ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Yo Larissa, yo...

* Γεμίζει νεαρούς που χορεύουν στα μάρμαρα και στα πεζοδρόμια

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 0:30

 Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Κ. Τσάντζος

Τα ρολά των καταστημάτων κατεβαίνουν και το κέντρο της Λάρισας αλλάζει. Οι κουρασμένοι υπάλληλοι πηγαίνουν στα σπίτια τους και οι οικογένειες μαζεύονται από τις βόλτες. Είναι η ώρα των αλλαγών. Οι ρυθμοί γίνονται cool, τα πρόσωπα πιο νεανικά και μουσικές ξεκινάνε από κάθε γωνιά.

Τα καπέλα με γείσο «σπαθί» και τα ρούχα φαρδιά. Εδώ η κίνηση μετράει και το στυλ. Οι φίλοι βρίσκονται στα λημέρια τους, χτυπάνε τους αντίθετους ώμους για χαιρετούρα και συνεχίζουν με τα δάχτυλα και τις παλάμες των χεριών τους. Δικοί τους κωδικοί...

Τα κορίτσια απέναντι κοιτάνε και χαζογελάνε. Είπαμε το στυλ μετράει.

Το ραδιόφωνο μπαίνει σε μια γωνιά και το σόου αρχίζει. Ένας – ένας ρίχνουν τις φιγούρες τους. Κεφάλι κάτω, πόδια ψηλά. Ανταλλάσσουν «high five» και συνεχίζουν, γυρνάνε γύρω από τους εαυτούς τους και παθιάζονται με τον ρυθμό. Δεν σταματάνε ούτε λεπτό.

Πιο κάτω άλλη μια παρέα κάνει τα ίδια. Η κάθε μια πιάνει το δικό της λημέρι και στήνει το δικό της χορό.

«Street dance φίλε μου» μας λέει ένας περαστικός που συναντά συχνά τέτοιες παρέες και αρχίζουμε να το ψάχνουμε περισσότερο. Μαθαίνουμε πώς εξελίχθηκε έξω από στούντιο χορού σε οποιονδήποτε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο, όπως σε δρόμους, πάρτυ, νυχτερινά κέντρα και σχολεία. Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές. Αυτοί οι χοροί είναι ένα μέρος της κουλτούρας της γεωγραφικής περιοχής που προέρχονται. Για παράδειγμα στην Αμερική ο παραδοσιακός χορός Τζαζ, αφού υπήρχε από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, είναι ίσως ένας από τους παλαιότερους street dance χορούς της αστικής Αμερικής.

Μα αυτά είναι για μας που ψάχνουμε τις λεπτομέρειες. Το ζουμί είναι στην στοά Κουτσίνα όπου κάποιοι περαστικοί στέκονται να χαζέψουνε το θέαμα.

Ο ρυθμός ανεβαίνει και οι κινήσεις γίνονται με μεγαλύτερη σπιρτάδα. Οι πιτσιρικάδες έχουν κάνει το ζέσταμά τους και γυρνάνε τα καπέλα ανάποδα. Το μάτι τους γυαλίζει. Δεν παίζουν, δίνουν τα ρέστα τους και τα μάρμαρα πιάνουν φωτιά. Η ένταση του ραδιοφώνου στο φουλ.

Ρίχνουμε και καμιά κλεφτή ματιά μέσα σε ειδικά sites από το κινητό μας. Μην δείχνουμε και άσχετοι «Το hip hop το funkstyles popping και το locking είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στοιχεία του street dance της Δύσης και της αφροαμερικανικής κουλτούρας. Αυτές οι μορφές του χορού hip hop, δηλαδή το street dance, έχουν ασκηθεί πολύ και είναι τόσο κοινές που εμπορευματοποίησαν εκδόσεις που έχουν επαγγελματικά αναπτυχθεί και χοροφραφηθεί για ρουτίνες χορού σε pop, hip-hop, electronic και R&B μουσικά βίντεο. To break dance βοήθησε να επιφέρει χορευτικά γκρουπς του street dance να μάθουν τα διάφορα στυλ του street dance, για εντύπωση και τον ανταγωνισμό. Αυτά τα γκρουπς χορεύουν συνήθως σε υπαίθριους χώρους, οδηγώντας σε περαιτέρω είδη χορού hip-hop»...

Με όλα αυτά νομίζεις πως είσαι στο Μπρονξ. Μα μια φωνή μας φέρνει πίσω στην πραγματικότητα «Yo Larissa, yo...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass