«ΜΟΛΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ» ΘΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Θηλιά στον λαιμό» των ιδρυμάτων οι νέες περικοπές

* Αμφίβολη φέτος η λειτουργία Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα λόγω των περικοπών και στις δαπάνες για προσλήψεις εκτάκτων εκπαιδευτικών, ενώ πρόβλημα στη διεξαγωγή των μαθημάτων θα αντιμετωπίσουν όλα τα Τμήματα

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:21

 

 

«Θηλιά στον λαιμό» των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (και) της Θεσσαλίας θα αποτελέσει η νέα περικοπή στις πιστώσεις για τα λειτουργικά έξοδα (έως και 18% για το 2015) που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, προτρέποντας τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να αναζητήσουν πόρους, είτε σε ευρωπαϊκά προγράμματα είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Το 2009 και προτού ακόμη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ελάμβανε για τις λειτουργικές του δαπάνες το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ποσό που το τρέχον οικονομικό έτος (2014) μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας επίσης, για τα λειτουργικά του έξοδα το 2009 επιχορηγήθηκε με το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό που φέτος μειώθηκε στα 3,1 εκατ. ευρώ.

«Οι νέες μειώσεις» τονίζουν στην «Ε» πανεπιστημιακοί «μας οδηγούν κάτω από το όριο, την ώρα που οι υποχρεώσεις αυξάνονται, είτε με τα νέα Τμήματα στη Λαμία, είτε με την αύξηση των εισακτέων. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ούτε λίγο – ούτε πολύ φέτος, τη μόνη δυνατότητα που θα έχει μετά τις νέες περικοπές, είναι να πληρώνει μόνο τα έξοδα στις ΔΕΚΟ». «Για δεύτερη χρονιά φέτος» τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλας «ελλείψει πόρων, δεν μπορούμε να εξοπλίσουμε τα εργαστήριά μας και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των πιστώσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν δεν υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση, τότε από το φθινόπωρο τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία Τμημάτων».

ΔΑΠΑΝΕΣ

Η στάση των πρυτανικών αρχών όπως και των προέδρων ΤΕΙ, απέναντι στη νέα εξέλιξη, θα καθορισθεί σε Συνόδους που προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και προτού ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος ενώ ήδη έχουν αντιδράσει, συνδικαλιστικοί φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση πάντως για περικοπές είναι δεδομένη καθώς, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος μιλώντας, την περασμένη εβδομάδα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «και για το έτος 2014-2015 αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές στα ερευνητικά κέντρα, στη διά βίου μάθηση, στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια. Οι περικοπές στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια ανέρχονται στο 12%-18%. Στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες».

Απόφαση που τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Λοβέρδος εξερχόμενος προχθές του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πήραμε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Πήραμε την απόφαση να προσαρμοστούμε στα όσα ισχύουν σε όλο το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να απελευθερώσουμε από την ενιαία αρχή πληρωμών, δηλαδή, από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο, τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους Ε.Λ.Κ.Ε, δηλαδή, τους ειδικούς λογαριασμούς των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο και έτσι να συμβάλλουμε στην αυτοχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των ερευνητικών κέντρων.

Ίσως να μην μπορεί να γίνει κατανοητό σε όσους δεν ξέρουν τον χώρο, πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση, μα σας διαβεβαιώνω ότι είναι πραγματικά σημαντική. Έτσι πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων για τα Πανεπιστήμια, για τα Τ.Ε.Ι., για τα ερευνητικά κέντρα, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται σχολές στα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια ή να ιδρύονται καινούργια Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι’ αυτό όταν κάνουμε περικοπή 12% με 18% των επιχορηγήσεων των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι, σε αυτό το πολύ αρνητικό πλαίσιο από πλευράς οικονομικής δυνατότητας, προσθέτουμε μία δυνατότητα.

Να μπορούν όλα τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή η προσπάθεια που μας προσαρμόζει με τα ισχύοντα στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στα όσα υπάρχουν και λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα αντίμετρο στις περικοπές κατά 12% έως 18% στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. και 30% δυστυχώς σε ό,τι αφορά την έρευνα. Αντί γι’ αυτά, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή τη λειτουργία της ελευθερίας στα ερευνητικά κέντρα, αυτά καθ’ αυτά και στα αντίστοιχα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι διαρκείς μειώσεις των πιστώσεων, υποχρέωσαν τις προηγούμενες διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αναπροσαρμόσει συμβάσεις αφού για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, το κονδύλι για τη σίτιση και την καθαριότητα από τα 4,5 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

«Από το 2010 και μετά» τόνιζε στην «Ε» μέλος ΔΕΠ «είναι δραματική η μείωση των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα. Από τα 6 εκατ. ευρώ με τα οποία επιχορηγήθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τις λειτουργικές δαπάνες, μόνο το 1 εκατ. ευρώ αφορά στην εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ. Με τη νέα μείωση των δαπανών που ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ούτε λίγο – ούτε πολύ φέτος, τη μόνη δυνατότητα που θα έχει, είναι να πληρώνει μόνο τα έξοδα στις ΔΕΚΟ».

Για να προσθέσει πως «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα βρεθεί πλέον κάτω από το όριο επιβίωσης. Ένα πανεπιστήμιο που ενώ θα έπρεπε να λάβει μεγαλύτερη επιχορήγηση με αφορμή και τα νέα Τμήματα της Λαμίας, λαμβάνει τελικά λιγότερα χρήματα για τα λειτουργικά χωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο».

Να σημειωθεί πως στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αριθμεί 14.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μετά και το σχέδιο «Αθηνά», προστέθηκαν δυο ακόμη Τμήματα (Τμήμα Πληροφορικής και, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική) που εδρεύουν στη Λαμία, η λειτουργία των οποίων επιβαρύνει πλέον τον προϋπολογισμό του θεσσαλικού Πανεπιστημίου.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Σε συνδυασμό με τις μειώσεις των πιστώσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν δεν υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία Τμημάτων σε Καρδίτσα και Τρίκαλα» τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλας.

Επισημαίνοντας τις επιπτώσεις, από τις μειώσεις στον προϋπολογισμό, στην εκπαιδευτική διαδικασία ο κ. Γούλας τονίζει πως «για δεύτερη χρονιά φέτος, ελλείψει πόρων, δεν μπορούμε να εξοπλίσουμε τα εργαστήριά μας ενώ είμαστε Τεχνολογικό Ιδρυμα, όταν τα αιτήματα Τμημάτων όπως μεταξύ άλλων το Πληροφορικής για νέους υπολογιστές κλπ., ξεπερνάνε τα 2 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος, το ΤΕΙ Θεσσαλίας το 2009 επιχορηγήθηκε με 6,5 εκατ., ευρώ για λειτουργικές δαπάνες, το 2010 με 5 εκατ. ευρώ και το 2014 με 3,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, το 1 εκατ. ευρώ δαπανάται για φωτισμό, άρδευση κλπ ενώ στις 400.000 ευρώ ανέρχεται η δαπάνη για τη θέρμανση.

Να διευκρινιστεί πως ανάλογη, πτωτική, είναι και η πορεία των επιχορηγήσεων όπως για παράδειγμα της δαπάνης για τη σίτιση των σπουδαστών όπου, από τα 2,7 εκατ. ευρώ το 2012 μειώθηκε σε 1,7 για το 2014 με αποτέλεσμα να μειωθούν σε 3.000 (από 4.000 πέρυσι) δικαιούχοι της κάρτας σίτισης.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει σήμερα 21.000 εγγεγραμμένους σπουδαστές (σ.σ. ο αριθμός των πραγματικά φοιτούντων είναι μικρότερος) με τον αριθμό των εισακτέων να αυξάνεται διαρκώς, χωρίς να είναι ακόμη εφικτός ο υπολογισμός των επιπτώσεων από την απόφαση για την «απελευθέρωση» των μετεγγραφών.

«Σήμερα, προσθέτει ο κ. Γούλας, διατηρούμε ένα ποσό για την εκπαιδευτική διαδικασία όπως για τη στοιχειώδη συντήρηση του εξοπλισμού και την απόκτηση αναλώσιμων που χρειάζονται τα εργαστήρια.

Την ίδια ώρα οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό αυξάνονται καθώς συνταξιοδοτούνται διαρκώς μόνιμοι καθηγητές, Οι πιστώσεις όμως για τους εκτάκτους συνεχώς μειώνονται και με εξαίρεση τις σχολές Διοίκησης και Γεωπονίας που έχουν μόνιμο προσωπικό, όλα τα υπόλοιπα Τμήματα θα έχουν φέτος προβλήματα στη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στα Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής, Τμήματα που έχουν ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς και πολλά εργαστήρια. Αν δεν πάρουμε εκτάκτους δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στην Καρδίτσα αφού δεν διαθέτει, ούτε καθηγητές, ούτε διοικητικό προσωπικό, ούτε ΕΤΠ. Όπως πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων επίσης στην Καρδίτσα ή το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. στα Τρίκαλα, που έχει μόνο τρεις καθηγητές.

Για αυτά τα Τμήματα θα αποφασίσει η Συνέλευση τον Σεπτέμβριο» καταλήγει ο κ. Γούλας σημειώνοντας το πρόσθετο πρόβλημα, επίσης από την έλλειψη πόρων, του μη εξοπλισμού νέων κτιρίων, όπως της ΣΤΕΓ που παραδίδεται τον Σεπτέμβριο ή του Τμήματος Πληροφορικής που έχει ήδη παραδοθεί.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass