ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Φθηνή εργασία στη νεολαία, ανεργία στους εκπαιδευτικούς

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2014 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:56

Της Λένας Κισσάβου

«Ζούμε μέσα στο άγχος και πορευόμαστε στο άγνωστο…», λένε οι μαθητές και συμπληρώνουν οι καθηγητές τους: «Η νεολαία ρίχνεται στο Καιάδα», «Με το νέο λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, διώχνουν τους μαθητές από το Λύκειο και τους οδηγούν στη μαθητεία. Τους εισάγουν σε μια νέα μορφή εργασίας… Θέλουν γενιά χαμηλών προσδοκιών, να μην έχει γνώση και να χειραγωγείται…».

Φωνές αγωνίας από τη μία και διαμαρτυρίας από την άλλη, που μιλούν για το ίδιο πράγμα «Τη θυσία και την αλλοίωση της ελληνικής εκπαίδευσης στον βωμό και στις υποταγές του μνημονίου».

Αυτές ακούστηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα ν. Λάρισας σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με θέμα «Η δημόσια δωρεάν παιδεία συρρικνώνεται».

Βιωματικές αναφορές μαθητών και καθηγητών σε διαθεσιμότητα, έδειξαν τη στυγνή πραγματικότητα, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Θέμη Κοτσιφάκη να καταγγέλλει: «Βιώνουμε τέσσερα χρόνια βάρβαρης πολιτικής στην παιδεία, ενώ μέχρι και το 2018 θα έχουμε συνέχεια περικοπών δαπανών σε αυτή, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει…

Οι αλλαγές που έγιναν στην εκπαίδευση είναι αντιεκπαιδευτικές και θίγουν την καρδιά του σχολείου. Με το Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, η κυβέρνηση σπρώχνει τους μαθητές στην κατάρτιση και στη μαθητεία…

Φτιάχνουν μια γενιά που αποκτά στεγνές δεξιότητες και αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον της χώρας».

ΣΧΕΔΙΟ «ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Απ’ την άλλη ο κ. Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας για την αξιολόγηση στο δημόσιο, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πολιτικό σχέδιο «Μικρό κράτος» και εξηγεί: «Σύμφωνα με αυτό θέλουν να περιορίσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους. Κόβουν δομές, κατοχυρωμένες εδώ και χρόνια, γιατί θέλουν κομμάτι του κράτους να το δώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ό,τι μπορεί να βγάλει κέρδος όπως η παιδεία και η υγεία, δίνεται στους ιδιώτες…».

Καταθέτοντας ένα παράδειγμα τόνισε: «Καταργήθηκαν πενήντα ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια, το φιλέτο της τεχνικής εκπαίδευσης, οι πιο περιζήτητες, γιατί είχαν μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Εκτοτε τα ιδιωτικά ΙΕΚ, που είχαν αυτές τις ειδικότητες, διπλασίασαν-τριπλασίασαν το δυναμικό τους!».

«Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ»

Η κ. Γιώτα Ιωαννίδου, πρώην μέλος Κ.Ε.ΜΕ.Τ.Ε., αναφερόμενη σε ομιλία της στο Νέο Λύκειο, στην Τράπεζα Θεμάτων αλλά και στη μαθητεία, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η νεολαία ρίχνεται στον Καιάδα. Γιατί εισάγουν νέες μορφές εργασίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίστοιχα διαμορφώνουν την εκπαίδευση των νέων, έτσι ώστε να δημιουργήσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, για ολιγόμηνη εργασία. Θέλουν μια γενιά χαμηλών προσδοκιών, Θέλουν χειραγωγήσιμο πληθυσμό, να μην έχει γνώση για να μην αντιδράει. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση σε αυτόν τον δρόμο οδηγούν τους νέους».

Για μαζική αντίδραση σε αυτήν την πολιτική, μίλησε η κ. Δήμητρα Κόκοβα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Καθηγητών σε Διαθεσιμότητα Λάρισας, τονίζοντας ότι: «Πρέπει μαζικά πανεκπαιδευτικά, να διεκδικήσουμε όλα τα οξυμένα προβλήματα στην εκπαίδευση. Είτε είναι διαθεσιμότητα (που αφορά όλους γιατί δεν σταματά στους 2.500 καθηγητές των ΕΠΑΛ), είτε για την αξιολόγηση που είναι καθαρά διασπαστική, καθώς χωρίζει τους εκπαιδευτικούς σε δύο μέρη: σε στελέχη-αξιολογητές και σε εκπαιδευτικούς αξιολογούμενους. Το κλίμα στα σχολεία θα αλλάξει, δεν θα υπάρχει πλέον συνεργασία αλλά ανθρωποφαγία».

Επίσης, μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Δημ. Παπαδόπουλος, η κ. Αννα Κοκκάρα και η κ. Γιώτα Τσούγκα εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων κ. Σωτήρης Αυγέρης, εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΡΤ κ. Βαγγέλης Μητρούσιας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ζήσης Γκαραλιάκος και βιωματικές αναφορές έκαναν οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, κ. Ρίρα Βάσω και Μπριγκίτε Σιμούδη, η μία από το Τμήμα Εμπορικού Ναυτικού και η άλλη από το Τμήμα Οικονομία –Διοίκηση Επιχειρήσεων. Οι μαθήτριες μεταξύ άλλων τόνισαν: «Η τράπεζα θεμάτων αναγκάζει πολλά παιδιά να στραφούν στα φροντιστήρια τη στιγμή που οι οικογένειες βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Πολλοί αναγκάστηκαν να διαλέξουν μια από τις προσφερόμενες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, όταν καταργήθηκαν αυτές που είχαν διαλέξει, ενώ λένε επίσης ότι θα καταργηθούν κι άλλες! Πορευόμαστε στο άγνωστο. Θα έχουμε καθηγητές του χρόνου;».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass