Σεμινάριο θεολόγων για την προσκύνηση των μάγων

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2023 13:50

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.Sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική - Θεσσαλία - Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία - Θράκη).

Το σεμινάριο είχε θέμα βιβλικό / καινοδιαθηκικό και “άρωμα” χριστουγεννιάτικο, καθώς αφορούσε στην ιστορία της προσκύνησης των μάγων και τη θέση της μέσα στο αφηγηματικό και θεολογικό πρόγραμμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, με εισηγήτρια την καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.
Εκατόν εξήντα και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί 2, 5 ώρες (5 – 7.30 μ.μ.). Oπως ανέφερε η κ. Τσαλαμπούνη, «οι ερμηνευτές, Έλληνες αλλά και Λατίνοι Πατέρες της Εκκλησίας, λόγω της θεολογικής σημασίας τους, ασχολήθηκαν από νωρίς με τους μάγους στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (Μτ. 2,1-12), εκθέτοντας τις απόψεις τους, οι κυριότερες εκ των οποίων ήταν ότι προσδιόρισαν τους μάγους ως τους πρώτους “καρπούς” των εξ εθνών («εθνικών» / ειδωλολατρών) και ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν τον Ιησού ως Μεσσία. Συμβολίζοντας μάλιστα οι μάγοι τους εθνικούς έδειξαν περισσότερη λαχτάρα και ταπεινότητα για τον Λυτρωτή, απ’ ότι οι Ιουδαίοι. Η διήγηση της προσκύνησης των μάγων στηρίζεται στην περίπτωση του γνωστού περιστατικού του Βαλαάμ στο βιβλίο των Αριθμών (Αρ. 22-24) της Π.Δ. και αποτελεί εκπλήρωση της σχετικής προφητείας. Για τον Ματθαίο ο νεογέννητος Ιησούς είναι ο δαβιδικός μεσσίας, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου του Ισραήλ που η γέννησή του συνοδεύεται από θαυμαστά γεγονότα. Συμπερασματικά, η παρουσία των μάγων στην γέννηση του Ιησού αποτελεί την πρώτη θετική ανταπόκριση στο γεγονός της γέννησης, διότι αυτοί θεωρήθηκαν ότι ήταν οι πρώτοι μάρτυρες, αλλά και οι πρώτοι προσκυνητές της γέννησης του Μεσσία και προαναγγέλλει την είσοδο των εθνικών στην Εκκλησία και μας δείχνει ότι ο Μεσσίας φέρνει τους εθνικούς στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία». Ακολούθησε διάλογος των συμμετεχόντων με την κ. Τσαλαμπούνη επί θεμάτων ερμηνείας των σχετικών περικοπών και χωρίων εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass