ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Μαθηματικών

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 19:14

Τα τμήματα των Μαθηματικών ασχολούνται με τη μελέτη των μαθηματικών, σε όλες τις πτυχές τους και τον βαθμό δυσκολίας.

Λόγω της άμεσης εφαρμογής των μαθηματικών στον προγραμματισμό και τη λειτουργία των Η/Υ, το πτυχίο του μαθηματικού αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο για τη μεταπτυχιακή ειδίκευση στους Η/Υ. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μαθηματικών θεωριών σε όλο το φάσμα τους, αλλά και στην ανάπτυξη της διδακτικής ικανότητας των φοιτητών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας τάξης, αν επιλέξουν το επάγγελμα του καθηγητή μαθηματικών. Ειδικότερα, το τμήμα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ασχολείται με την εφαρμογή της επιστήμης των μαθηματικών τόσο στις παραδοσιακές επιστήμες (βιολογία, φυσική), όσο και στις τεχνολογικές π.χ. ιατρική, χρηματοοικονομία. Εστιάζει, δηλαδή, στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, στην Ανάλυση, στις Διαφορικές Εξισώσεις, τις Πιθανότητες και τις Στοχαστικές Διαδικασίες, στη Βελτιστοποίηση, στην Αριθμητική Ανάλυση και στις Υπολογιστικές Μεθόδους.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι δύο κύριες κατευθύνσεις των μαθηματικών είναι τα Καθαρά ή Θεωρητικά Μαθηματικά και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.
O Θεωρητικός Μαθηματικός προσβλέπει στην καλύτερη, αποδοτικότερη και αυστηρότερη θεμελίωση των μαθηματικών θεωριών τόσο για να τις προαγάγει όσο και για να παραδώσει στον Εφαρμοσμένο Μαθηματικό τη λειτουργικότητά τους, πιο πρόσφορη για εφαρμογές.
O Εφαρμοσμένος Μαθηματικός ενδιαφέρεται περισσότερο να εφαρμόσει την επιστήμη του για να μελετήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Προσπαθεί, λοιπόν, να δημιουργήσει και να εφαρμόσει προχωρημένες μαθηματικές και στατιστικές μεθόδους, συσχετισμένες με προβλήματα που ανακύπτουν στην τεχνολογία, στις φυσικές επιστήμες, στη μηχανική, στην πληροφορική, στην ιατρική, τη βιολογία, τις βιοϊατρικές επιστήμες, την οικονομία και τη χρηματοοικονομική.
Οι κύριες επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων των τμημάτων Μαθηματικών είναι:
* Εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια, δημόσια και ιδιωτική, εκπαίδευση.
* Στατιστικός: Συλλέγει και αναλύει πληροφορίες, για να αναγνωρίσει τάσεις, να επαληθεύσει συμπεράσματα και να κάνει συγκρίσεις.
* Οικονομικός αναλυτής: Ασχολείται με την ανάλυση οικονομικών και λογιστικών πληροφοριών, την πραγματοποίηση μελετών της αγοράς με σκοπό την πρόβλεψη των οικονομικών επενδύσεων για τη λήψη αποφάσεων.
* Λογιστής: Ελέγχει και παρουσιάζει με λογιστικούς όρους και αριθμούς όλες τις εμπορικές και οικονομικές πράξεις ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης, κρατικής υπηρεσίας, ιδιώτη, κ.λπ..
* Φοροτεχνικός: Απασχολείται με τη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, τη σύνταξη υπομνημάτων, προσφυγών, κ.λπ., στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες.
* Χρηματοοικονομικός σύμβουλος: Παρέχει συμβουλές σε πελάτες σχετικά με τον οικονομικό τους προγραμματισμό ή τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου εκείνοι να πραγματοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους.
* Ασφαλιστής: Υπολογίζει και αναλύει τη σχέση μεταξύ κινδύνων, ασφαλιστηρίων και παροχών στους πελάτες.
* Αναλογιστής: Εκτιμάει επιχειρηματικούς κινδύνους, μελετάει αβέβαια μελλοντικά γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα.
* Αναλυτής-Προγραμματιστής: Συλλαμβάνει, αναλύει, δοκιμάζει και αναπτύσσει προγράμματα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
* Μετεωρολόγος: Παρατηρεί και μελετά τα φαινόμενα της ατμόσφαιρας, ερευνά τα φαινόμενα της γήινης ατμόσφαιρας, τους νόμους που τα διέπουν, τις μεταβολές, τις επιδράσεις, τις εξελίξεις τους, μελετά θέματα τα φυσικά φαινόμενα, σημειώνει και επεξεργάζεται μετεωρολογικά στοιχεία και διατηρεί σχετική βάση δεδομένων, κατασκευάζει μετεωρολογικούς χάρτες με τις προβλέψεις του καιρού, εκδίδει σήματα κινδύνου σχετικά με καιρικά φαινόμενα και πληροφορεί για την επίδρασή τους στην υγεία των πολιτών, πληροφορεί για τις άμεσες ή και μακροχρόνιες καιρικές συνθήκες για λογαριασμό άλλων επαγγελματικών ειδικοτήτων (αεροπορία, ναυτικό, ιατρική, γεωργία κ.λπ.), συμμετέχει στις μελέτες των προβλημάτων ρύπανσης της ατμόσφαιρας, ασχολείται με θέματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
* Αστρονόμος: Παρατηρεί τα αστέρια, τους κομήτες, τους μετεωρίτες, και άλλα αντικείμενα στο διάστημα, όπως επίσης και τη συμπεριφορά των αστρικών συστημάτων, γαλαξιών και άλλων φαινομένων του διαστήματος, αναλύει και αξιολογεί τα στοιχεία που συγκεντρώνονται.
* Ερευνητής: Η έρευνα του μαθηματικού επικεντρώνεται κυρίως στους παρακάτω τομείς: 1. Μαθηματική Ανάλυση 2. Γεωμετρία και Άλγεβρα 3. Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Στατιστική-Μαθηματικά Τεχνολογικών Επιστημών (π.χ. Σύγχρονα Υλικά, Ρύπανση, Πληροφορική)-Μαθηματικά Φυσικών Επιστημών (π.χ. Βιολογία, Ιατρική, Βιοϊατρικές εφαρμογές, Γεωεπιστήμες, Αεροναυπηγική, Φυσική, Χημεία)-Επιχειρησιακά Μαθηματικά (π.χ. Επιχειρησιακή Έρευνα, Χρηματοοικονομία, Αναλογιστικά Μαθηματικά, Στατιστική, riskmanagement).
* Στέλεχος οργανισμών τεχνολογίας, ερευνητικών κέντρων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματοοικονομικών γραφείων, επενδυτικών εταιρειών, εταιρειών περιβαλλοντικής διαχείρισης, εταιρειών διακίνησης προϊόντων, τμημάτων ανάπτυξης και τεχνολογίας εταιρειών, εταιρειών πληροφορικής κ.λπ.
Οι απόφοιτοι του Μαθηματικού δύνανται να εργασθούν σε οργανισμούς και εταιρείες, όπως οι ακόλουθοι:
- Αεροδιαστημική και κατασκευή εξοπλισμού μεταφορών
- Χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες
- Εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών
- Εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και λογισμικού
- Ηλεκτρονική και κατασκευή υπολογιστών
- Εταιρείες ενεργειακών συστημάτων
- Οργανισμοί που ασχολούνται με μηχανολογική έρευνα
- Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων
- Εταιρείες ιατρικών μηχανημάτων
- Εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι του Μαθηματικού, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της βιοπληροφορικής και της εξόρυξης δεδομένων, στον τομέα της βιομηχανίας και της επιστήμης των υλικών, στον τομέα των νέων τεχνολογιών ως υπεύθυνοι ψηφιακής απεικόνισης, στον τομέα του περιβάλλοντος, της οικολογίας και της κλιματολογίας, κ.ά.
Σύμφωνα με την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, ΦΕΚ 46/24-12-19, οι απόφοιτοι με Πτυχίο Μαθηματικών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή Πτυχίο τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 03 Μαθηματικών και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2021»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777  URL: www.orientum.gr  e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass