουμε η κατηγορία που εμφανίζεται πιο πληθωρική, οι τρίτεκνοι, πόσα μέλη οικογενειών έχουν που είναι στο Πανεπιστήμιο, άρα, και πόσα αιτήματα μεταγραφών θα έχουμε και υπολογίζουμε «με το μάτι», κύριε Πρόεδρε, τι θα συμβεί.

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημά μας ακριβώς και τον αριθμό αυτού. Δηλαδή, πόσο φοιτητές θα ζητήσουν μεταγραφή. Πρέπει, όμως, να έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε.

 

 

Κοιτάξτε, το καλό ή κακό του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας είναι ότι έχει εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια και κριτήριο την επίδοση. Έτσι είναι επί δεκαετίες. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η αντικειμενικότητα και η έλλειψη διαβλητότητας και το μειονέκτημά του είναι αυτό που όλοι λέμε με την αποστήθιση και την ένταξη σε ένα Τμήμα με κριτήριο την επίδοση και όχι την επιθυμία.

Η πόλη που θα σπουδάσεις εξαρτάται από την επίδοσή σου, αυτό είναι το σύστημά μας με δύο λέξεις. Έτσι τώρα αλλάζει, δηλαδή εάν μπαίνω στο Αιγαίο, στη Χίο επί παραδείγματι και έρχομαι στην Αθήνα με τη μετεγγραφή, είναι διαφορετικό σύστημα. Ένα παιδί που μάτωσε και μπαίνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη με απίστευτη επίδοση, κάθεται δίπλα και λογίζεται το ίδιο με ένα άλλο παιδί που δεν τα πήγε καλά και έρχεται με τη μετεγγραφή. Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν από τη Βουλή και από εμένα ως μέλος αυτής τον περασμένο Μάιο και καταλήξαμε στο ότι προηγείται η αδυναμία να σπουδάσει το παιδί. Αυτό προηγείται και αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα.

Άρα θα το εφαρμόσουμε και το θέμα είναι να βρούμε λύσεις μαζί με όσους επιθυμούν να βοηθήσουν με μια έξυπνη και καλή ιδέα κ. Πρόεδρε. Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από εφέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ, είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Συνοδευτικά και για ένα μέρος των μαθημάτων να παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως.

Μια λύση απτή που εκτιμώ ότι θα δεχτείτε, είναι τα ιδρύματα που επιβαρύνονται να τα ενισχύσουμε οικονομικά με μια αλλαγή της ήδη λειψής χρηματοδότησης που αποφασίσαμε για το 2015.

Μια χρηματοδότηση υπέρ των όσων επιβαρύνονται και αυτό για εμάς είναι μια διέξοδος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass