ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π.

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2023 14:35

Οι σπουδές στη συγκεκριμένη σχολή συνδυάζουν το ενδιαφέρον του μαθηματικού και του φυσικού για την ανακάλυψη και τη μελέτη του φυσικού κόσμου με το ενδιαφέρον του μηχανικού για την εφαρμογή των προϊόντων μιας τέτοιας έρευνας στην επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 226, 14-09-2007, οι απόφοιτοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., μπορούν να απασχοληθούν με:
* Τη διδασκαλία και την ερευνητική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους των Μαθηματικών και των εφαρμογών τους.
* Δραστηριότητες που συνίστανται στη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διατύπωση προβλέψεων και εκτιμήσεων χρήσιμων στη λήψη αποφάσεων.
* Τη μελέτη εφαρμοσμένων μοντέλων που αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν σε οικονομικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
* Την προσέγγιση (μέσω θεωρητικών προτύπων) και χρήση υπολογιστικών πακέτων για επίλυση προβλημάτων σε τομείς θεωρητικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών και υπολογιστικής μηχανικής.
* Τη διδασκαλία και την ερευνητική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους της Φυσικής και των εφαρμογών της.
* Τις θεωρητικές μελέτες και πρακτικές εφαρμογές σε όλους τους κλάδους της θεωρητικής και εφαρμοσμένης φυσικής, όπως: μηχανική και ιδιότητες της ύλης, φυσική συμπυκνωμένης ύλης, φυσική και μηχανική υλικών, ηλεκτρισμός, ηλεκτρονική φυσική, μαγνητισμός, κυματική, ακουστική, οπτική, οπτοηλεκτρονική, ατομική και μοριακή φυσική, πυρηνική φυσική, φυσική υψηλών ενεργειών, ραδιενέργεια, αστροφυσική και διαστημική φυσική.
* Τη συμμετοχή σε μελέτη και ανάπτυξη επιταχυντικών συστημάτων φορτισμένων σωματιδίων και ανιχνευτικών συστημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών για ερευνητική χρήση και εφαρμογές της πυρηνικής φυσικής και της ραδιενέργειας στη βιομηχανία, το περιβάλλον, τη γεωργία και την ιατρική.
* Την προσέγγιση (μέσω θεωρητικών προτύπων) χρήση υπολογιστικών κωδικών και προγραμμάτων για την επίλυση προβλημάτων σε τομείς θεωρητικής και εφαρμοσμένης φυσικής.
* Τη συμμετοχή σε μελέτη, αξιολόγηση και τυποποίηση οπτικών, οπτοηλεκτρονικών, φωτονικών διατάξεων ή διατάξεων λέιζερ και των παραπάνω σε συναφείς εφαρμογές στη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και τη βιοϊατρική.
Μια άλλη επαγγελματική διέξοδος για τους αποφοίτους της ΣΕΜΦΕ είναι αυτή του Φυσικού Ιατρικής (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 532 του 2009 «Καθορισμός προσόντων για την επαγγελματική απασχόληση των Φυσικών Νοσοκομείων»). Η σχετική τροποποίηση περιλαμβάνει και τους απόφοιτους της ΣΕΜΦΕ στους έχοντες τα προαπαιτούμενα βασικά προσόντα για την επαγγελματική απασχόληση ως «Φυσικοί Νοσοκομείων».
Όσον αφορά στην ένταξή τους στα ΠΕ 03, Μαθηματικών και ΠΕ 04.01, Φυσικών Επιστημών, οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στο ΠΕ 03, αν έχουν επιλέξει την κατεύθυνση Μαθηματικού Εφαρμογών και στο ΠΕ 04.01, αν έχουν επιλέξει την κατεύθυνση Φυσικού Εφαρμογών.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος, από τις 23/02/2019, με απόφαση της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), οι διπλωματούχοι της ΣΕΜΦΕ, απέκτησαν το δικαίωμα να εγγράφονται ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 5/10/2019, αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, η προσωρινή ένταξη των Διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ στην κύρια ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, με ρητή αναφορά της Αντιπροσωπείας, ότι σε 12 μήνες το αργότερο, ή με τη συμπλήρωση της εγγραφής στο ΤΕΕ 100 τουλάχιστον Διπλωματούχων της ΣΕΜΦΕ (οποιοσδήποτε όρος ικανοποιηθεί πρώτος), θα ενεργοποιηθούν από το ΤΕΕ οι διαδικασίες για την ίδρυση νέας κύριας ειδικότητας που θα αφορά τους Διπλωματούχους της Σχολής ΕΜΦΕ. Ήδη, οι απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ εγγράφονται στο ΤΕΕ με τον τίτλο του «Μηχανικού των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών». Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται η εκκίνηση των διαδικασιών, με ευθύνη του ΤΕΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των «Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών». Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο»

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass