ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αγριαγκινάρα: Καλλιεργούμε το καύσιμό μας

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2014 12:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:02

Την υλοποίηση του οράματος του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή ελληνικού ανανεώσιμου (πράσινου) καυσίμου για την παραγωγή θερμότητας και ενέργειας από καλλιεργούμενη βιομάζα αγριαγκινάρας ανακοίνωσε χθες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, ο καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, τονίζοντας τις προοπτικές που ανοίγονται από τη συνεργασία του ερευνητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο συμφώνησε με ομάδα επενδυτών για την καλλιέργεια αρχικά 10.000 στρεμμάτων στη Θεσσαλία για την παραγωγή 15.000 τόνοι πελλέτας (7.500 τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) που θα διατίθεται σε τιμές υπο-τριπλάσιες του πετρελαίου θέρμανσης. Το παραπάνω βιο-καύσιμο θα παραχθεί σε μονάδα που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στην Α’ ΒΙΠΕ. Βόλου ενώ η προμήθεια της βιομάζας θα παράγεται στη βάση συμβολαιακής γεωργίας, προς 70 ευρώ/τόνο, με μεγάλα οφέλη για τον παραγωγό, την τοπική απασχόληση, τον τελικό χρήστη – καταναλωτή, και φυσικά το περιβάλλον. Η επέκταση του σχεδίου αυτού πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στο τρίπτυχο ελληνική γεωργία – εθνική οικονομία – μερική απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας, τμήματος Γεωπονίας Φ.Π.Α.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος έκανε αναφορά στην ιστορία του γαϊδουράγκαθου, τονίζοντας τα εξής: «Μετά από δεκαεννέα χρόνια μελέτης και πειραματισμού με πολλά φυτά γνωστά με το όνομα ενεργειακά φυτά, και σε εποχές που ο όρος ήταν παντελώς άγνωστος σχεδόν σε όλους, μια φωνή από το βαθύ παρελθόν θυμίζει ότι ένα ξεχασμένο εν πολλοίς φυτό με το όνομα του αγκαθιού και του γαϊδουριού μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Το «τιποτένιο» γαϊδουράγκαθο, που οι δύσπιστοι βλάχοι το αποκαλούν «γκαγκάνι», που φυτρώνει μονάχο του στις ράχες και στα βράχια μπορεί να έχει πολλά να πει. Ποιος θυμάται τώρα τον ποιητή; Κι’ όταν ασχολούνται όλοι με όλα, φαίνεται ότι το ζιζάνιο αυτό που οι βιολόγοι το τρέμουν ως «τρομερό εισβολέα» μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει πολλά στον Έλληνα γεωργό χωρίς να ζητήσει σχεδόν τίποτα. Να γίνει καύσιμο! Κι’ εφόσον μερικοί νομίζουν ότι τα υγρά είναι τα καλά, να γίνει ρευστό καύσιμο. Να μετατραπεί σε πετρέλαιο που φθηνό θα παραχθεί από ελληνικά χέρια στην ελληνική γη. Κι’ ενώ οι βαποριές πάνε κι’ έρχονται στα διϋλιστήρια φέρνοντας λάδι αλλά από εισαγόμενη πρώτη ύλη χωρίς καμιά ωφέλεια για τον Έλληνα αγρότη, είμαστε αναγκασμένοι απ’ τη συνείδηση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για να πείσουμε ότι μεγάλο καλό για τον τόπο θα προέλθει από την αγριαγκινάρα. Ευτυχώς στην πορεία μας, το βλάχικο ιδίωμα μας άνοιξε παραθύρι όπου ακούγεται μια μελωδία σιγουριάς, ωσάν να μας προτρέπει να συνεχίσουμε...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass