Αυξημένη η εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2022 17:00 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκ 2022 1:02

Στην εξάρτηση παιδιών και εφήβων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στη μετά Covid εποχή, τους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία και τον ρόλο του σχολείου στην ανάπτυξη της ψηφιακής νοημοσύνης των παιδιών, αναφέρθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες που μίλησαν στην ημερίδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής.


Ο ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, δρ Κωνσταντίνος Σιώμος αναφέρθηκε στο gaming disorder (εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια) που θεσπίστηκε ως νέα ψυχική νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 18-6-2018. «Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν ότι προοδευτικά, χρόνο με τον χρόνο, η ηλικία έναρξης της εξάρτησης που πιστοποιείται από παιδοψυχίατρο, μειώνεται. Σήμερα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις ηλεκτρονικές συσκευές και με το διαδίκτυο πριν καν εκπαιδευτούν στο να διαβάζουν και να γράφουν και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής, συστήνεται καθόλου επαφή με οθόνη. Μετά, προοδευτικά, μπορεί να ξεκινήσει η επαφή με μέτρο, ώστε η ηλεκτρονική ψυχαγωγία να αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ψυχαγωγίας του παιδιού. Τα πρώτα χρόνια στην εκπαίδευση θέλουμε το παιδί να μάθει τις βασικές δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης με τον κλασικό τρόπο. Μετά μπορεί να μπει στην εκπαίδευση η τεχνολογία.
Συνήθως οι γονείς στην Ελλάδα δεν δρουν προληπτικά. Αν επισκεφτείς τον ειδικό στα 15 έτη του παιδιού και η εξαρτητική συμπεριφορά υπάρχει καιρό πριν, έχεις καθυστερήσει. Το σκληρό γκρουπ των εθισμένων νέων παγκοσμίως είναι από 12 έως 23 ετών» τόνισε, μεταξύ άλλων. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε και στα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς, υπογραμμίζοντας ότι στις μικρές ηλικίες πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα όρια, προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν υγιή διαδικτυακή συμπεριφορά μεγαλώνοντας. «Καταρχάς, το βασικότερο είναι να μην υποτιμήσει ο γονιός την επίδραση των νέων τεχνολογιών στα παιδιά του. Να εφαρμόσει ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, όπου η ηλεκτρονική ψυχαγωγία θα αποτελεί ένα μικρό μέρος (20%) της συνολικής ψυχαγωγίας του παιδιού. Τότε το παιδί είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοντέλο συμπεριφοράς. Παράλληλα, από μικρή ηλικία είναι σημαντικό να ενισχυθούν και άλλοι τρόποι ψυχαγωγίας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού, όπως η μουσική, ο αθλητισμός και ο χορός. Επίσης, πολύ βασικός παράγοντας είναι η διαδικτυακή συμπεριφορά των ίδιων των γονιών. Αν το παιδί βλέπει τους γονείς του με τις ώρες στο κινητό, αυτομάτως δεν δέχεται τα όρια που θέλουν να του θέσουν, αφού θεωρούν ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους» σημείωσε επίσης.
Για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θανάτου και τους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μίλησε ο ψυχίατρος, αντιπρόεδρος ΕΕΜΔΕΔ, δρ Γεώργιος Φλώρος, ενώ στον ρόλο του σχολείου και στο δημιουργικό διαδίκτυο αναφέρθηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass