Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Αμπελώνα

ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2024 14:31

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γυμνάσιο Αμπελώνα ένα από τα 10 ωραιότερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης, το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου και της ακτίνας της Γης. Οι μαθητές του Γυμνασίου Αμπελώνα συμμετείχαν στη διεξαγωγή του πειράματος κατά την εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στo πλαίσιo της δράσης που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών &Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και του ESERO Greece.

Οι μικροί επιστήμονες με απλά μέσα, μια μετροταινία και μία ράβδο, μέτρησαν τη σκιά της ράβδου όταν ο ήλιος ήταν στο Ζενίθ και με απλούς υπολογισμούς βρήκαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης με πολύ μικρό σφάλμα (0,14 %), όπως και ο Ερατοσθένης πριν από περίπου 2.250 χρόνια. Προηγουμένως οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει διάλεξη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Δρ Δημήτριου Αμπατζίδη με τίτλο «Μετρώντας τον πλανήτη μας: Η σημασία της Γεωδαισίας στις Επιστήμες και στην καθημερινότητα». Υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή του πειράματος και αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών ήταν οι καθηγητές τους Νικόλαος Νέδος, Σπυριδούλα Πίτση, Δήμητρα Κατσάνου, Χρήστος Τάσης και Σταυρούλα Καβουρτίδου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass