Η διαχείριση των προγραμμάτων Erasmus+ από το Γυμνάσιο Αγιάς

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2021 19:12

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Είναι γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά πολλές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Κινητικότητες που είχαν προετοιμαστεί ακυρώθηκαν, μαθητές που ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν απογοητεύτηκαν, καθώς έβλεπαν το όνειρο και την ελπίδα τους να γνωρίσουν συνομήλικούς τους και τις χώρες τους να διαψεύδονται.
Τα δεδομένα άλλαξαν για όλους, οι συνθήκες υπήρξαν – και εξακολουθούν να είναι - διαφορετικές και κάποιες φορές δύσκολες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Αγιάς να εργαστεί με μεγάλο ζήλο και όρεξη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου: «Τα παιδιά οπλίστηκαν με αποφασιστικότητα και επιμονή και όλες οι δυσκολίες απλώς αποτέλεσαν γι’ αυτά μία καινούρια πρόκληση την οποία καλούνταν να αντιμετωπίσουν.
Έτσι αναπτύχθηκαν νέοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των μελών του προγράμματος. Ψηφιακοί πίνακες, συνεργατικά έγγραφα, παρουσιάσεις, emails, ψηφιακές πλατφόρμες και άλλα χρήσιμα εργαλεία κατακτήθηκαν πολύ γρήγορα από τους μαθητές και χρησιμοποιήθηκαν ως αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας και εργασίας. Ένας νέος, ψηφιακός κόσμος, γεμάτος προκλήσεις ανοιγόταν μπροστά τους, αν και από τη συζήτηση μαζί τους εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη λαχτάρα τους για τη διά ζώσης επικοινωνία.
Χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους, οι μαθητές Δέσποινα Μαρούδα, Αμπελακιώτη Ελένη, Θέος Στέργιος, Μαρίλια Ψαροπούλου, Ντανταλή Μαρκέλλα, Νικολάου Λίνα και Παπαϊωάννου Νίκη Δέσποινα παρουσίασαν την Τρίτη 2 Μαρτίου τις εργασίες τους μπροστά σε μαθητές και καθηγητές άλλων πέντε χωρών με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας.
Αρχικά, οι εργασίες που οι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν με τη χρήση google slide αφορούσαν σε τρεις Έλληνες επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Αρχιμήδης, ο Γ. Παπανικολάου και ο Κ. Καραθεοδωρής ήταν οι προσωπικότητες που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών και γι’ αυτό επιδίωξαν, μέσω των εργασιών τους, να προβάλουν το έργο τους και τον τρόπο που επηρέασαν την πορεία της ανθρωπότητας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές, λειτουργώντας ως πρεσβευτές της πόλης και της χώρας τους, παρουσίασαν την περιοχή της Αγιάς, τα τοπικά προϊόντα, τα μνημεία και τα μουσεία της, καθώς και τις παραλίες της και γενικότερα τις φυσικές ομορφιές του τόπου τους.
Τέλος, αναφέρθηκαν στο σχολείο τους περιγράφοντας την καθημερινή του λειτουργία, όπως και τις δραστηριότητες με τις οποίες εμπλέκεται και στις οποίες εμπλέκει τους μαθητές του.
Αμέσως μετά ακολούθησαν αντίστοιχες ενημερώσεις από τους μαθητές των άλλων χωρών, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να συστηθούν, να ενημερωθούν για τα αντίστοιχα πεδία, να συγκρίνουν και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές σε ένα κλίμα αποδοχής και καλής διάθεσης.
Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο «Open your mind to new technologies» είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η κοινή γλώσσα επικοινωνίας είναι τα αγγλικά.
Αναντίρρητα, η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες και νέες προκλήσεις. Αυτές, όμως, δε θα πρέπει να σταματήσουν ή να υποβαθμίσουν την όποια συμμετοχή των σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, περιορίζοντας έτσι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν τη συμμετοχή, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Αγιάς, προσπαθεί να προσπελάσει τις δυσκολίες και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία και υιοθετώντας προσεγγίσεις και πρακτικές που ενεργοποιούν τους νέους και αναδεικνύουν τη συνεργατική μάθηση μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών, τη συμμετοχή και την επικοινωνία για ανταλλαγή απόψεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass