Ολα δείχνουν πρώτο κουδούνι στις 18 Σεπτεμβρίου

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΚΤΥΠ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ - ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2023 16:06

Της Νατάσας Πολυγένη
Αύριο Παρασκευή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Όπως όλα δείχνουν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του νομού Λάρισας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, αφού τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν μικρού μεγέθους, ωστόσο όλα θα κριθούν από την ολοκλήρωση των ελέγχων των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Στον νομό Λάρισας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και το Γυμνάσιο Φαλάνης είναι τα σχολεία που ακόμη και σήμερα είναι πλημμυρισμένα, γεγονός που καθιστά αδύνατο το άνοιγμά τους την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο καταρτίζονται σχέδια για το επόμενο διάστημα. Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και με τη συμμετοχή στελεχών εκπαίδευσης της Θεσσαλίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για τους μαθητές και τα σχολεία της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, την τελική απόφαση για το άνοιγμα ή μη των σχολείων θα την πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση, φυσικά κατόπιν των εισηγήσεων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. «Είμαστε καθημερινά σε επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Δήμους και το Υπουργείο Παιδείας, αξιολογούμε την κατάσταση και την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν από τους Δήμους οι αποφάσεις. Αυτήν τη στιγμή τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ συνεχίζουν τις αυτοψίες σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας και αναμένουμε την ολοκλήρωσή τους, καθώς βασικό μέλημα είναι τα σχολεία να είναι ασφαλή για τους μαθητές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι εκτιμήσεις πάντως δείχνουν ότι ένας μικρός αριθμός σχολείων δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει σχέδιο για μεταστέγαση μαθητών σε γειτονικά σχολεία από περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, θα σταλούν εκ νέου σχολικά βιβλία σε όσα σχολεία καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, ενώ προγραμματίζεται και η αποστολή σχολικών ειδών και γραφικής ύλης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Στον Δήμο Λαρισαίων, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τα Δημοτικά Σχολεία εντοπίζεται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης που βρίσκεται μέσα στις Εργατικές Κατοικίες. Σε αυτήν την περίπτωση συζητείται μεν η μεταφορά μαθητών στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο της Γιάννουλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, καθώς πρόκειται για μαθητές που τα σπίτια τους επλήγησαν στον μέγιστο βαθμό. Παρόμοια η κατάσταση και στο Γυμνάσιο Λύκειο Φαλάνης, το οποίο βρίσκεται ακόμη κάτω από το νερό. Κάποια άλλα σχολεία που αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως για παράδειγμα το 10ο στην οδό Βόλου ή τα συστεγαζόμενα 9ο ΓΕΛ και 14ο Γυμνάσιο, σχεδόν ολοκληρώνεται ο καθαρισμός και απολύμανσή τους.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΔΕ Λάρισας κ. Νίκο Ζέρβα, τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ θα βρίσκονται σήμερα σε Φάρσαλα και Κιλελέρ. Για τα Δημοτικά Σχολεία η εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Παπαποστόλου είναι ότι στους Δήμους Τεμπών, Φαρσάλων, Αγιάς και Κιλελέρ τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα. Στον Δήμο Κιλελέρ ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών κ. Σπύρος Καλέτσιος αναφέρει ότι στο Αρμένιο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και οι μηχανικοί του Δήμου έκριναν ότι τίθενται θέματα στατικότητας και ασφάλειας της υγείας των μαθητών. Σήμερα βέβαια αναμένεται και το κλιμάκιο της ΚΤΥΠ. Επίσης, στο Νηπιαγωγείο Χάλκης που είχε πλημμυρίσει φαίνεται ότι αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και προχωρά ο καθαρισμός και απολύμανση.
Γενικότερα πάντως η εικόνα των περισσοτέρων σχολείων των Δήμων του Νομού είναι καλή και προς επίλυση είναι ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στις σχολικές μονάδες, προκειμένου η μεταφορά των μαθητών να γίνεται με ασφάλεια.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου.
Αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης επισκέψεις και συναντήσεις από κλιμάκιο ειδικών για την άμεση υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ατομική υποστήριξη μαθητών και γονέων, για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, με την έναρξη διεξαγωγής των μαθημάτων θα προγραμματιστούν και ομαδικές συναντήσεις υποστήριξης μαθητών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, η ομάδα της καθηγήτριας κ. Χατζηχρήστου ολοκληρώνει σχετικό με τη διαχείριση κρίσεων υλικό, το οποίο θα λάβουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass