Πυξίδα για το μέλλον

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2021 15:18

Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας αποσκοπούν στη μελέτη της αγγλικής γλώσσας, της μετάφρασης, της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, καθώς επίσης στη μελέτη της αγγλικής και της αγγλοαμερικανικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού, της θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας και της συγκριτικής λογοτεχνίας. Επιδίωξη είναι οι απόφοιτοι των Τμημάτων να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας, της μετάφρασης και της επικοινωνίας με εξειδικευμένο προσωπικό, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες γνώσεις και επικοινωνιακές δεξιότητες, προκειμένου να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα για γενικούς επιστημονικούς σκοπούς.

Βασικοί στόχοι είναι η σύνδεση γλωσσολογικών θεωριών με πεδία εφαρμογής, όπως ο εκπαιδευτικός γλωσσικός προγραμματισμός, η μετάφραση, η χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην έρευνα και την εκπαίδευση, καθώς επίσης η λεξικογραφία, η μελέτη και έρευνα της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των αγγλόφωνων λαών, η συσχέτιση της ελληνικής λογοτεχνίας και κουλτούρας με την αγγλόφωνη, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως καθηγητές αγγλικών στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπάγονται στον Κλάδο Π.Ε. 06, Αγγλικής Γλώσσας. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ως διερμηνείς ή μεταφραστές. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τις επίσημες μεταφράσεις (μεταφράσεις, δηλαδή, που γίνονται δεκτές από δημόσιους φορείς) μπορούν να πιστοποιούν μόνο: α) οι δικηγόροι, β) οι απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γ) η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι και το 2014 δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι κάποιος κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας για να εργαστεί ως καθηγητής αγγλικών (αρκούσε η αποδεδειγμένη άριστη γνώση της γλώσσας ύστερα από την απόκτηση της σχετικής επάρκειας). Από το 2014 και έπειτα όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Γ΄ Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας και Εποπτείας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, στο διάστημα από 26/3/2014 έως την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού κριτηρίων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι οι μόνοι οι οποίοι αποκτούν αυτόματα την άδεια διδασκαλίας.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 324, 8-2-2017, Τεύχος Β’, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μετά την αναγνώριση των πτυχίων τους, διαθέτουν επάρκεια προσόντων για τη διδασκαλία της γλώσσας στα κέντρα ξένων γλωσσών.
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στα εξής:
* Σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς.
* Στην ευρύτερη εκπαίδευση και την κατάρτιση, ιδιωτική και δημόσια (σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, κ.ά.).
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μεταφραστές/διερμηνείς).
* Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ναυτιλίας.
* Σε αεροπορικές εταιρείες ως στελέχη ή συνοδοί εδάφους όπου είναι απαραίτητη η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
* Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στον υποτιτλισμό και σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητές κειμένων.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των Tμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον χώρο της πολιτιστικής διοίκησης, στον τομέα του τουρισμού, στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, στον τομέα των Νέων τεχνολογιών κ.ά. Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο».

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777, URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass