Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜ. ΤΖΙΟΛΗΣ:

«Η κατάσταση στα σχολεία, απογοητευτική...»

Δημοσίευση: 02 Νοε 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:51

 

 

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, εξαγγέλλει την υλοποίηση νέων θεσμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (βλέπε Κοινωνικό σχολείο) την ώρα που αμφισβητεί αν πρέπει να υπάρχει τόσος όγκος ύλης στο δημοτικό κι αν τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναπτύσσουν πολύπλευρα μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, την ίδια ακριβώς ώρα η κινητήριος δύναμη όλων αυτών, οι εκπαιδευτικοί, αποδυναμώνονται καθημερινά.

Παράλληλα, προβλέπεται η υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων στα σχολεία (άθληση, διατροφή, ρατσισμός, διαδίκτυο, κ.ά.), νέες ιδέες κατατίθενται στο τραπέζι για την καλύτερη μόρφωση των παιδιών στο δημοτικό σχολείο, αλλά οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να κάνουν πράξη όλα αυτά, υποστηρίζουν ότι για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να υπάρχει καταρχήν το αυτονόητο, που είναι η πληρότητα του δυναμικού τους στις σχολικές τάξεις. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια, αναμφίβολα, ακούγονται ως ουτοπικά όταν βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου και πολλά σχολεία αναμένουν ακόμη αναπληρωτές δασκάλους!

Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε σχολεία της Θεσσαλίας, ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, τα ...είδε όλα ρόδινα. Υποστήριξε ότι όπου υπάρχουν κενά θα καλυφθούν και ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά.

Απ΄ την άλλη οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν την άλλη πλευρά του νομίσματος και μιλούν για μια παιδεία που οδεύει σε διάλυση.

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα στα σχολεία σήμερα;

«Η κατάσταση σήμερα στα σχολεία είναι τουλάχιστον απογοητευτική, εξαιτίας της αναλγησίας της πολιτικής ηγεσίας» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Τζιόλης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε και συμπληρώνει: «Οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να ταλανίζουν εκπαιδευτικούς, διευθυντές, αλλά και γονείς. Πολλά σχολεία αδυνατούν να συντάξουν πλήρες πρόγραμμα, τα ολοήμερα είναι υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα σε κατάσταση «παιδοφυλακτηρίων», ενώ η διοίκηση και οι σχολικοί σύμβουλοι, ζητούν προγράμματα πλήρως αναπτυγμένα και πιέζουν διευθυντές και εκπαιδευτικούς να λειτουργήσουν το σχολείο σαν να μην υπάρχει πρόβλημα.

Επικρατεί μία κατάσταση έντασης, πανικού και αποδιοργάνωσης, την οποία, βέβαια, βιώνουν καθημερινά πρωτίστως οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ενώ από την άλλη μεριά το Υπουργείο Παιδείας το μόνο που κάνει είναι να διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς ή ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν σε λίγο. Φαίνεται ότι το κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι να δείξει στην κοινωνία ότι όλα πάνε καλά, δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα».

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έγιναν οι διπλάσιες μεταθέσεις εκπαιδευτικών απ΄ ό,τι άλλες χρονιές και οι εκπαιδευτικοί, ήλπιζαν το καλύτερο, αλλά τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με το χειρότερο: Ελλείψεις (κενά), αξιολόγηση!

«Πολύ γρήγορα ανατράπηκαν τα ευοίωνα μηνύματα και αποκαλύφθηκε το πρόβλημα», μας είπε ο κ. Τζιόλης και εξηγεί

τόσο για τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν όσο και για την αξιολόγηση:

ΚΕΝΑ: «ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ»

«Πιστεύω ότι είναι πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας το πώς εκτιμά τα κενά στα σχολεία και πώς διαχειρίζεται την κάλυψή τους.

Κάνουν «οικονομία» σε εκπαιδευτικό προσωπικό και γι’ αυτό στοιβάζουν τους μαθητές σε τμήματα των 27 ατόμων. Στην ουσία το πρόβλημα γεννιέται από μια και μόνο αιτία: τη μη πραγματοποίηση διορισμών (τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν ελάχιστοι διορισμοί εκπαιδευτικών), που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η καταστρατήγηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που είναι απαραβίαστο.

Για πέντε αποχωρήσεις, είχε οριστεί να αντιστοιχεί μία πρόσληψη. Εν συνεχεία η ...ψαλίδα άνοιξε και ακολούθησε η αναλογία δέκα αποχωρήσεις για μια πρόσληψη, για να καταλήξει σήμερα σε μια πρόσληψη για 32 αποχωρήσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στις 9.000 αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια έγιναν 278 προσλήψεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών ο κ. Τζιόλης, είπε: «Η προωθούμενη αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση των σχολείων και το νομοθετικό πλαίσιο, βασισμένα στη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, θέλουν να οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, μέσα και από την τυποποίηση των επιδόσεων των μαθητών και να επιφέρουν το κλείσιμο πολλών από αυτά. Άλλωστε, η σύνδεση της αυτοαξιολόγησης με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η σύνδεση της ατομικής αξιολόγησης με τις επιδόσεις των μαθητών, η μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, αλλά και η αξιοποίησή της για τη δημιουργία νέων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, μας επιβάλλουν το σοβαρό καθήκον να αγωνιστούμε στην πράξη για την ακύρωση υλοποίησης όλων των προωθούμενων διαδικασιών αξιολόγησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν να υλοποιήσουν τους ολέθριους για τη δημόσια εκπαίδευση σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Τους καλούμε να μείνουν συνεπείς στον δρόμο που όλοι μαζί χαράξαμε, με την ακύρωση στην πράξη της διαδικασίας της Α.Ε.Ε.

Καλούμε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην υποβάλουν φακέλους για την αξιολόγησή τους, ώστε να ακυρώσουν τις προσπάθειες του ΥΠΑΙΘ για την επιβολή της αξιολόγησης των ποσοστώσεων και των απολύσεων».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ...

Όσον αφορά στο τι στοχεύει να κάνει η εκπαιδευτική κοινότητα για όλα αυτά, ο κ. Τζιόλης δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με την ελπίδα να αποτρέψουν την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου και τονίζει: «Όσο ο άνθρωπος σκέφτεται προς το συμφέρον της δημόσιας εκπαίδευσης, όλα μπορούν να αλλάξουν. Όταν στόχος γίνει η βελτίωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, τότε η εκπαίδευση θα γίνει ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη.

Ο Σύλλογος προέβη σε καταγγελία όλων όσα προανέφερα, προς το Υπουργείο Παιδειας, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση επίλυσή τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass