ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Θεατρικών Σπουδών

Δημοσίευση: 27 Νοε 2022 12:18

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών έχουν ως αποστολή αφενός να καλλιεργούν και να προάγουν τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της θεατρολογίας, να συνδυάζουν δηλαδή την πρακτική και την επιστημονική μεθοδολογία, και αφετέρου να παράσχουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια με τα οποία θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Επιπλέον, τα Τμήματα έχουν σκοπό να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους με τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να αναδειχθούν ως ειδικοί στην ιστορία του θεάτρου και στην ανάλυση του θεατρικού φαινομένου.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών διορίζονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών προβλέπεται η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α´) και της Υπουργικής Απόφασης Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β´). Επιπλέον, με τα σημερινά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν:
* Σε θεατρικούς οργανισμούς ως δραματολόγοι, υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού, μεταφραστές, επιμελητές προγραμμάτων. Μπορούν να ασχοληθούν με την προβολή θεατρικών ζητημάτων σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε., κριτική θεάτρου, θεατρική και καλλιτεχνική δημοσιογραφική εργασία, οργάνωση θεατρικών εκπομπών.
* Στα Ολοήμερα Σχολεία ως εκπαιδευτικοί Αισθητικής Αγωγής.
* Στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε εκδοτικούς οίκους ως κριτικοί, ειδικευμένοι στο θέατρο συντάκτες, υπεύθυνοι εκδόσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με το θέατρο. Μπορούν να συνεργαστούν με σκηνοθέτες, θιάσους, κρατικά θέατρα και θεατρικούς οργανισμούς για μετάφραση κειμένων, κατάρτιση δραματολογίου, σύνταξη και επιμέλεια θεατρικών προγραμμάτων, διεύθυνση εκδόσεων σχετικών με θεατρικές παραστάσεις.
* Σε Υπουργεία, Νομαρχίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μπορούν να συμμετάσχουν στη στελέχωση οργανισμών και επιχειρήσεων για την προώθηση των ελληνικών παραστάσεων στις πολιτισμικές διοργανώσεις άλλων χωρών.
* Σε Δραματικές Σχολές ως καθηγητές.
* Εφόσον συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές και αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, μπορούν να εργαστούν στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών ως ακαδημαϊκοί διδάσκοντες.
* Σε ερευνητικά κέντρα ως μελετητές της ιστορίας και της θεωρίας του θεάτρου.
* Εφόσον σπουδάσουν σε Δραματική Σχολή, μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο ως σκηνοθέτες ή ηθοποιοί. Διευκρινίζουμε εδώ ότι μόνο το Τμήμα Θεάτρου Θεσσαλονίκης έχει ειδική κατεύθυνση Δραματικής Τέχνης, στην οποία προσφέρονται μαθήματα υποκριτικής και συνακόλουθα μπορούν να οδηγήσουν τους αποφοίτους στην απευθείας ενασχόληση με την ηθοποιία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας, η επιλογή υποψηφίων για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία στους τομείς Θεάτρου-Κινηματογράφου έχει ως ακολούθως:
1. Μάθημα Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Μάθημα Αγωγή Προφορικού Λόγου: α) Δίπλωμα Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Ελλάδας ή του Εξωτερικού αναγνωρισμένης από το Κράτος και απολυτήριο Λυκείου-Εξατάξιου Γυμνασίου, β) Πτυχίο του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Υποκριτικής, γ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο διδακτικό αντικείμενο από Πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και δ) συμβασιούχοι του Π.Δ. 407/80, διδάσκοντες το καλλιτεχνικό αντικείμενο.
2. Μάθημα Δραματολογία και Ιστορία του Θεάτρου: α) Πτυχίο Πανεπιστημίου Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένου από το Κράτος, β) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο διδακτικό αντικείμενο από Πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.
Τέλος, οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ 91.01 Θεατρικών Σπουδών). Στο συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι κατέχουν Πτυχίο Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.


Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass