Εκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ της χώρας

Δημοσίευση: 06 Νοε 2014 18:09 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:59

Τροπολογία θα καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία τα Τμήματα ΑΕΙ που προέκυψαν από το Σχέδιο Αθηνά, θα θεωρούνται αξιολογημένα και πιστοποιημένα, δήλωσε ο ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου παιδείας, κ. Ε. Ζαχαράκης, στην έκτακτη σύνοδο προέδρων των ΑΤΕΙ της χώρας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο  METROPOLITAN στην Αθήνα.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτης Γούλας, ο οποίος αναφέρει ότι, στο πλαίσιό της, πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

«Να μετονομασθούν τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, επικυρώνοντας  παλαιότερη απόφαση της συνόδου.

Η οριστική έγκριση διοργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών στα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί πολιτική δέσμευση του προηγούμενου και νυν Υπουργών Παιδείας, με απώτερο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Δεκέμβριο του 2014.

Στους Οργανισμούς των Ιδρυμάτων, που ευρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας τους από το ΥΠΑΙΘ, να περιληφθούν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θέματα που σχετίζονται με Τομείς, Τμήματα, Προγράμματα Σπουδών,Κατευθύνσεις. θα διευθετούνται από τον Οργανισμό, ενώ ως προς την ονοματολογία των διοικητικών και ακαδημαϊκών θέσεων και Οργάνων θα ακολουθείται η Πανεπιστημιακή ορολογία.

Όλα τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, θα υποβάλλουν στο ΥΠΑΙΘ τους προϋπολογισμούς τους για το έτος 2015 σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυσαν το έτος 2014, χωρίς δηλαδή την αιτούμενη από το ΥΠΑΙΘ επιπλέον περικοπή, και θα επιμείνουν στους προϋπολογισμούς αυτούς.

Πρέπει να τονισθεί και να γίνει κατανοητό ότι, τα τελευταία 4 έτη περικόπηκαν οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα κατά 70% περίπου, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική, για μια στοιχειώδη λειτουργία τους, κάθε περαιτέρω μείωση.

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ( Σ.Ε.Α.Β) 2014.

Θα υποβληθεί αίτημα προς το ΥΠΑΙΘ για τροποποίηση του Ν. 4009/2011 ως προς τα θέματα εξέλιξης των καθηγητών, προς την κατεύθυνση αύξησης του αριθμού των μελών των Επιτροπών Εκλογής καθηγητών και επανασύστασης των Εισηγητικών Επιτροπών».

Επίσης ο κ. Γούλας μας ενημερώνει ότι ο ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου παιδείας, κ. Ε. Ζαχαράκης,

ενημέρωσε τη σύνοδο, τόσο για τις υπάρχουσες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, όσο και για τον προγραμματισμό του χρηματοδοτικού προγράμματος 2014-2020 (νέου ΕΣΠΑ).

Ειδικότερα: «Ως προς το πρώτο θέμα (εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ):α) δεσμεύτηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα ομαλοποιηθούν από 20 έως 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους,

β) ενημέρωσε ότι αναμένεται κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΑΙΘ σύμφωνα με την οποία τα Τμήματα ΑΕΙ που προέκυψαν από το Σχέδιο Αθηνά θα θεωρούνται αξιολογημένα και Πιστοποιημένα μέχρις ότου εκκινήσει η ΑΔΙΠ τη διαδικασία Πιστοποίησης,

γ) ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές στα ήδη υλοποιούμενα έργα, τοποθετούμενες εντός του Ιανουαρίου 2015, όχι όμως σε σημείο ώστε να καταστούν τα έργα μη ολοκληρώσιμα,

Ως προς τον προγραμματισμό νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,  μας ενημέρωσε ότι :Η Διαχειριστική Αρχή μεταφέρεται από το ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο, ήτοι ύψους 1,18 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο 850-900 εκατομμύρια θα απευθύνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μεγάλη μείωση θα σημειωθεί στους πόρους που θα απευθύνονται στα ΑΕΙ με έδρα την Αττική, οπότε τα Ιδρύματα αυτά, για την εξεύρεση πόρων, θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΠΕΠ  Αττικής και στα Προγράμματα καινοτομίας.

Δεν θα είναι επιλέξιμη δραστηριότητα η βασική έρευνα.

Κατά την νέα προγραμματική περίοδο τα ΑΕΙ, λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης, πρέπει να διασυνδέονται μεταξύ τους και με επιχειρήσεις, με κύρια στόχευση την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων ώστε και τα ίδια να απολαμβάνουν έσοδα και οι συμμετέχοντες ερευνητές να βελτιώνουν το εισόδημά τους».

 

 

 

 

 

 

           

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass