Το 10ο Λύκειο Λάρισας καινοτομεί...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗ 2η ΚΑΙ 3η ΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ DRONES ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ «ΕΞΥΠΝΗ» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2021 19:57

Επιχείρηση κατασκευής drones που ανιχνεύουν πυρκαγιές, εταιρεία «έξυπνης» διαχείρισης των τροφίμων, η οποία απαντά στα θέματα της φτώχειας και του περιβάλλοντος, και επιχείρηση εστίασης χορτοφαγικού φαγητού από πρώην εξαρτημένους χρήστες, ήταν οι πρωτοποριακές ιδέες που κατέθεσαν μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, παίρνοντας μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) για Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ScoopConSS).

Το αποτέλεσμα τούς δικαίωσε αφού από οι δύο από τις τρεις ιδέες που κατατέθηκαν, κατέκτησαν τη 2η και 3η θέση στον διαγωνισμό, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι τα σχολεία έχουν απεριόριστες δυνατότητες αρκεί να υπάρχει το κίνητρο και η έμπνευση.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου ScoopConSS. Το 10ο Γενικό Λύκειο της Λάρισας έφτασε στον τελικό με τρεις ομάδες μαθητών/-τριών της Β’ τάξης- τις ομάδες Casadela Vegans, Drones on Fire και την την ομάδα BioLife - υπό την επιτυχή καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής του σχολείου κ. Καρασίμου Ζήση. Οι ομάδες παρουσίασαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, πλήρως επιχειρηματικά τεκμηριωμένες, με σαφή αναφορά στην αειφορία και ιδιαίτερο κοινωνικό-συνεταιριστικό προσανατολισμό.
Η ομάδα «Drones on Fire» κατέκτησε τη 2η θέση προτείνοντας την κατασκευή ειδικών drones ανίχνευσης πυρκαγιών από ευάλωτες ομάδες (πρώην εξαρτημένους χρήστες και πρώην φυλακισμένους). Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας περιγράφοντας την επιχείρησή τους σημειώνουν: «Όντας κάτοικοι της Λάρισας, μιας περιοχής που αποτελείται από κάμπο και κατά την καλοκαιρινή περίοδο αγγίζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο των πυρκαγιών. Έτσι, με εφαλτήριο την ίδρυση της εταιρείας μας (ΚοινΣεπ) η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων drones τα οποία θα διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες ανίχνευσης φωτιάς, καθώς θα ειδοποιούν και τους αρμόδιους φορείς -όπως Πυροσβεστική, Ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες Πυρασφάλειας- στοχεύουμε στον περιορισμό των πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε λύση στο πρόβλημα των καταστροφών που προκαλούνται από το ξέσπασμα πυρκαγιών, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Με την αγορά του προϊόντος μας, ο πελάτης αποκτά ασφάλεια, καθώς αποφεύγονται οι καταστροφές όσον αφορά την περιουσία του και τη σωματική του ακεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα με την κατασκευή αυτού του drone βοηθάμε το περιβάλλον, καθώς θα είναι φτιαγμένο με όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Τέλος, εξίσου όμως σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το προσωπικό της εταιρείας μας θα αποτελείται από άτομα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως πρώην τοξικομανείς και αποφυλακισμένους, με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία».
Εξίσου, εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση της Ομάδας «BioLife» που κατέκτησε την 3η θέση με την «έξυπνη» διαχείριση των τροφίμων η οποία απαντά στα θέματα της φτώχειας και του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι και η επιχείρηση Casadela Vegans με τη δημιουργία εστίασης χορτοφαγικού φαγητού από πρώην εξαρτημένους χρήστες εντυπωσίασε τους ειδικούς με την πρωτοποριακή της ιδέα.
Περήφανος και συγκινημένος ο καθηγητής τους κ. Ζήσης Καρασίμος για τους/τις μαθητές/-τριες και των τριών ομάδων που εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι σε μια ομολογουμένως δύσκολη σχολική χρονιά σημειώνει για τις διακρίσεις τους: «Στο σημερινό σχολείο πρέπει να παρέχουμε στους μαθητές κατάλληλα πλαίσια ανάπτυξης όλων εκείνων των ήπιων δεξιοτήτων που ζητάει η σύγχρονη κοινωνία, όπως ομαδική συνεργασία, ψηφιακές δεξιότητες, δεξιότητες υγιούς επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη δημοκρατικών ευαισθησιών στις συνεργασίες τους και στις αποφάσεις τους, τις αξίες του εθελοντισμού και τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα κ.ά. Η επιχειρηματικότητα και ειδικά η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές της αειφορίας πιστεύουμε ότι προσφέρει το κατάλληλο αυτό πλαίσιο».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:
-Ομάδα Casadela Vegans: Μπασινός Γιάννης-Μίτης Θάνος-Δαυιδόπουλος Ηλίας-Πατσιούρας Χρήστος.
-Ομάδα Drones on Fire: Τζάκου Σέβη-Παύλου Κατερίνα-Χαντέ Άρτεμις-Τασιοπούλου Μιχαέλα.
-Ομάδα BioLife: Τσιάμπα Ιωάννα-Στεργιούλα Ελένη-Χαλκιά Αναστασία-Τσιούρβα Μάγδα.
Να σημειωθεί ότι η τελετή βράβευσης των νικητών διεξήχθη διαδικτυακά και κατά την έναρξη της τελετής, απηύθυναν χαιρετισμούς η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άννα Δάντη και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Κατόπιν οι ομάδες παρουσίασαν σε ζωντανή μετάδοση σε σύντομο χρόνο τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε μια τριμελή κριτική επιτροπή στελεχών των επιχειρήσεων κυρίως από τον χώρο των ΚοινΣεπ.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass