Στα αμφιθέατρα οι φοιτητές

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2021 18:53

Με ειδικούς «εξαμηνίτες» υπαλλήλους που θα έχουν στην αποκλειστική τους ευθύνη τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid των φοιτητών και φοιτητριών τους, θα ανοίξουν από αύριο τα ΑΕΙ της χώρας.

Τα αμφιθέατρά τους φέτος θα είναι «ανοικτά» μόνο προς εκείνους ή εκείνες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ εργαστηριακού ελέγχου. Η απόφαση αυτή που ψηφίστηκε από τη Βουλή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η αρχική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που απέδιδε τη σχετική ευθύνη ελέγχων στις διοικήσεις των πανεπιστημίων δημιούργησε συνθήκες «ανταρσίας». Κι αυτό γιατί οι καθηγητές και οι καθηγήτριές τους ανέμεναν να ακούσουν ότι η ευθύνη αυτή τελικά θα μετακυλήσει στους ίδιους.
 Πάντως ανακουφιστική μοιάζει η σκέψη ότι σχεδόν το 70% των φοιτητών και φοιτητριών της χώρας έχει έως σήμερα εμβολιαστεί, όπως αποκάλυψαν τις προηγούμενες ημέρες τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως ήδη γράφτηκε, το 68% των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση. Μάλιστα, αν κανείς συνυπολογίσει και όσους εξ αυτών έχουν νοσήσει (5% επί του συνόλου) με την Covid-19, το ποσοστό των φοιτητών που έχουν αναπτύξει ανοσία ανεβαίνει στο 73%. Από την πλευρά των ΑΕΙ, βέβαια, εκπαιδευτική κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές και διοικήσεις πανεπιστημίων έχουν πεισθεί ότι πρέπει να στηρίξουν όπως μπορούν τη μετάβαση στην κανονικότητα των σπουδών.
Τα ανώτατα ιδρύματα κυριολεκτικά… διαλύθηκαν ακαδημαϊκά την περασμένη «χρονιά της καραντίνας» χωρίς να κάνουν στο μεγαλύτερο μέρος της εργαστηριακά μαθήματα ή κλινικές, με τις «αποστάσεις» να αποδεικνύονται καταστροφικές για πολλές επιστήμες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η προστασία των ανθρώπινων ζωών έχει προτεραιότητα και τα διά ζώσης μαθήματα σε πολυπληθή αμφιθέατρα πρέπει να οργανωθούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.  
Πάντως οι υγειονομικές προδιαγραφές των χώρων διδασκαλίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα, τονίζουν, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές σε πολλά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος των ακροατηρίων και τις απαιτήσεις για επαρκή αερισμό και απολύμανση, αποτελούν προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης οι διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών του κάθε τμήματος δημιουργούν επιπλέον προβληματισμούς. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ιδρύματα πρέπει, έτσι, να εξασφαλίσουν την παρουσία πολλών συνεργείων εμβολιασμού και συνεργείων για δειγματοληπτικό έλεγχο στους χώρους τους, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν συχνότερα εικόνα της «κίνησης» του ιού σε όλους τους χώρους, αλλά και να λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass