Αγγλόφωνο Τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα

* ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ * ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ * ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2024 14:21

Του Δημ. Κατσανάκη
Το «πράσινο φως» στη λειτουργία αγγλόφωνου τμήματος στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 άναψε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Την προηγούμενη εβδομάδα με απόφασή της πιστοποίησε ότι η λειτουργία του προτεινόμενου τμήματος καλύπτει όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διασφάλιση της ποιότητας στον ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας του τμήματος.

Τις προσεχείς ημέρες η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής αναμένεται να ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του τέταρτου αγγλόφωνου Τμήματος Ιατρικής στην Ελλάδα -μετά τα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Κρήτης- και του πρώτου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν οι πρώτοι φοιτητές/-τριες θα εισαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο ή αν θα χρειαστεί να περιμένουν έναν ακόμα χρόνο.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως από την Ιατρική Σχολή καταβάλλονται τις τελευταίες εβδομάδες υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έναρξη λειτουργίας του τμήματος ακόμη και με μικρότερο αριθμό εισακτέων φοιτητών/-τριών -η Γραμματεία της Σχολής δέχθηκε ήδη τις πρώτες αιτήσεις των ενδιαφερομένων-, ωστόσο το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο -όχι πάντως ακατόρθωτο-, εξαιτίας των αναρίθμητων διαδικαστικών θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση της Σχολής.
Η πιστοποίηση του αγγλόφωνου τμήματος έχει διάρκεια 5 χρόνων και δόθηκε και μάλιστα με τη μέγιστη βαθμολογία μετά την εξέταση της πρότασης από διεθνή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τρία πανεπιστήμια του εξωτερικού, στις αρχές του χρόνου και με καθυστέρηση μερικών μηνών - είχε προγραμματιστεί το προηγούμενο φθινόπωρο, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών.
Σημειώνεται ότι η πιστοποίηση είναι διαδικασία διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δείκτες, εναρμονισμένα με τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία της πρότασης είχε ο νυν πρόεδρος της Σχολής, καθηγητής Ορθοπεδικής, Θεόφιλος Καραχάλιος, ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας -ο ίδιος μιλά για συλλογική εργασία με άριστο αποτέλεσμα-, με το αγγλόφωνο τμήμα να προγραμματίζεται τελικά να λειτουργήσει με το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το ελληνόφωνο τμήμα, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα.
Η διεκδίκηση λειτουργίας αγγλόφωνου τμήματος Ιατρικής στη Λάρισα ανακοινώθηκε τον Μάιο 2022 στο αμφιθέατρο Ιπποκράτης ως δείγμα τιμής, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η εγκριθείσα πρόταση, το νέο αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο και θα δέχεται 40 φοιτητές/-τριες ετησίως με την καταβολή διδάκτρων 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Απευθύνεται σε απόφοιτους Λυκείου του εξωτερικού και η εισαγωγή τους θα γίνεται με την κατάθεση αιτήσεων και ακολούθως μετά από ένα σύστημα εξετάσεων από πιστοποιημένο κέντρο του εξωτερικού, προκειμένου να επιλέγονται οι καλύτεροι φοιτητές/-τριες.
Σε εκείνη την παρουσίαση, μάλιστα, ο κ. Καραχάλιος είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα, η Θεσσαλία, άργησαν να αναπτύξουν αγγλόφωνα τμήματα για σπουδές, όταν άλλες χώρες προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι το αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα απευθύνεται σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις αραβικές χώρες, τις γειτονικές χώρες, καθώς και σε Έλληνες του εξωτερικού. Η λειτουργία αγγλόφωνου τμήματος στην Ιατρική θεωρείται ιστορικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω αυτού προωθείται η εξωστρέφεια, αναπτύσσονται οι διεθνείς συνεργασίες, διευκολύνεται η άφιξη φοιτητών/-τριών από το εξωτερικό, υποστηρίζονται και αναπτύσσονται οι ερευνητικές συνεργασίες, αναβαθμίζεται η τριτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ αναμένεται να προσληφθούν νέοι επιστήμονες για να διδάξουν μαζί με τους υπάρχοντες, τους επίτιμους καθηγητές, αλλά και τους διδάκτορες του Πανεπιστημίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass