Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εκπαιδευτική τους πορεία

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2023 21:54 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπ 2023 13:09

Οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται ο κόσμος σήμερα είναι ιλιγγιώδεις, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να αλλάζουν διαρκώς, διαμορφώνοντας κάθε φορά μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Αυτό είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους και ειδικά τους νέους, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον σε μικρή ηλικία. Είναι λογικό να προβληματίζονται, τόσο όσον αφορά τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους, όσο και για τις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν τους προβληματισμούς αυτούς ακόμα πιο έντονους.

Ποιά είναι λοιπόν τα εκπαιδευτικά διλήμματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα; Θα τα δούμε μαζί παρακάτω!

Επιλογή σπουδών

Ένα από τα πράγματα που προβληματίζουν τους νέους σήμερα είναι τί αντικείμενο να επιλέξουν για τις σπουδές τους. Είναι κάτι που δικαίως τους απασχολεί, αφού παρά το νεαρό της ηλικίας τους, καλούνται να πάρουν μία απόφαση καριέρας που θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον τους. Εκτός από το αντικείμενο των σπουδών που θα ακολουθήσουν, τους απασχολεί επίσης και ποιό εκπαιδευτικό ίδρυμα θα επιλέξουν και σε ποιά πόλη: μία από τις ιδιωτικές σχολές στην Αθήνα, ένα από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης ή μήπως κάποια τεχνολογική σχολή στην επαρχία;

Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σχολών σε όλη την Ελλάδα για μία πληθώρα διαφορετικών αντικειμένων, πράγμα που καθιστά δύσκολη την τελική επιλογή. Έτσι, ο νέος θα πρέπει να λάβει υπόψη του διάφορους παράγοντες, όπως ποιό αντικείμενο τον ενδιαφέρει, ποιά είναι η ιδανική σχολή για το αντικείμενο αυτό, καθώς και ποιά τοποθεσία τον βολεύει!

Πίεση για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις

Οι νέοι συνήθως νιώθουν πίεση για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, πράγμα που τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος από αυτό που ήδη έχουν. Πιο συγκεκριμένα, οι προσδοκίες που έχουν από αυτούς οι γονείς, οι καθηγητές τους, αλλά και η κοινωνία γενικότερα να παίρνουν υψηλούς βαθμούς, να συμμετέχουν σε εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες, να είναι τέλειοι σε ό,τι κι αν κάνουν κτλ.

Όλη αυτή η πίεση και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που ‘βαραίνουν’ τους νέους σήμερα, τους δημιουργούν στρες, πολλές φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις διαταραχές ή αλλα ψυχολογικά θέματα. Η ψυχική υγεία όμως οφείλει να είναι πάντα προτεραιότητα, διότι χωρίς αυτή ο νέος δεν θα μπορεί να αποδώσει σε κανέναν άλλο τομέα της ζωής του!

Επιλογή καριέρας

Το ποιά καριέρα θα ακολουθήσουν αποτελεί ακόμα ένα ζήτημα που προβληματίζει τους νέους σήμερα. Όχι μόνο λόγω της αβεβαιότητας που νιώθουν μέσα τους για το ποιά είναι η σωστή επιλογή, αλλά και λόγω της πίεσης που δέχονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Οι επιλογές καριέρας που υπάρχουν σήμερα είναι πάρα πολλές και γίνονται ακόμα περισσότερες όσο η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό οι νέοι να αισθάνονται ‘χαμένοι’ ανάμεσα σε τόσες επιλογές!

Ο φόβος μήπως κάνουν τη λάθος επιλογή, σε συνδυασμό με την πίεση που νιώθουν γύρω τους δημιουργούν μία, πολλές φορές, ασφυκτική συνθήκη για τους νέους που νιώθουν ότι καλούνται να πλοηγηθούν σε αχαρτογράφητα νερά.

Τεχνολογικοί περισπασμοί

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής. Μάλιστα, χάρη σε αυτές έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στο εκπαιδευτικό τοπίο, δημιουργώντας δυνατότητες που κανείς δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί πριν από μερικά χρόνια! Παράλληλα όμως, η τεχνολογία γεμίζει την καθημερινότητα των νέων με περισπασμούς που πολλές φορές υπονομεύουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Τα smartphones και τα Social Media αποτελούν τους κυριότερους τεχνολογικούς περισπασμούς των νέων σήμερα, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν τη χρήση τους με τη συγκέντρωση που πρέπει να έχουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Πολλές φορές μάλιστα αντιμετωπίζουν το δίλημμα Social Media ή διάβασμα; Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και γίνεται ακόμα πιο ‘έξυπνη’, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους νέους να παραμένουν συγκεντρωμένοι!

Οι νέοι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν μία πληθώρα διλημμάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή τους πορεία, αλλά και στην πορεία της καριέρας τους. Το περιβάλλον τους λοιπόν, οφείλει να είναι υποστηρικτικό, κατανοώντας ότι ο νέος έχει πολλά πράγματα που προσπαθεί να διαχειριστεί, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass