ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

Υπό διωγμό από... καμαρούλες!

* «Ζούμε σε δωμάτια με μούχλα και υγρασία, αλλά και σε συνθήκες τρομοκρατίας, στις φοιτητικές εστίες», τονίζουν μέλη του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:03

Της Λένας Κισσάβου

Σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών προσπαθεί να σπουδάσει, μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όταν η οικογένειά τους δεν έχει να τους προσφέρει ούτε ένα ευρώ, και στον αγώνα της διαβίωσής τους μένουν σε φοιτητικές εστίες, το ΤΕΙ Λάρισας, τους στέλνει τελεσίγραφο: αν δεν πληρώσουν το ετήσιο ενοίκιο των 400 ή 150 ευρώ αντίστοιχα, θα «λάβει τα ανάλογα μέτρα για την απομάκρυνσή τους».

Σε μια εποχή κρίσης, που η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η βοήθεια, θεωρούνται αναγκαία στοιχεία στην κοινωνία, είναι αδιανόητο να απειλούνται φοιτητές με διωγμό, γι' αυτό τον λόγο, σαν να έχουν να κάνουν με οικονομική Εφορία και όχι με ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα μιας χώρας που –θέλει να λέει ότι- προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία!

«Το ενοίκιο στις φοιτητικές εστίες έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, για να καλυφθεί μέρος των εξόδων, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ιδρύματος. Οι εστίες όμως δεν πρέπει να λειτουργούν σαν κερδοσκοπική επιχείρηση, καθώς με αυτή τη λογική οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν και τις αίθουσες που κάνουν μάθημα», σημειώνει ο Δημήτρης, φοιτητής του ΤΕΙ και κάτοικος των εστιών.

«Το ενοίκιο ενός χρόνου δεν πληρώσαμε κάποιοι, για λόγους οικονομικής αδυναμίας και μας τρομοκρατούν με διωγμό...», συμπληρώνει άλλος φοιτητής και αγανακτισμένος τονίζει: «Στις περισσότερες εστίες ζούμε μέσα στη μούχλα και στα χίλια κατασκευαστικά προβλήματα που έχουν. Αναφέρομαι μάλιστα σε ανακαινισμένες εστίες!

Εμείς να πληρώσουμε το ενοίκιο. Αλλά να πληρώσουμε για να ζούμε μέσα στη μούχλα και στο κρύο, γιατί τα καλοριφέρ ανοίγουν συγκεκριμένες ώρες και απαγορεύεται να έχουμε στο δωμάτιο θερμαντικό σώμα;».

Σύμφωνα με τον κανονισμό: «Δεν επιτρέπεται η χρήση συσκευών υγραερίου και μαγειρικών σκευών και κάθε μορφής θερμαντικών σωμάτων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς και το μαγείρεμα, για λόγους καθαριότητας και ασφάλειας».

Αναλυτικότερα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες, μας μίλησαν μέλη της διοικούσας Επιτροπής του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι φοιτητές/τριες που διαμένουν στις εστίες έρχονται αντιμέτωποι εκτός από το χαράτσι των 400 ευρώ, για τις ανακαινισμένες εστίες και των 150 ευρώ για τις παλιές, και με έναν αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας όπου προβλέπει την απαγόρευση ακόμα και ραδιοφώνων -τηλεοράσεων.

Τετρακόσια ευρώ, για ενενήντα δωμάτια (δύο κτιρίων) χωρίς internet, που το χρειαζόμαστε για τις εργασίες μας στις σχολές, χωρίς τηλεόραση και με μούχλα και υγρασία. Η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ έχει είκοσι υπολογιστές, και οι φοιτητές των εστιών είναι 300 περίπου. Ποιος θα προλάβει να κάνει την εργασία του σε αυτούς;

Από την άλλη η θέρμανση λειτουργεί συνολικά έξι ώρες την ημέρα και ζεστό νερό έχουμε πέντε ώρες και πάλι με αρκετά προβλήματα. Αναφερόμαστε σε κτίρια που παρέμειναν τουλάχιστον πέντε χρόνια στη φθορά, πριν ανακαινιστούν.

Όσον αφορά στις παλιές φοιτητικές εστίες, σε έξι κτίρια, το ενοίκιο είναι 150 ευρώ τον χρόνο, και επίσης σε πολλά δωμάτια υπάρχει μούχλα, σιφόνια να μυρίζουν και δεν έχουν βαφεί τουλάχιστον για τρία χρόνια. Εδώ, η θέρμανση και το ζεστό νερό λειτουργεί περισσότερες ώρες.

Ζητούν και μας εκβιάζουν για το ενοίκιο, όταν συμβαίνουν όλα αυτά και όταν για 300 φοιτητές υπάρχουν επτά πλυντήρια για χρήση και μάλιστα πληρώνουμε 2,50 ευρώ την πλύση. Για επτά πλυντήρια υπάρχει και ωράριο λειτουργίας, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 2 το μεσημέρι με επτά το απόγευμα και όποιος προλάβει!

Για το πού απλώνουμε τα ρούχα μας; Μην το ρωτάτε... Τα δωμάτιά μας είναι ένα επί ένα».

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο Μάριος υποστηρίζει ότι: «Σε κάθε ένα από τα οκτώ κτίρια έχει σχεδιαστεί να υπάρχει ένας κοινόχρηστος χώρος για τους φοιτητές. Αυτοί οι χώροι έχουν καταληφθεί για τις ανάγκες του ΤΕΙ και συγκεκριμένα στον ένα στεγάζονται τα γραφεία του τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΙ, στον άλλο έβαλαν τα πλυντήρια, ένα άλλος έγινε αποθήκη για τις καθαρίστριες, ένας άλλος δόθηκε στον Σύλλογο Κρητικών Φοιτητών κ.α.

Ένας που απέμεινε, ζητάμε τα κλειδιά για να καθίσουμε και πάλι έχει σπασμένα φώτα και τζάμια, «φουσκωμένους» τοίχους από την υγρασία....

Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις. Ακόμα, και το γηπεδάκι 5 επί 5, που υπάρχει είναι ακατάλληλο για χρήση, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες ποδοσφαίρου που έχουν δημιουργηθεί, να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν».

ΣΙΤΙΣΗ

«Στις γιορτές δεν λειτουργεί η φοιτητική λέσχη για σίτιση» καταγγέλλουν οι φοιτητές τονίζοντας ότι «υπάρχουν φοιτητές που δεν φεύγουν τις γιορτές γιατί έχουν εργασίες να κάνουν και έτσι αναγκάζονται να τρώνε έξω, αυξάνοντας τα έξοδά τους. Επίσης το Σαββατοκύριακο δεν λειτουργεί κυλικείο, λες και δεν μένουν άνθρωποι κάθε Σαββατοκύριακο σε αυτές...».

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Εκτός από το βασικό αίτημά τους, που είναι η κατάργηση του ενοικίου στις φοιτητικές εστίες, τονίζοντας : «Ούτε ευρώ για στέγαση - σίτιση - πλυντήρια - μετακίνηση - βιβλία – αναλώσιμα. Να καταργηθεί το χαράτσι των 400 και 150 €», διεκδικούν επίσης τα εξής:

«Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Για τους φοιτητές/τριες που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα με ευθύνη του κράτους.

Το ξενοδοχείο «ATLANTIC» να ανακαινιστεί και να γίνει εστία με ευθύνη της Περιφέρειας.

Σίτιση για όλους ποσοτικά ικανή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπουδαστή/στριας και ποιοτικά ελεγμένη. Μέριμνα για σίτιση την περίοδο των εορτών.

Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των δωματίων με επισκευές στις υγρασίες, βάψιμο, απώλειες θερμότητας, αντιμετώπιση ζωιφίων και κυρίως των κατσαρίδων με τις κατάλληλες εντομοκτονίες - απολυμάνσεις.

Να πραγματοποιηθεί αλλαγή στρωμάτων και να αντιμετωπιστεί άμεσα η μυρωδιά των σιφονιών όπου απαιτείται. Να υπάρχει διαθέσιμη ιατρική φροντίδα τα βράδια και το Σαββατοκύριακο.

Θέρμανση - ζεστό νερό περισσότερες ώρες και μέριμνα κατά την περίοδο των εορτών.

Αναβάθμιση εξοπλισμού internet ή μετατροπή του σε ενσύρματο.

Να δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στα ισόγεια των κτιρίων ως χώροι συνάντησης και αναφοράς των εστιακών, αλλά και για τη διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Λειτουργία κυλικείου και της βιβλιοθήκης το Σαββατοκύριακο.

Τα αστικά λεωφορεία να περνούν από τις εστίες μετά τη δύση του ηλίου.

Να γίνει συντήρηση στο γηπεδάκι και να τοποθετηθεί φωτισμός».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass