Κάθε χρόνο χάνεται ένα 12θέσιο σχολείο!

Ο ΠΛΕΙΟΨΗΦΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ *Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2022 21:00

Γράφτηκε και ξαναγράφτηκε, ειπώθηκε και ξαναειπώθηκε, θα ξαναγραφτεί και θα ξαναειπωθεί πολλές φορές ακόμα. Η Ελλάδα με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται σε χώρα γερόντων. Ο πληθυσμός της μειώνεται, το έδειξε και η απογραφή του 2021, το ίδιο και οι γεννήσεις.

Τα προβλήματα πλέον είναι ορατά. Η μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της σκληρής κρίσης έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, καθώς δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά κλείνουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα! Οι προβλέψεις μόνο δυσοίωνες είναι, αφού τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η έλλειψη μαθητών, οι γεωγραφικές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής οδηγούν κάθε χρόνο τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Τοπικές Αρχές να υπογράφουν την «εξαφάνιση» δεκάδων σχολείων από τον χάρτη της Ελλάδας.
Το φαινόμενο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αισθητό στον Δήμο Λαρισαίων (που είναι και η εξαίρεση αφού στην απογραφή του 2021 εμφάνισε αυξημένες γεννήσεις και πληθυσμό), αλλά τα γύρω χωριά ερημώνουν από παιδιά.
«Ένα 12θέσιο σχολείο χάνεται κάθε χρόνο από τη μείωση του μαθητικού δυναμικού στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας» δηλώνει στην «Ε» ο πλειοψηφών σύμβουλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου. Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού κάθε χρόνο γίνεται εντονότερη στην Προσχολική Εκπαίδευση. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαποστόλου το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιφέρεια, στα γύρω χωριά και λιγότερο στον Δήμο Λαρισαίων, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στον πρώην Δήμο Κραννώνα λειτουργεί ένα Δημοτικό και ένα Νηπιαγωγείο στους Αγίους Αναργύρους, στον πρώην Δήμο Κοιλάδας ένα Δημοτικό και ένα Νηπιαγωγείο στην Κοιλάδα, ένα Νηπιαγωγείο στις Ελευθερές, στον πρώην Δήμο Ενιπέρα Φαρσάλων 2 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία (Ευυδρίου και Σταυρού Γηγενών), στον πρώην Δήμο Πολυδάμαντα 2 Δημοτικά Βαμβακούς και Ερέτριας και 2 Νηπιαγωγεία Βαμβακούς και Ερέτριας, ενώ στον πρώην Δήμο Ναρθακίου Φαρσάλων ένα Δημοτικό στον Λόφο. Μονοθέσιο Δημοτικό λειτουργεί στην Καλλιπεύκη και στη Ροδιά. Στον πρώην Δήμο Νίκας λειτουργούν 2 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία σε Νίκαια και Ζάππειο και ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλους Δήμους του νομού.
Σήμερα σε αναστολή βρίσκονται τα Νηπιαγωγεία Μάνδρας, Αγιοκάμπου, Δρυμού, Κεφαλόβρυσου, Μεσοχωρίου, Αμπελακίων, Πραιτωρίου, Σαρανταπόρου, Ελευθερίου, Μελίας, Πουρναρίου και Ναρθακίου, λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου απαιτούμενου μαθητικού δυναμικού και ύπαρξης δυνατότητας μεταφοράς του σε όμορες σχολικές μονάδες. Οι κοινωνικές, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι σοβαρές, καθώς στην περιφέρεια και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να πάνε στο πλησιέστερο σχολείο, ενώ ακόμη και οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να εγκατασταθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Σε 15 χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 430.000 παιδιά, λέει έρευνα του ΙΟΒΕ, ενώ ήδη οι μαθητές στα σχολεία λιγοστεύουν διαρκώς, και αυτό φαίνεται εντονότατα στα Νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Την πραγματική επιδείνωση από τη μείωση γεννήσεων μετά το 2010 θα αρχίσει να βιώνει για τα καλά το Εκπαιδευτικό Σύστημα από φέτος που ουσιαστικά αρχίζει να αποτυπώνεται η δραματική πτώση των γεννήσεων στη λειτουργία του Γυμνασίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στα Λύκεια από το 2025 και μετά, και στα Πανεπιστήμια από το 2028 και μετά. Σωρευτικά ως το 2035 ο αριθμός μαθητών στα σχολεία υπολογίζεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 430.000, μεταβάλλοντας ριζικά το τοπίο του Εκπαιδευτικού Συστήματος.
Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008. Δηλαδή θα έχουν «εξαφανιστεί» (μείωση 29,2%).

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass