ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Κουρεύουν» τους πόρους για τη μεταφορά μαθητών!

*Από 13 εκ. που υπολόγιζε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «πέφτει» στα 11 εκ. *Επιστολή διαμαρτυρίας Κ. Αγοραστού στον Αργ. Ντινόπουλο

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:59

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Μία ακόμη «μάχη» που καθορίζεται και από την εποχή δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το αρμόδιο υπουργείο για ένα θέμα που έχει «εποχικά» μεν... μόνιμα δε χαρακτηριστικά, αφού στην ουσία δεν επιλύεται ποτέ μόνιμα και αποτελεσματικά.

Το θέμα αφορά στην διάθεση κονδυλίων για την μεταφορά μαθητών, καθώς η νέα σχολική χρονιά είναι στο ξεκίνημά της και βρίσκει την Περιφέρεια Θεσσαλίας αντί των 13 εκ. ευρώ που αρχικά υπολογιζόταν ότι αναλογούν στην Θεσσαλία για την συγκεκριμένη δραστηριότητα -βάσει των προβλεπομένων από την σχετική ΚΥΑ- να λαμβάνει εν τέλει, 11 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα το γεγονός να έχει προκαλέσει την έντονη και έγγραφη διαμαρτυρία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Ήδη από τις 26 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο σχετικά με τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών για το 2015 όπου επισημαίνει το πρόβλημα και βεβαίως ζητά να καλυφθεί η διαφορά που ανέκυψε.

 Ο «παραλογισμός» της υπόθεσης δε, έγκειται στο γεγονός ότι: η Περιφέρεια Θεσσαλίας βάσει σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί ενάμισι χρόνο πριν και αφορούσε συνολικά στο ζήτημα των ρυθμίσεων σχετικά με την μεταφορά των μαθητών, προχώρησε από τον Μάρτιο σε διαγωνισμούς-οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη-για τα σχολικά έτη 2014-15 και 2015-16 βασιζόμενη και προϋπολογίζουσα ανάλογα με τους τύπους και τους συντελεστές που αναφέρονταν στην σχετική ΚΥΑ. Όμως και ενώ είχαν ήδη περάσει έξι μήνες από τότε που η Περιφέρεια ξεκίνησε τους διαγωνισμούς στις 29 Ιουλίου έκανε την εμφάνιση της η νέα ΚΥΑ η οποία στην ουσία ανατρέπει την προηγούμενη και ζητάει οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση την δαπάνη του σχολικού έτους 2013-14 και μειωμένο το ποσό κατά 6,25%.Προφανώς, στο πλαίσιο της γενικής «οικονομίας» κάποιοι αποφάσισαν ότι με την προηγούμενη ΚΥΑ τα λεφτά ήταν πολλά και επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν» είπαν να «κουτσουρέψουν» περαιτέρω το ποσό. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό κατ’ ουσίαν είναι σαν να «υπαγορεύει» το αποτέλεσμα των διαγωνισμών (άρα γιατί να γίνονται;) και επιπλέον καταφεύγει στην γνωστή τακτική του κράτους «εκχωρούμε αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση αλλά όχι και τους απαιτούμενους πόρους. Την διαφορά ας την βάλουν από την τσέπη τους».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι η μεταφορά των μαθητών αποτελεί αντικείμενο με σαφώς αυξητικές τάσεις, καθώς συνεχώς κλείνουν και συγχωνεύονται σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα την ανάγκη μεταφοράς των μαθητών.

Ενώ υπό κανονικές συνθήκες, το οικονομικό αντικείμενο θα έπρεπε να ακολουθεί αυξητική τάση, τονίζει ο κ Αγοραστός, ζητείται από τις Περιφέρειες να προβούν και σε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η ανωτέρω ποσοτικοποίηση της μείωσης (κατά 6,25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) εισάγει επίσης το εξής ζήτημα:

Δεν υπάρχει κριτήριο ούτε και αξιολόγηση για το εάν ήταν συγκριτικά υψηλό ή χαμηλό το ύψος που δαπάνησε η όποια Περιφέρεια για τη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2013−2014.

Με αυτόν τον τρόπο, μια «φθηνή» Περιφερειακή Ενότητα που είχε επιτύχει (με διαγωνισμό ή διαπραγμάτευση) ένα αρκετά χαμηλό κόστος μεταφοράς, εξαναγκάζεται σε ισόποση μείωση σε σχέση με άλλη πιο δαπανηρή στο μεταφορικό έργο.

Συγκεκριμένα:

Ποσοτικά (τα κόστη περιλαμβάνουν ΦΠΑ 13%):

Το κόστος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά το σχολικό έτος 2013−2014 ανέρχεται περίπου σε 11.800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, το κόστος της μεταφοράς για το 2015 θα πρέπει να κατέλθει στα 11.062.500 ευρώ (μειωμένο κατά 6,25%).

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2015 ανέρχεται περίπου σε 15.700.000 ευρώ. (άνευ εκπτώσεων που προκύπτουν κατά την πορεία των διαγωνισμών).

Τουτέστιν, απαιτείται μείωση κατά 4.537.500 ευρώ (ή κατά 30% επί της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Τα «λοιπά έσοδα» της Περιφέρειας που θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά (εκτιμώμενης στα 2.500.000 ευρώ) σε σχέση με το ποσό που θα επιχορηγηθεί, είναι ανεπαρκή καταλήγει ο περιφερειάρχης.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass