ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Χρήση όχι κατάχρηση

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2014 14:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:26

Η αγάπη των παιδιών για τις νέες τεχνολογίες κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της εμμονής. Κι όμως υπάρχουν τρόποι να παρέμβετε, δίνοντας τους την ευκαιρία σαφώς να εξοικειωθούν με αυτές χωρίς αυτό να τους στερήσει χρόνο από το παιχνίδι ή την ανάγνωση ενός βιβλίου.   

Κάθε πράγμα στην ώρα του

Ορίστε και συναποφασίστε τις ώρες ή της ημέρες που μπορούν να αφιερώσουν στο pad, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Μερικοί γονείς περιορίζουν τα videogames στη μια ώρα την ημέρα, ενώ άλλοι τα απαγορεύουν εντελώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και τα επιτρέπουν μόνο για λίγες ώρες τα Σαββατοκύριακα. Πολλοί αναπτυξιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που μπορούν να περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή δε θα πρέπει να ξεπερνάει την 1 ώρα την ημέρα.  

Να είστε διαλλακτικοί

Αποφύγετε τα άκρα. Δηλαδή μην καταργήσετε τελείως τον υπολογιστή, ούτε να κλείσετε βίαια την τηλεόραση ή το pad, καθώς οι συγκρουσιακές μέθοδοι φέρνουν συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακόμη και αν ο επιτρεπόμενος χρόνος έχει ξεπεραστεί και το παιδί ζητά λίγο ακόμη, δώστε του μερικά λεπτά, ώστε μόνο του να κλείσει την οθόνη. Ένας ακόμη τρόπος είναι να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο, όπως μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί.

Παίξτε μαζί του

Αφήστε το παιδί να σας δείξει πώς παίζεται το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι. Ετσι δείχνετε στο παιδί ότι είστε ανοιχτόμυαλοι, πρόθυμοι να δοκιμάσετε κάτι νέο και ότι μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. 

Δώστε τους εναλλακτικές

Προτείνετε στο παιδί εναλλακτικές δημιουργικές δραστηριότητες, όπως μια βόλτα με το ποδήλατο, κατασκευές, ζωγραφική ή κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μαζί.  Επίσης αν ένα βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιά dvd φροντίστε ώστε την επόμενη ημέρα να υπάρχει βραδιά βιβλίου. Τα παιδιά συνήθως ανταποκρίνονται θετικά σε τέτοιου είδους "διακανονισμούς" και προκαθορισμένα προγράμματα.

Μην το αφήνετε μόνο του

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε σημείο όπου μπορείτε να το επιβλέπετε. Τοποθετώντας μια κονσόλα παιχνιδιών στο υπνοδωμάτιο του παιδιού είναι σαν να του δίνετε τη δυνατότητα να παίζει όσο και όποτε θέλει. Επίσης καλό θα είναι οι γονείς να ξέρουν τι βλέπει το παιδί και με τι ασχολείται ανά πάσα στιγμή.    

 

Ενημερωθείτε για τον εθισμό

Μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή από άλλα στο να αναπτύξουν κάποιο εθισμό με τα video games. Παρατηρήστε αν το παιδί συμμετέχει και σε άλλες δραστηριότητες, ή με την πρώτη ευκαιρία αποσύρεται για να παίξει.  Προσοχή, μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα. Υπάρχουν και παιδιά που απλώς βαριούνται και βρίσκουν καταφύγιο στα παιχνίδια αυτά. Ωστόσο ένα κοινό σύμπτωμα του εθισμού είναι όταν το παιδί δείχνει να χάνει το ενδιαφέρον τους για μια δραστηριότητα που αγαπούσε πολύ κάποτε.  Αξιολογήστε τη συμπεριφορά του, δείτε αν γίνεται οξύθυμο, κυκλοθυμικό και αν παρατηρήσετε κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass