Κλειστά και έρημα τα σχολεία της Φαρκαδόνας

*Παραμένουν δυόμισι μήνες μετά τις πλημμύρες *Γονείς και μαθητές ζητούν να μην ξεχαστούν *Κατεστραμμένο το κλειστό γυμναστήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Εργατικών Γιάννουλης *Δεν υπάρχουν χρήματα για την αποκατάστασή του, λέει η δημοτική αρχή

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2023 14:40
Ολοκληρωτική η καταστροφή του κλειστού Γυμναστηρίου  του 3ου Δημοτικού Γιάννουλης Ολοκληρωτική η καταστροφή του κλειστού Γυμναστηρίου του 3ου Δημοτικού Γιάννουλης

Της Νατάσας ΠολυγένηΔυόμισι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και η Θεσσαλία δεν έχει επουλώσει τις πληγές της. Τα σχολεία δεν γλίτωσαν από την οργή του φαινομένου και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός όσων έχουν υποστεί καταστροφές δεν είναι μεγάλος, μέχρι σήμερα η αποκατάστασή τους σε κάποιες περιπτώσεις έχει μείνει στον αέρα, με μαθητές και γονείς να ταλαιπωρούνται, ενώ βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα καθώς πολλοί έχουν μείνει ακόμη και χωρίς στέγη.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φαρκαδόνας όπου οι γονείς και οι μαθητές ζητούν επαναλειτουργία των σχολικών κτιρίων και ειδική μέριμνα για τους πληγέντες μαθητές από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου, αλλά δυστυχώς απαντήσεις δεν παίρνουν.
Ο κ. Θανάσης Στάμος μεταφέροντας τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, απευθύνθηκε στην «Ε» περιγράφοντας μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα και απευθύνοντας έκκληση να μην ξεχαστούν. «Οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού μεταφέρονται καθημερινά στην Κρήνη και στην Οιχαλία αντίστοιχα για συνδιδασκαλία, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ στριμώχνονται στο κτίριο του Λυκείου, το μοναδικό λειτουργικό σχολικό κτίριο της Φαρκαδόνας.
Οι γονείς -στην πλειονότητά τους χωρίς σπίτι- βιώνουν βαθιά ψυχικά τραύματα και αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Μέσα σε αίσθημα απόγνωσης παλεύουν να αντεπεξέλθουν στην τραγική καθημερινότητά τους, να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να φροντίσουν τα παιδιά τους με όσες δυνάμεις τους απομένουν. Έχοντας προσωρινά αποδεχτεί το νέο σχήμα για την καθημερινή εκπαίδευση των παιδιών τους προσπαθούν να καλύψουν και την ανάγκη για τροφή με τη χρήση καμινέτων υγραερίου ή με τη βοήθεια εθελοντών που στήνουν πρόχειρες υπαίθριες κουζίνες, μιας και οι κουζίνες πολλών σπιτιών βρίσκονται πλέον σε χωματερές.
Βιώνοντας τα παραπάνω, ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς με επιστολή μας από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, χωρίς δυστυχώς να λάβουμε καμιά απάντηση. Ακολούθως ζητήσαμε τη συμβολή των υπουργών και βουλευτών των Τρικάλων με επιστολή την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2023.
Σε κάποιον βαθμό η φωνή μας βρήκε ευήκοα ώτα, καθώς ορισμένα από τα αιτήματά μας εισακουστήκαν, π.χ. η μέριμνα για την ψυχική υγεία μαθητών και γονέων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Στάμο μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών οικογενειών έχει εγκαταλείψει τον μέχρι πρότινος τόπο κατοικίας του. Οι περισσότερες εξ αυτών προσωρινά διαμένουν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, σε γειτονικούς Δήμους, καθώς και στη δομή μεταναστών Κουτσόχερου Λάρισας, οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης ακόμη και στο θέμα της καθημερινής σίτισης.
Στην επιστολή που απέστειλαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων προς υπουργούς και βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων «Τέσσερα από τα πέντε σχολικά κτίρια του δημοτικού διαμερίσματος Φαρκαδόνας έχουν υποστεί βλάβες σε βαθμό που τα καθιστά ακατάλληλα. Ως πρόχειρη λύση οι μαθητές των σχολείων μας μεταφέρονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων. Στην περίπτωση των Δημοτικών Σχολείων οι τάξεις Α’ έως Ε’ συστεγάζονται και έχουν μπει σε καθεστώς συνδιδασκαλίας, ενώ Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ συστεγάζονται στο κτίριο του Λυκείου. Το γεγονός ότι σε ορισμένες οικογένειες υπάρχουν μαθητές που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές βαθμίδες και μεταφέρονται σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα, διαφορετικές ώρες της ημέρας επιτείνει την ήδη δαιδαλώδη καθημερινότητα των οικογενειών. Θα θέλαμε, επίσης, να επιστήσουμε την προσοχή σας στην περίπτωση του ΕΠΑΛ, το οποίο υπολειτουργεί. Εξαιτίας της καταστροφής των εργαστηρίων Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογίας και Γεωπονικής, δεν μπορούν να γίνουν τα ουσιώδη μαθήματα ειδικοτήτων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και η εγκατάσταση αυτού σε προσωρινούς οικίσκους, καθώς απειλείται η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά, ήρθε στη Φαρκαδόνα κλιμάκιο της ΚΤΥΠ προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές των σχολικών κτιρίων. Οι καθυστερήσεις, η ελλιπέστατη ενημέρωση και το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει απαντήσεις στα αιτήματά μας, επιτείνει την εγκατάλειψη που βιώνουμε».
Τα βασικά τους αιτήματα είναι η εκπρόθεσμη ένταξη των σχολείων της Φαρκαδόνας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα 2023-24” λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης, καθώς η καθημερινή σίτιση των παιδιών είναι μια υπαρκτή καθημερινή πρόκληση καθώς και μια άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλάνο επισκευών των κτιρίων, το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση των εργασιών, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Μια ακόμη περίπτωση είναι του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, που χτυπήθηκε σφοδρά από το φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι το σχολείο τέθηκε ξανά σε λειτουργία σε μικρό χρονικό διάστημα, το κλειστό γυμναστήριο παραμένει κλειστό και κατεστραμμένο, αφού το νερό κατέστρεψε το παρκέ και τον εξοπλισμό του. Κάτοικος της περιοχής (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Ε») καταγγέλλει ότι «τίθεται θέμα υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, ενώ επίσης τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα, δεν υπάρχει χώρος άθλησης των μαθητών, ούτε κατά τις σχολικές ώρες, ούτε όμως και κατά τις απογευματινές ώρες, μέσω του τοπικού αθλητικού συλλόγου «Φοίβος 2003», στα τμήματα βόλεϊ και μπάσκετ του οποίου συμμετέχουν πολλά παιδιά.
Ως κάτοικος των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και γονέας δύο ανήλικων παιδιών, εκ των οποίων το ένα είναι μαθήτρια του εν λόγω σχολείου, υψώνω φωνή διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρχών και υποβάθμιση του οικισμού μας». Η «Ε» απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη ο οποίος ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, αφού ο χώρος και καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε, ωστόσο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασής του, καθώς ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 200.000 ευρώ, τα χρήματα δεν υπάρχουν και θα πρέπει να το εξετάσει η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass